Etusivu Hyvät uutiset Voitto ihmisoikeuksille: Presidentti Obama lieventää Chelsea Manningin tuomiota

Voitto ihmisoikeuksille: Presidentti Obama lieventää Chelsea Manningin tuomiota

Presidentti Obama on lieventänyt Chelsea Manningin tuomiota vain muutamaa päivää ennen kautensa päättymistä. Manning pääsee vapauteen 17.5.2017.

Vuonna 2013 Chelsea Manning tuomittiin 35 vuodeksi vankeuteen Yhdysvaltain asevoimien tekemien ihmisoikeusloukkausten ja mahdollisten sotarikosten paljastamisesta. Hän suorittaa tuomitaan erittäin vaarallisille vangeille tarkoitetussa erikoisvankilassa. Olemme kampanjoineet vuosia Manningin puolesta.

Manningin tuomion lieventäminen on myös voitto transhenkilöiden oikeuksille. Tuomion jälkeen sukupuolenkorjausprosessin aloittanut Manning on joutunut istumaan tuomitaan miesten vankilassa, eikä hänen ole annettu kasvattaa hiuksiaan. Lisäksi Manningiltä evättiin toistuvasti sukupuolen korjaukseen liittyvä lääkehoito.

”Presidentti Obama toimi oikein lieventäessään Manningin tuomiota, vaikka hänen olisikin pitänyt tehdä se jo paljon aikaisemmin. On kohtuutonta, että ihmisoikeusloukkauksia paljastanut Manning itse on kärsinyt vuosia epäinhimillisestä kohtelusta vankeudessa eikä hänen paljastamiinsa rikoksiin syyllistyneitä ole tuotu vieläkään oikeuden eteen”, toteaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

 

Obaman perintö

Manning tuomio oli seurausta puutteellisesta ja epäoikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä.Hänen puolustuksensa ei saanut mahdollisuutta esittää todistusaineistoa, joka olisi osoittanut hänen toimineen yleisen edun nimissä. YK:n kidutuksenvastaisen erityisraportoijan mukaan Manningin kohtelu tutkintavankeuden aikana oli julmaa, epäinhimillistä ja halventavaa. Hänet asetettiin eristykseen vankeudessa tapahtuneen itsemurhayrityksen jälkeen. Manningin alunperin saama 35 vuoden vankeustuomio oli paljon pidempi kuin murhaan, raiskaukseen tai sotarikoksiin syyllistyneiden sotilaiden tai muiden salaisia tietoja paljastaneiden saamat rangaistukset.

Presidentti Barack Obaman hallinto on käyttänyt kovia otteita vaientaakseen ja pelotellakseen ihmisoikeusloukkausten paljastajia. Ihmisoikeuspuolustajien rankaisemisen sijaan Yhdysvallat voi lähettää viestin ihmisoikeuksien vakavasti ottamisesta tutkimalla paljastetut ihmisoikeusloukkaukset tehokkaasti. Obamalla on yhä mahdollisuus vaikuttaa perintöönsä ja osoittaa olevansa ihmisoikeuksien puolella armahtamalla  myös Edward Snowdenin, joka paljasti valtioiden harjoittaman massavalvonnan laajuuden.

Seuraa meitä: