Unkarin oikeusvaltio koetuksella
Mitä Unkarissa tapahtuu?
Unkari on ajautunut vuodesta 2010 pääministerinä toimineen Viktor Orbánin kaudella kauas oikeusvaltioperiaatteesta. Maan hallitus polkee ihmisoikeuksia ja loukkaa toistuvasti kansainvälistä oikeutta ja EU:n lainsäädäntöä.
Orbánin johtama hallitus on heikentänyt systemaattisesti viimeiset kymmenen vuotta muun muassa vähemmistöjen, asunnottomien ja opiskelijoiden asemaa. Myös itsenäisesti toimiva lehdistö ja oikeuslaitos ovat uhattuina.
Oikeusvaltiolla on merkitystä kaikilla elämänalueilla. Unkarissa oikeusvaltiota – ihmisarvoa, yhdenvertaisuutta, sanan- ja lehdistönvapautta, oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja oikeutta laadukkaaseen koulutukseen –puolustavat aktivistit, toimittajat ja tuomarit näkevät päivittäin, miten periaatteen rapauttaminen vaikuttaa ihmisten elämään.
Laki ja käytännöt syrjivät vähemmistöjä
Unkarissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on perustuslaissa kielletty, eikä transsukupuolisia ja intersukupuolisia tunnusteta oikeudellisesti. Amnesty International kampanjoi maailmanlaajuisesti Unkarin ihmisoikeuksia loukkaavia käytäntöjä vastaan.
Unkarissa valtaväestöön kuuluvista ihmisistä 34 prosentilla on korkeakoulututkinto. Romaneista tutkinto on yhdellä prosentilla. Viimeisten kymmenen vuoden aikana romanien sijoittaminen etnisesti erotelluille koululuokille on yleistynyt.
Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Seksuaalivähemmistöjä tai etnisiä vähemmistöjä ei voi sulkea lain suojan ulkopuolelle.
Asunnottomuus on kriminalisoitu
Orbánin hallitus kielsi asunnottomuuden laissa vuonna 2018. Unkarissa on noin 15 000 asunnotonta ja vähintään 70000 välittömässä asunnottomuuden vaarassa elävää ihmistä.
Vapaa media vaarassa
Unkarissa on jäljellä enää muutama vapaa media taistelemassa valeuutisia vastaan. Tiedotusvälineiden omistuksen keskittyminen hallitusta myötäileville toimijoille on kiihtynyt Orbánin kaudella. Samalla poliittista päätöksentekoa ja muita julkiseen piiriin kuuluvia aiheita pimitetään vapaalta lehdistöltä.
Riippumattomia tiedotusvälineitä tarvitaan antamaan ihmisille tietoa, jonka perusteella he voivat tehdä punnittuja päätöksiä ja arvioida vallanpitäjien toimia. Hallitusten läpinäkyvyys ja vastuullisuus edellyttävät vapaata ja riippumatonta lehdistöä.
Toimittaja Zsolt Porcsin työskenteli päätoimittajana Hajdu-Bihari Napló -nimisessä päivälehdessä vuoteen 2018 saakka. Tuolloin lehti liitettiin osaksi Orban-myönteistä KESMA-monialayhtiötä ja Porcsin erotettiin. Zsoltin tarina on yksi monista.
Keskitetyn koulutusjärjestelmän kasvatit
Vuonna 2011 Orbánin hallitus ajoi läpi ensimmäiset uudistuksensa Unkarin koulutusjärjestelmään. Oppivelvollisuus laskettiin 16 vuoteen ja lukukausimaksut otettiin käyttöön kaikissa korkeakouluissa. Koulut menettivät suurimman osan itsemääräämisoikeudestaan ja koulukirjat yhtenäistettiin. Kirjojen antama kuva esimerkiksi “pakolaiskriisistä” tai sukupuolirooleista heijastaa Orbánin hallituksen ideologiaa.
Unkarilaiset opettajat ovat huolestuneita opetussuunnitelmasta, joka peräänkuuluttaa kuuliaisuutta eikä tarjoa eväitä merkitykselliseen elämään. Joka kolmas unkarilaisopiskelija suunnittelee muuttoa ulkomaille kotimaan heikkojen tulevaisuusnäkymien vuoksi. Monet ulkomaille muuttavista eivät koskaan palaa.
Politiikka on sotkeutunut oikeuslaitokseen
Unkarin oikeuslaitoksen uudistukset ovat heikentäneet toimeenpanovallan valvontaa ja vaarantaneet oikeuslaitoksen riippumattomuuden.
Orbánin hallitus on edistänyt vuodesta 2010 saakka lainsäädäntöä, joka on saattanut Unkarin oikeusjärjestelmän poliittisen paineen alaiseksi. Sanktioiden pelossa unkarilaiset tuomarit ovat yhä haluttomampia puhumaan tilanteestaan julkisesti, tai järjestäytymään ammattinsa puolustamiseksi.
Vuonna 2012 Unkarin hallitus laski mielivaltaisesti tuomareiden eläkeikää, jolloin satoja tuomareita joutui jäämään eläkkeelle vasten tahtoaan. Tilalle valittiin pääministeri Orbániin ja tämän hallitukseen myötäsukaisesti suhtautuvia tuomareita.
Ilman riippumattomia tuomareita ihmisoikeudet eivät voi toteutua.