Etusivu Työmme Työmme painopisteet Ihmisoikeuspuolustajat

Rohkeus muuttaa maailmaa

Ihmisoikeudet eivät synny eikä niitä puolusteta tyhjiössä. Sitkeät, sisukkaat ja asialleen omistautuneet ihmiset ovat usein ihmisoikeuksien takana - tai puolustamassa, ettei niistä luovuta.

Yleiskatsaus

Kun Rosa Parks kieltäytyi luovuttamasta paikkaansa bussissa, hän ei ehkä kuvitellut muuttavansa maailmaa. Kun Asia Argento paljasti Harvey Weinsteinin seksuaalisen väkivallan, ei hän välttämättä tiennyt luovansa maailmanlaajuista ilmiötä, joka saattaa muuttaa kulttuuriamme.

Ihmisoikeuspuolustajia kidutetaan, vangitaan ja jopa tapetaan vain sen vuoksi, että he puolustavat meidän oikeuksiamme.

Ihmiset ympäri maailmaa ovat valmiita panemaan alttiiksi henkensä ja terveytensä puolustaakseen meille kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuspuolustajiin kuuluu niin toimittajia, asianajajia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia kuin opettajia, opiskelijoita, ja tehdastyöntekijöitäkin.

Ihmisoikeuspuolustajia häiritään, kidutetaan ja tapetaan vain sen vuoksi, että he puolustavat sitä, mikä on oikein. Ilman heidän rohkeuttaan maailmassa olisi vähemmän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Ihmisoikeuspuolustajien  puolustaminen ja suojeleminen ovat vähintä, mitä voimme tehdä.

Tekemällä pieniä tekoja voimme seistä ihmisoikeuspuolustajien rinnalla ja saada aikaiseksi suuria asioita. Voimme twiitata. Voimme kirjoittaa kirjeitä. Voimme osoittaa mieltämme. Voimme olla todistajia. Yhdessä voimme toimia ihmisoikeuspuolustajien rinnalla epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

vuonna
2019

321

tapettua ihmisoikeus­puolustajaa

75%+

ihmisoikeus­puolustajista tapettiin Latinalaisessa Amerikassa

27

valtioita, jossa ihmisoikeus­puolustajia tapettiin 

Nykytilanne

Ihmisoikeuspuolustajia vastaan hyökätään kaikkialla maailmassa. Hallitukset, yritykset, aseelliset ryhmittymät, vihaa ja syrjintää lietsovat ryhmät tekevät kaikkensa hiljentääkseen heidät ja lopettaakseen heidän työnsä.

Ihmisoikeuspuolustajat saatetaan esittää rikollisina, terroristeina, epäisänmaallisina, korruptoituneina ja “ulkomaisina agentteina”. Jos tämä ei riitä heidän hiljentämisekseen, hyökkäys jatkuu. Ihmisoikeuspuolustajien maine saatetaan pilata, heidät saatetaan vangita tai heidät saatetaan hiljentää jopa väkivalloin.

Vuonna 2016 murhattiin 281 ihmisoikeuspuolustajaa. Se on 125 henkeä enemmän kuin vuonna 2015.

Samaan aikaan ammattiliittoja lakkautetaan ja sanomalehtiä suljetaan. Pääsy sosiaalisen mediaan estetään. Ihmisten toimintaa verkossa valvotaan laittomasti. Rauhanomaisia mielenilmauksia hajotetaan väkivalloin. Ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut vaikeaa ja vaarallista.

Esimerkiksi Turkissa on toistuvasti estetty pääsy Twitteriin ja YouTubeen. Isossa-Britanniassa poliisi valvoo toimittajia selvittääkseen näiden lähteet ja Bahrainista maanpakoon lähteneitä ihmisoikeuspuolustajia on jäljitetty haittaohjelmilla. Valtiot kuten Iso-Britannia ja Yhdysvallat harjoittavat massavalvontaa, mutta ihmisoikeuspuolustajiin kohdennettu valvonta on arkipäivää ympäri maailmaa.

Tämän takia tarvitsemme ihmisoikeuspuolustajia enemmän kuin koskaan. He ovat tarpeeksi rohkeita puolustaakseen sananvapautta, haastaakseen rasismia ja sukupuolisyrjintää, tuomitsemaan kidutuksen ja lopulta vaatimaan maailman johtajilta vastuuta.

Ajattelen usein kidnapatuksi tai tapetuksi tulemista. Mutta kieltäydyn lähtemästä maanpakoon. Olen ihmisoikeuspuolustaja enkä aio antaa periksi. 
Berta Caceres, vuonna 2016 murhattu ihmisoikeuspuolustaja

Raportti:
Ihmisoikeuspuolustajien kuolemat ja katoamiset

Vuoden 1998 jälkeen maailmassa on tapettu tai kadonnut ainakin 3500 ihmisoikeuspuolustajaa, ja työ käy vuosi vuodelta vaarallisemmaksi.

Amnesty vaatii

Haluamme maailman, jossa kaikki voivat puolustaa oikeudenmukaisuutta, ilman että he joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Valtioiden on luovuttava sortavasta lainsäädännöstä ja säädettävä lakeja, jotka suojelevat ihmisoikeuspuolustajia.

Valtioiden on vapautettava ihmiset, jotka on vangittu epäoikeudenmukaisuuden vastustamisen vuoksi. Valtioiden on luovuttava tuulesta temmatuista syytteistä, kuten kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, joita käytetään toisinajattelijoiden hiljentämiseen.

Lainsäätäjien, yritysjohtajien, valtion viranomaisten ja muiden vaikutusvaltaisten ihmisten täytyy julkisesti puolustaa rohkeita kaikkialla. Tunnustamalla, että ihmisoikeuspuolustajat ovat omistautuneita, rohkeita ihmisiä, jotka luovat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa, voimme suojella heitä hyökkäyksiltä.

Seuraa meitä: