Etusivu Osallistu Toimi nyt

Toimi nyt

Kesällä 2017 nuori uiguuri Yiliyasijiang Reheman ja hänen vaimonsa Mairinisha Abuduaini opiskelivat yliopistossa Egyptissä, kun tapahtui jotain odottamatonta: Kiina vaati Egyptin viranomaisia pidättämään noin 200 uiguuriopiskelijaa. Yiliyasijiang oli heidän joukossaan. Jotkut pidätetyistä palautettiin Kiinaan.

On todennäköistä, että Yiliyasijiang on päätynyt yhdelle Kiinan lukuisista “uudelleenkoulutusleireistä”. Leireillä pidetään jopa miljoonaa uiguuria ja muihin etnisiin vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä.

Yiliyasijiang on vapautettava. Hänen on päästävä perheensä luo. Sinä voit toimia hänen puolestaan!

Kirjoita Kiinan presidentille.

Vie viestiä eteenpäin. Materiaalit ovat käytettävissäsi.

Mistä on kysymys?

Kiina: Yiliyasijiang Reheman

Kesällä 2017 nuori uiguuri Yiliyasijiang Reheman ja hänen vaimonsa Mairinisha Abuduaini opiskelivat yliopistossa Egyptissä ja  odottivat toista lastaan. Sinä kesänä tapahtui jotain odottamatonta: Kiina vaati Egyptin viranomaisia pidättämään noin 200 uiguuriopiskelijaa. Yiliyasijiang oli heidän joukossaan. Jotkut pidätetyistä palautettiin Kiinaan.

Kolme viikkoa pidätyksen jälkeen Mairinisha synnytti pariskunnan kuopuksen ilman aviomiehensä tukea. Mairinisha on etsinyt aviomiestään siitä lähtien  – menettämättä toivoaan, että jonain päivänä perhe olisi taas yhdessä. Nykyisin Turkissa asuva Mairinisha on kuullut ystäviltään, että Yiliyasijiang olisi palautettu takaisin Kiinaan Xinjiangiin.

Mairinisha epäilee, että Yiliyasijiangia pidetään yhdellä monista Kiinan salaisista vankileireistä, joilla uiguureja ja muita vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä aivopestään Kiinan hallinnon propagandalla. Leireillä pidetään jopa miljoonaa Kiinan muslimienemmistöisiin ryhmiin kuuluvaa ihmistä, jotka asuvat Xinjiangin autonomisella uiguurialueella.

Mairinishan suurin toive on saada miehensä turvallisesti takaisin perheensä luokse. ”Mieheni tulisi vapauttaa niin pian kuin mahdollista”, hän sanoo.

”Lapsemme tarvitsevat isäänsä. En aio antaa periksi ennen kuin olemme taas yhdessä.”

Vaino uiguureja ja muita vähemmistöjä kohtaan kiihtynyt vuodesta 2017

Uiguurit ovat pääosin muslimitaustainen etninen vähemmistö Xinjiangin autonomisella alueella Kiinassa. Uiguurit ja muut pääosin muslimitaustaiset etniset vähemmistöt alueella ovat jo pitkään joutuneet kärsimään ihmisoikeusloukkauksista, esimerkiksi uskonnon- ja kokoontumisvapauden rajoituksista, syrjinnästä ja toistuvista sortopolitiikan kausista.  

Viimeisimpien sortotoimien taustalla on vuonna 2017 voimaan astunut ”ekstremismiä” rajoittava määräys. Vuoden 2017 keväästä lähtien uiguureja ja muihin etnisiin vähemmistöihin kuuluvia, kuten kazakkeja ja kirgiisejä, alettiin pidättää joukoittain ja lähettää ilman oikeudenkäyntiä “uudelleenkoulutusleireille” tai tuomita pitkiin vankeusrangaistuksiin. Jopa miljoona muslimivaltaisiin vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä on erotettu perheistään ja suljettu “uudelleenkoulutusleireille”.

”Ekstremismiksi” on tulkittu erilaista uskonnollista tai kulttuurista käyttäytymistä. Merkkeinä ääriajattelusta on pidetty esim. “epänormaalin” parran kasvattamista, huivin käyttämistä, säännöllisiä rukouksia, paastoamista, alkoholista kieltäytymistä sekä islamia tai uiguurikulttuuria käsittelevän kirjallisuuden hallussapitoa.

