Irlannin lakimuutos käynnisti hyvän kierteen – abortti on sallittu nyt myös Pohjois-Irlannissa

Vuonna 2012 irlantilainen Jennifer Ryan odotti puolisonsa kanssa toivottua sisarusta tyttärelleen, kun hän sai rutiinitarkastuksessa kuulla, ettei sikiöllä ollut kaikki kunnossa.

Vaikka sikiö selviäisi kohdussa raskauden loppuun asti, se ei voisi syntymän jälkeen elää hetkeäkään.

Samalla selvisi, että tuolloin 22-viikkoinen sikiö kärsi kohdussa, sillä kaikki suojaava neste sen ympäriltä puuttui ja Ryanin sisäelimet painoivat sitä lysyyn. Abortti oli vielä tuolloin Irlannissa laiton, joten Ryanilla oli kaksi mahdollisuutta: joko sinnitellä valtavan henkisen paineen alaisena raskauden loppuun asti tai lähteä Englannin puolelle keskeyttämään raskaus.

Jennifer Ryania olisi uhannut 14 vuoden vankeusrangaistus, jos hän olisi hankkinut abortin Irlannissa. Ryan oli onnekas, sillä hänellä oli mahdollisuus lähteä Englantiin ja hankkia siellä turvallinen abortti.

Maailman tiukimpiin lukeutunut aborttikielto kumottiin

Irlannin aborttilaki oli vuoteen 2019 asti yksi maailman tiukimmista. Raskaudenkeskeytyksen saattoi saada vain, jos nainen oli välittömässä hengenvaarassa. Sikiön elinkelvottomuus tai esimerkiksi raiskaus tai insesti eivät olleet syitä abortin saamiseksi.

Amnestyn ja muiden järjestöjen kymmeniä vuosia jatkunut kampanjointi turvallisen ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavan abortin puolesta kantoi vihdoin hedelmää, kun toukokuussa 2018 järjestetyssä kansanäänestyksessä aborttikielto kumottiin 66,4 prosentin enemmistöllä.

Erityisesti nuoret ulkomailla asuvat irlantilaiset matkustivat takaisin kotimaahansa äänestämään. Edellisestä aborttia koskevasta kansanäänestyksestä oli niin kauan aikaa, että kukaan alle 53-vuotias ei ollut koskaan päässyt ottamaan kantaa aborttikieltoon.

Rohkean ja sinnikkään kampanjoinnin työvoitto

”Lakimuutosta olisi tuskin saatu aikaan ilman asialle omistautuneita aktivisteja ja yhteen hiileen puhaltaneita kansalaisjärjestöjä”, toteaa Amnestyn sukupuoleen perustuvan syrjinnän asiantuntija Otava Piha. ”Esimerkiksi Amnesty on nostanut asiaa esille vuosikymmenten ajan”, Piha kertoo.

Historiallinen päätös lopetti vihdoin vuosikymmeniä jatkuneen naisten ja tyttöjen syrjinnän.

”Aborttien kieltäminen ei lopeta abortteja, vaan tekee niistä vaarallisia”, Piha toteaa. ”Abortit kieltäneissä maissa tilanne on myös rankalla tavalla epätasa-arvoinen. Irlannistakin pääsi Englantiin tai Alankomaihin keskeyttämään raskauden turvallisesti, jos oli rahaa, aikaa ja voimavaroja matkustaa. Jos näitä ei ollut, joutui turvautumaan vaarallisempiin keinoihin.”

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuosittain tehdään 25 miljoonaa vaarallista aborttia. Näistä valtaosa tehdään kehittyvissä maissa kohtalokkain seurauksin: ne aiheuttavat miljoonia vakavia vammoja ja ovat kolmanneksi suurin syy äitiyskuolleisuuteen.

Irlannin lakimuutos käynnisti hyvän kierteen myös lähialueilla: maaliskuusta 2020 alkaen abortti on sallittu myös Pohjois-Irlannissa.

Teksti: Saara Manelius