Etusivu Hyvät uutiset Hyviä uutisia Norjasta: Transihmisille oikeus oikeaan sukupuoleen

Hyviä uutisia Norjasta: Transihmisille oikeus oikeaan sukupuoleen

Norjassa sukupuolen juridinen vahvistaminen on jatkossa henkilön omasta ilmoituksestaan kiinni.

Norjalainen asiantuntijaryhmä lausui 10. huhtikuuta  raportissaan ”Oikeus oikeaan sukupuoleen – terveys kuuluu kaikille”, että nykyinen käytäntö juridisen sukupuolen vahvistamiseksi loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia. Asiantuntijaryhmän suositus on, että sukupuolen juridinen vahvistaminen on jatkossa henkilön omasta ilmoituksesta kiinni, ja että juridisen vahvistamisen prosessi on nopea ja avoin, ilman vaatimusta harkinta-ajasta.

Asiantuntijaryhmän suositukset ovat linjassa meidän suosituksiemme kanssa.

”Nyt hallituksen on tartuttava toimeen nopeasti, jotta asianomaiset saavat mahdollisimman nopeasti identiteettiään vastaavat henkilöllisyystodistukset sekä muut julkiset asiakirjat.”, toteaa Patricia Kaatee, Amnesty Internationalin Norjan osaston poliittinen neuvonantaja.

Bent Høien lupaukset

Sosiaali- ja terveysministeri Bent Høie korosti, että Norja haluaa olla ihmisoikeuksien kärkimaa. Hän myönsi, että mitä tulee transihmisten ihmisoikeuksiin, Norja on kaukana kärjestä ja tähän on tultava muutos.

Høie käytti myös tilaisuuden hyväkseen ja ylisti järjestöjä ja henkilöitä, jotka ovat eturintamassa kampanjoineet transihmisten oikeuksien puolesta Norjassa.

Menestyksekäs kampanja

John Jeanette Solstad Remølta evättiin oikeus sukupuolensa juridiseen vahvistamiseen, sillä hän kieltäytyi alistumasta laajamittaisille ja syrjiville ehdoille, joita tämänhetkinen laki edellyttää sukupuolensa juridisesti vahvistavilta. Viimeisen vuoden aikana aktivistimme ympäri maailmaa ovat toimineet John Jeannetten oikeuksien puolesta.

”Olen unelmoinut tästä pitkään ja se oli kaiken sen työn arvoista. Se vei paljon aikaa, mutta kun työmme kantoi hedelmää, se tuntui todella hyvältä.”

”Ilman Amnestyn tukea emme olisi päässeet tähän pisteeseen, missä olemme nyt.”

”Jopa sosiaali- ja terveysministeri Bent Høie sanoi, että Amnestyn mukanaololla oli iso merkitys prosessille.”, John Jeannette Solstad Remø sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen.

Hän on todella iloinen kaikesta positiivisesta palautteesta, jota hän on saanut.

”Tuki, jota olen saanut ihmisiltä maailman joka kolkasta, on ollut uskomatonta. En odottanut sitä ja haluaisin lämpimästi kiittää jokaista, joka on tukenut minua ja muita tässä kamppailussa.”

Norjaan kohdistui kovaa kritiikkiä

Helmikuussa 2014 julkaisimme raportin, joka käsitteli Euroopassa transihmisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia. Norjaa kritisoitiin tämänhetkisestä käytännöstä, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää peruuttamatonta sterilisointia.

Raportin julkaisusta asti olemme kampanjoineet nopean ja avoimen sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessin puolesta, joka perustuu henkilön omaan ilmoitukseen.

Viime lokakuussa Amnesty Internationalin Norjan osaston syyskokouksessa Eurooppaministeri Vidar Helgesen lupasi, että translaki tullaan muuttamaan.

”Tämä tapahtuu, koska Amnesty on ottanut asian agendalleen”, Helgesen sanoi.

Norjan HLBTI-yhdistys: Istuva hallitus tekemässä historiaa

Emme ole ainoa järjestö, joka on ajanut transihmisten asiaa Norjassa. Vuodesta 2008 Norjan HLBTI-yhdistys LLH on työskennellyt erityisesti transihmisten ihmisoikeuksien puolesta.

”On korkea aika, että transihmiset saavat sekä oikeuden että pääsyn terveyspalveluihin, jotka vastaavat heidän tarpeitaan. Istuva hallitus on tekemässä historiaa, jos se ottaa haavoittuvassa asemassa olevien vähemmistöjen asiat niin vakavasti kuin he tarvitsevat ja ansaitsevat. Toivomme, että Norjan viranomaiset seuraavat välittömästi asiantuntijaryhmän suosituksia.”, LLH:n johtaja Bård Nylund linjaa.

Seuraa meitä: