Tietoa Amnestysta
Kaikkien ihmisten ja ihmisoikeuksien puolesta vuodesta 1961

Tietoa Amnestysta

saavutuksia

1961

Asianajaja Peter Benenson ystävineen perustaa Amnestyn.

tutustu amnestyn saavutuksiin

1963

Amnesty vapauttaa ensimmäisen mielepidevankinsa, Siperiaan vangitun ukrainalaisen arkkipiispa Josyf Slipyjin.

tutustu amnestyn saavutuksiin

1977

Vuonna 1977 Amnestyn aloittaessa kuolemanrangaistuksen vastaisen kampanjointinsa, rangaistuksen oli lakkauttanut vain 16 valtiota. Nykyään tuo luku on 107.

tutustu amnestyn saavutuksiin

1984

Amnestylla on ollut merkittävä rooli kidutuksen vastaisen yleissopimuksen valmistelussa. Sopimuksella pyritään estämään kidutusta ympäri maailmaa. 

saavutuksiamme

© Scott Langley/Amnesty International

1986

Siviiliasepalvelusjärjestelmän uudistaminen, palvelusajan lyhentäminen ja tutkijalautakunnan lopettaminen on osittain Amnestyn kampanjoinnin tulosta. 

muita saavutuksiamme

© US DoD

2014

Amnestylla on ollut merkittävä rooli kansainvälisen asekauppasopimuksen alulle saattamisessa. YK:n yleiskokouksessa hyväksytty sopimus on ensimmäinen maailmanlaajuinen tavanomaisten ja pienaseiden myyntiä rajoittava sopimus. 

tutustu muihin saavutuksiimme

2017 & 2019

Amnestyn Suomen osasto on toiminut aloitteen tekijänä kansalaisaloitteissa tasa-arvoisesta avioliitosta, äitiyslaista, translaista ja aborttilain muutoksesta. Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017 ja äitiyslaki 2019.

tutustu muihin saavutuksiimme


Tutkimme
Amnestylla on osastoja jokaisella mantereella ja yli 70 eri maassa. Teemme laajaa tutkimustyötä eri maiden ihmisoikeustilanteesta.

Amnestyn tutkijat seuraavat ihmisoikeuksien toteutumista ja kehittymistä, paljastavat piiloon jääviä ihmisoikeusloukkauksia ja tuottavat tutkimuksestaan raportteja.
Vaikutamme
Käytämme jatkuvasti tutkimuksemme tuottamaa tietoa tehokkaaseen vaikuttamistyöhön olemalla suoraan yhteydessä päättäjiin.

Amnesty on historiansa aikana vaikuttanut lukuisten konkreettisten ihmisoikeussopimusten ja lakimuutosten syntyyn ja ollut sen myötä mukana luomassa globaalia ihmisoikeusjärjestelmää.
Kampanjoimme
Tutkimuksen ja vaikuttamistyön lisäksi Amnestyn tehtävänä on varmistaa, etteivät ihmisoikeusloukkaukset jää vaille huomiota.

Osastomme ympäri maailman tekevät kampanjoita, mediatyötä ja viestintää, jotta paha saa palkkansa.