Etusivu Hyvät uutiset Askeleet kohti parempaa maailmaa – viime kuukausien hyvät uutiset

Askeleet kohti parempaa maailmaa – viime kuukausien hyvät uutiset

Taistelu ihmisoikeuksien puolesta kannattaa! Vähän väliä saavutamme uusia voittoja ja otamme askeleita kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa: lakeja muutetaan ja perusteettomasti vangittuja ihmisiä vapautetaan. Kokosimme yhteen muutamia ilonaiheita viime kuukausilta, olkaa hyvät!

Kuolemantuomiot ja teloitukset ovat vähentyneet

Huhtikuussa saimme kertoa lupaavia uutisia: kahden ennätysvuoden jälkeen kuolemanrangaistukset ja teloitukset vähenivät vuonna 2017.

”Viimeisten 40 vuoden aikana olemme nähneet voimakasta globaalia kehitystä kuolemanrangaistusta vastaan, mutta paljon työtä on edelleen tehtävänä”, sanoo Salil Shetty, Amnesty Internationalin entinen pääsihteeri.

Yli puolet maailman valtioista on kieltänyt kuolemanrangaistuksen kokonaan. Muiden valtioiden on korkea aika seurata kehitystä ja lakkauttaa julma käytäntö.

Lue lisää raportista

Irlannin kansanäänestys toi toivotun lopputuloksen: abortti sallittiin!

Toukokuun 25. päivä oli merkityksellinen: enemmistön äänin irlantilaiset kumosivat maan aiemman tiukan aborttilain. Jatkossa abortti on siis mahdollinen!

Irlannin aiempi lainsäädäntö salli abortin vain silloin, jos raskaus uhkasi naisen henkeä. Aborttia ei saanut raiskaus- tai insestitapauksissa, eikä silloin, kun oli hyvin todennäköistä, että sikiö ei jää henkiin.

Irlanti otti tärkeän askeleen kohti naisten oikeuksien toteutumista ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Noura Husseinin kuolemantuomio kumottiin

Alkukesästä kampanjoimme sudanilaisen Noura Husseinin puolesta, joka tuomittiin kuolemaan puolustautuessaan raiskaajalta. Nouran puolesta vetosi 400 000 ihmistä ympäri maailman.

Kesäkuussa saimme huojentavia uutisia: kuolemantuomio kumottiin. Se kuitenkin korvattiin viiden vuoden vankeustuomiolla, joka on edelleen kohtuuton rangaistus itsepuolustuksesta.

Vaadimmekin Sudanin viranomaisia tarttumaan toimeen ja muuttamaan lainsäädäntöä lapsi- ja pakkoavioliittoihin sekä avioliitossa tapahtuviin raiskauksiin liittyen, jotta Noura on viimeinen ihminen, joka joutuu käymään läpi tällaisen koettelemuksen.

Liu Xia vapautettiin kotiarestista

Liu Xiaa pidettiin kahdeksan vuoden ajan kotiarestissa Kiinan valtion toimesta. Aresti alkoi vuonna 2010, jolloin hänen aviomiehelleen taiteilija Liu Xiaobolle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Valtion viranomaiset seurasivat ja rajoittivat Liu Xian toimia tarkoin. Ainoastaan hänen lähimmät ystävänsä saivat pitää häneen rajoitetusti yhteyttä puhelimitse. Liu Xia vapautui heinäkuussa ja on asettunut Saksaan.

“On mahtavaa, että Liu Xia on viimein vapaa ja että hänen kohtaamansa vaino ja laiton kotiaresti ovat viimein ohi!”
Patrick Poon, Amnesty Internationalin Kiina-tutkija.

Taner Kiliç on viimein vapaa!

Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kiliç vapautettiin takuita vastaan elokuun puolessa välissä. Yli vuoden syyttömänä vankilassa ollut Taner pääsi vihdoin takaisin kotiin ja perheensä pariin odottamaan marraskuista oikeudenkäyntiä.

“Me olemme onnemme kukkuloilla. Takana on yli vuosi kampanjointia ja vaikeuksia, mutta viimein Taner on vapaana ja perheensä luona”, sanoo Amnestyn uusi pääsihteeri Kumi Naidoo.

Taistelu niin ihmisoikeuksien puolesta Turkissa kuin kaikkien epäoikeudenmukaisesti vangittujen turkkilaisten puolesta jatkuu.

Työ ihmisoikeuksien puolesta Turkissa jatkuu – maassa on edelleen lukuisia epäoikeudenmukaisesti vangittuja ihmisiä.

Lue myös alkuvuoden hyvät uutiset.


Me emme voisi toimia ilman tukeanne

Me pidämme ääntä, tutkimme, kerromme ja vaikutamme. Tämä kaikki on mahdollista tukijoidemme avulla.

Lahjoita ja varmista kampanjointimme ihmisoikeuksien ja ihmisoikeuksia puolustavien henkilöiden puolesta ja rinnalla kaikkialla maailmassa.

Seuraa meitä: