Unkarin oikeusvaltio koetuksella
Ei ihmisoikeuksia, ei oikeusvaltiota

Unkarin oikeusvaltio koetuksella

c

Orbánin johtama hallitus on heikentänyt systemaattisesti viimeiset kymmenen vuotta muun muassa vähemmistöjen, asunnottomien ja opiskelijoiden asemaa. Myös itsenäisesti toimiva lehdistö ja oikeuslaitos ovat uhattuina.

Oikeusvaltiolla on merkitystä kaikilla elämänalueilla. Unkarissa oikeusvaltiota – ihmisarvoa, yhdenvertaisuutta, sanan- ja lehdistönvapautta, oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja oikeutta laadukkaaseen koulutukseen –puolustavat aktivistit, toimittajat ja tuomarit näkevät päivittäin, miten periaatteen rapauttaminen vaikuttaa ihmisten elämään.

Budapest Pride

Laki ja käytännöt syrjivät vähemmistöjä

Unkarissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on perustuslaissa kielletty, eikä transsukupuolisia ja intersukupuolisia tunnusteta oikeudellisesti. Amnesty International kampanjoi maailmanlaajuisesti Unkarin ihmisoikeuksia loukkaavia käytäntöjä vastaan.

Unkarissa valtaväestöön kuuluvista ihmisistä 34 prosentilla on korkeakoulututkinto. Romaneista tutkinto on yhdellä prosentilla. Viimeisten kymmenen vuoden aikana romanien sijoittaminen etnisesti erotelluille koululuokille on yleistynyt.

Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Seksuaalivähemmistöjä tai etnisiä vähemmistöjä ei voi sulkea lain suojan ulkopuolelle.

Amnestyn mielenosoitus asunnottumuutta vastaan Unkarissa

Asunnottomuus on kriminalisoitu

Orbánin hallitus kielsi asunnottomuuden laissa vuonna 2018. Unkarissa on noin 15 000 asunnotonta ja vähintään 70000 välittömässä asunnottomuuden vaarassa elävää ihmistä.

Jutka Lakatosné työskentelee vapaaehtoisena asunnottomille asuntoja järjestävässä ruohonjuuritason organisaatiossa. Itsekin asunnoton Jutka ryhtyi aktivistiksi sen jälkeen, kun poliisi pahoinpiteli hänet ja hänen romanipuolisonsa keskellä kirkasta päivää.

”Niin kauan, kun pystyn liikuttamaan jalkojani ja käsiäni, paikkani on muiden asunnottomien joukossa heidän tukenaan!”
– Aktivisti Jutka Lakatosné

Civil-mielenosoitus

Vapaa media vaarassa

Unkarissa on jäljellä enää muutama vapaa media taistelemassa valeuutisia vastaan. Tiedotusvälineiden omistuksen keskittyminen hallitusta myötäileville toimijoille on kiihtynyt Orbánin kaudella. Samalla poliittista päätöksentekoa ja muita julkiseen piiriin kuuluvia aiheita pimitetään vapaalta lehdistöltä.

Riippumattomia tiedotusvälineitä tarvitaan antamaan ihmisille tietoa, jonka perusteella he voivat tehdä punnittuja päätöksiä ja arvioida vallanpitäjien toimia. Hallitusten läpinäkyvyys ja vastuullisuus edellyttävät vapaata ja riippumatonta lehdistöä.

Central European University

Keskitetyn koulutusjärjestelmän kasvatit

Vuonna 2011 Orbánin hallitus ajoi läpi ensimmäiset uudistuksensa Unkarin koulutusjärjestelmään. Oppivelvollisuus laskettiin 16 vuoteen ja lukukausimaksut otettiin käyttöön kaikissa korkeakouluissa. Koulut menettivät suurimman osan itsemääräämisoikeudestaan ja koulukirjat yhtenäistettiin. Kirjojen antama kuva esimerkiksi “pakolaiskriisistä” tai sukupuolirooleista heijastaa Orbánin hallituksen ideologiaa.

Unkarilaiset opettajat ovat huolestuneita opetussuunnitelmasta, joka peräänkuuluttaa kuuliaisuutta eikä tarjoa eväitä merkitykselliseen elämään. Joka kolmas unkarilaisopiskelija suunnittelee muuttoa ulkomaille kotimaan heikkojen tulevaisuusnäkymien vuoksi. Monet ulkomaille muuttavista eivät koskaan palaa.

Amnestyn mielenosoitus

Politiikka on sotkeutunut oikeuslaitokseen

Unkarin oikeuslaitoksen uudistukset ovat heikentäneet toimeenpanovallan valvontaa ja vaarantaneet oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Orbánin hallitus on edistänyt vuodesta 2010 saakka lainsäädäntöä, joka on saattanut Unkarin oikeusjärjestelmän poliittisen paineen alaiseksi. Sanktioiden pelossa unkarilaiset tuomarit ovat yhä haluttomampia puhumaan tilanteestaan julkisesti, tai järjestäytymään ammattinsa puolustamiseksi.

Vuonna 2012 Unkarin hallitus laski mielivaltaisesti tuomareiden eläkeikää, jolloin satoja tuomareita joutui jäämään eläkkeelle vasten tahtoaan. Tilalle valittiin pääministeri Orbániin ja tämän hallitukseen myötäsukaisesti suhtautuvia tuomareita.

Ilman riippumattomia tuomareita ihmisoikeudet eivät voi toteutua.