Kiinan hallinnon mukaan leireillä järjestetään ”ammatillista koulutusta”. Leireiltä vapautuneiden ja vankien omaisten todistajanlausunnot kuitenkin kertovat, että leireillä kidutetaan ja pahoinpidellään ihmisiä. Kiinan viranomaiset Xinjiangissa eivät ole noudattaneet Kiinan lakeja: monet pidätetyt uiguurit eivät ole saaneet heille kuuluvaa lakiapua. Lehtitietojen mukaan joillakin paikkakunnilla poliisille on myös annettu valtuudet tuomita ihmisiä vankeuteen ilman oikeudenkäyntiä. Mielivaltaisten pidätysten lisäksi sortokeinojen valikoimaan kuuluu valvontateknologian käyttö, raskaasti aseistetut katupartiot, tarkastuspisteet sekä monenlaiset yksityiselämän loukkaukset.

Uiguureihin kohdistuva vaino ei ole rajoittunut ainoastaan Kiinan sisälle. Kiinan ulkopuolella asuu Maailman uiguurikongressin (World Uyghur Congress) mukaan 1-1.6 miljoonaa uiguuria. Amnestyn tutkimuksen mukaan Kiinan viranomaiset painostavat ulkomailla oleskelevien uiguurien läheisiä Xinjiangissa, jotta ulkomailla asuvat sukulaiset pysyisivät hiljaa. Ulkomailla asuville uiguureille on sanottu, että jos he eivät palaa Xinjiangiin, Kiinan viranomaiset pidättävät heidän perheenjäsenensä. Lisäksi heitä on kiristetty antamaan lisätietoja muista ulkomailla asuvista uiguureista, tai muutoin he eivät saisi enää ikinä nähdä perhettään.

Mitä vaadimme?

Kiinan viranomaisten tulee

 • vapauttaa Yiliyasijiang Reheman  välittömästi ja ehdoitta, jotta hän voi palata perheensä luo
 • antaa Yiliyasijiang Rehemanin pitää yhteyttä perheeseensä ja valitsemaansa asianajajaan
 • sulkea uudelleenkoulutusleirit ja lopettaa uiguurien sekä muihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten mielivaltaiset pidätykset Xinjiangin autonomisella alueella

Kirjoita viesti Kiinan presidentille

Kirjoita viesti Kiinan presidentille Xi Jinpingille. Voit kirjoittaa ihan perinteisen paperikirjeen ja lähettää sen postitse. Tai voit lähettää viestisi sähköpostitse.

Muistuta viestissäsi presidenttiä valtion velvollisuudesta suojella kansalaisiaan ja kunnioittaa ilmaisun- ja uskonnonvapautta. Kerro, että haluat Kiinan viranomaisten

 • vapauttavan Yiliyasijiang Reheman välittömästi ja ehdoitta, jotta hän voi palata perheensä luo
 • antavan Yiliyasijiang Rehemanin pitää yhteyttä perheeseensä ja valitsemaansa asianajajaan
 • sulkevan uudelleenkoulutusleirit ja lopettavan uiguurien sekä muihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten mielivaltaiset pidätykset Xinjiangin autonomisella alueella

Vinkkejä viestin kirjoittamiseen

Voit kirjoittaa englanniksi tai suomeksi. Voit hyvin käyttää haluamaasi ja vahvempaa kieltäsi.

Aloita kirjeesi kunnioittavasti: ”Arvoisa presidentti / Dear President Xi Jiniping” toimivat hyvin.

Mainitse kirjeessäsi yllä olevat vaatimukset.

Voit kertoa jotain, joka tekee kirjeestäsi henkilökohtaisen. Voit kertoa, miksi olet järkyttynyt tavasta, jolla uiguureja kohdellaan Kiinassa. Voit myös kertoa jotain itsestäsi ja siitä, miksi kirjoitat viestin.

Lopeta kirjeesi kohteliaasti: Kunnioittavasti / Yours Sincerely on aina asiallinen.

Tarkempia ohjeita viestin tai kirjeen kirjoittamiseen löydät tarvittaessa täältä.

Mihin lähetän viestini?

Jos olet kirjoittanut postitettavan kirjeen, lähetä se osoitteeseen:

President of the People’s Republic of China, Xi Jinping

Zhongnanhai

Xichangan’jie

Xichengqu, Beijing Shi 100017

People’s Republic of China

 

Sähköpostiviestin voit lähettää osoitteeseen:

english@mail.gov.cn

Kirjoita tukiviesti Mairinishalle

Kirjoita tukiviesti Yiliyasijiang Rehemanin vaimolle Mairinisha Abuduainille.

 • Kirjoita jotakin kannustavaa ja toiveikasta. Kerro Mairinishalle, että he eivät Yiliyasijiangin kanssa ole yksin, vaan että ihmisoikeusaktivistit eri puolilla maailmaa ovat heidän tukenaan.
 • Voit myös kertoa jotain itsestäsi ja siitä miten Yiliyasijiangin ja Mairinishan tarina on koskettanut sinua.

Voit kirjoittaa viestisi englanniksi, suomeksi tai millä tahansa haluamallasi kielellä.

Kirjoita omin sanoin. Mairinisha on kertonut, että hän rakastaa musiikkia ja että hänen aviomiehensä on jalkapallon suuri ystävä. Voit kertoa viestissäsi esimerkiksi omasta lempimusiikistasi tai omista jalkapalloon liittyvistä kokemuksistasi. Jakamalla ajatuksiasi samankaltaisista kiinnostuksen kohteista voit koettaa ilahduttaa Mairinishaa, joka varmasti tuntee olonsa yksinäiseksi. Myös opiskelu voi olla kiinnostava aihe, sillä Mairinisha ja Yiliyasijiang ovat yliopisto-opiskelijoita.

Voit halutessasi hyödyntää myös näitä esimerkkiviestejä:

We are thinking of you and your husband Yiliyasijiang Reheman. We hope that he will be released soon.

Käännös: Me ajattelemme sinua ja aviomiestäsi Yiliyasijiang Rehemania. Toivomme, että hänet vapautetaan pian.

Yiliyasijiang Reheman is not alone. We stand with him!

Käännös: Yiliyasijiang Reheman ei ole yksin. Me tuemme häntä!

I hope you are well, and wish you can reunite with your husband Yiliyasijiang Reheman soon!

Käännös: Toivon, että voit hyvin, ja että tapaatte pian aviomiehesi Yiliyasijiangin kanssa!

Voit kirjoittaa tukiviestisi kirjeenä tai postikorttina ja koristella ja kuvittaa viestisi haluamallasi tavalla.
Ethän käytä viestissäsi kuitenkaan uskonnollisia tai poliittisia tunnuksia, kuvia tai sisältöjä.

 

Mihin lähetän viestini Mairinishalle?

Voit lähettää viestisi Amnestyn Turkin osastolle, joka toimittaa sen perille. Osoite on:

Mairinisha Abuduaini

C/O Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi / Amnesty International Turkey

Hacımimi Mh. Kemeraltı Cd.

Ada Han No.31 Kat:2

Daire:2 34425 Karaköy,

Beyoğlu

ISTANBUL

TURKEY

Koulutehtävä: Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä?

Sopii: kaikenkokoisille ryhmille
Vie aikaa n. 30 min.
Mitä tarvitsen? Kyniä, paperia, valkotaulu tai dokumenttikamera.

Tehtävän tarkoituksena on auttaa oppilaita tarkastelemaan erilaisten kulttuuristen asioiden ilmenemistä omassa arjessaan ja oman identiteetin muodostamisessa. Tehtävän on tarkoitus tehdä kaikenlaisia kulttuurisia tapoja ja ilmentymiä näkyväksi, sekä ymmärtää paremmin niiden merkitystä ihmisille.

1

Jaa oppilaille kyniä ja paperia. Pyydä heitä piirtämään tai kirjoittamaan paperille asioita, jotka kuvaavat heitä itseään ja heidän identiteettiään. Nämä asiat voivat olla vaatteita, musiikkia, kirjoja, elokuvia, tapahtumia jne. – mitä tahansa sellaisia asioita, jotka ovat heille itselleen tärkeitä.

2

Pyydä oppilaita keskustelemaan pareittain heidän piirtämistään tai kirjoittamistaan asioista. Pyydä heitä keskustelemaan seuraavista kysymyksistä:

 • Mitä asioita valitsitte?
 • Miksi tämä asia on sinulle tärkeä? Minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia juuri nämä asiat sinussa herättävät?

3

Kerätkää taululle joitain esimerkkejä oppilaille kaikkein tärkeimmistä ja heidän identiteettiään edustavista asioista. Pohtikaa yhdessä mitä kulttuureita, uskontoja, katsomuksia yms. oppilaiden valitsemat asiat edustavat. Kulttuurit voivat olla korkeakulttuureja, alakulttuureja, popkulttuureja, sosiaalisia kulttuureja jne. Kirjoittakaa löytämänne kulttuurit, uskonnot tai katsomukset näkyviin.

4

Pyydä oppilaita tarkastelemaan havaintoja. Pyydä heitä keskustelemaan uuden parin kanssa seuraavista kysymyksistä:

 • Onko joitain asioita vaikea määritellä jonkun kulttuurin edustajiksi? Miksi?
 • Onko olemassa joitain paikkoja tai tilanteita, joissa oppilaiden listaamia asioita ei voisi käyttää, kuunnella, lukea jne.? Miksi?
 • Millaista olisi, jos jokainen voisi ilmaista itseään vapaasti ilman muiden luomia rajoituksia tai paineita? Onko joitain paikkoja tai tilanteita, missä näin tapahtuu?
 • Miltä teistä tuntuisi, jos joutuisitte vankilaan teille tärkeiden asioiden takia? Miten toimisitte?

Seuraa meitä: