Hyviä uutisia: marokkolainen toimittaja Hajar Raissouni vapautettiin

Hajar Raissouni ja hänen puolisonsa saivat syyskuun lopulla 2019 vuoden vankeustuomiot abortista ja avioliiton ulkopuolisesta seksistä. Heidät vapautettiin 16. lokakuuta 2019.

Toimittaja Hajar Raissouni ja hänen puolisonsa Amin Rifaat pidätettiin elokuun lopulla 2019, kun he lähtivät lääkärin vastaanotolta. Hajaria ja Aminia syytettiin abortin tekemisestä sekä avioliiton ulkopuolisesta seksistä.

Kuukautta myöhemmin heille langetettiin vuoden vankeustuomiot. Myös lääkäri sekä kaksi klinikan työntekijää tuomittiin vankeuteen. Hajar ja Amin kiistivät syytteet.

Muutaman viikon kuluttua, 16. lokakuuta 2019, heidät vapautettiin.

Tuomiolla mahdollisesti poliittinen motiivi

Hajar työskentelee toimittajana Akhbar al-Yaoum -sanomalehdessä. Vangitsemisensa jälkeen Hajar lähetti toimitukseen kirjeen, jossa hän kertoi viranomaisten kuulustelleen häntä muun muassa poliittisista kirjoituksista ja kollegoistaan.

Tämä herätti epäilyn, että Hajarin tuomiolla olisi poliittisia motiiveja ja että se liittyisi hänen työhönsä toimittajana. Hajar on julkaissut kriittisiä artikkeleita maan viranomaisista. Lehden päätoimittaja Taoufik Bouachrine sai 12 vuoden vankeustuomion marraskuussa 2018. Syytteiden uskotaan olleen poliittisesti motivoituneita.

Vaikka Hajarin vapautuminen on suuri helpotus, on hänen tuomionsa muistutus siitä, että Marokon syrjivät lait on kumottava. Maassa avioliiton ulkopuolinen seksi ja abortti on kriminalisoitu. Toimittajille ja ihmisoikeuspuolustajille on langetettu mielivaltaisia vankeusrangaistuksia rikos- ja terrorismin vastaisten lakien nojalla.

Työ naisten oikeuksien puolesta jatkuu!