Etusivu Amnestyposti Ukrainalainen aktivisti Vitalina Koval: “Meidän täytyy olla tietoisia äärioikeiston järjestäytymisestä”

Ukrainalainen aktivisti Vitalina Koval: “Meidän täytyy olla tietoisia äärioikeiston järjestäytymisestä”

Ihmisoikeuspuolustajat ympäri maailman panevat henkensä alttiiksi yhteisiä oikeuksia puolustaessaan. Myös Vitalina Koval on saanut kärsiä siitä, että hän on osoittanut mieltään LHBTIQ+ -yhteisön puolesta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

“Kun keskustelemme aktivismista, meidän ei pidä puhua pienistä tai suurista teoista. Jokainen teko on arvokas.”

Tämä on se viesti, jonka ukrainalainen Vitalina Koval haluaa välittää kuulijoilleen.

Koval on yksi Amnesty Internationalin Suomen osaston Kirjeitä vapaudelle -kampanjan kasvoista. Hän vieraili syksyllä 2018 suomalaisissa kouluissa kertomassa arkipäivän aktivistimista ja LHBTIQ+ -yhteisön arjesta Ukrainassa.

“Kyseessä olivat ensimmäiset kouluvierailuni ikinä ja olin todella jännittynyt. Minua huoletti, kiinnostaako oppilaita teemat, joista aion puhua. He olivat kuitenkin hurjan mukavia ja kyselivät mielenkiintoisia kysymyksiä”, Koval hykertelee tyytyväisenä.

Koval on omistautunut sateenkaariyhteisön puolustamiseen kotikaupungissaan Uzhgorodissa. Ihmisoikeudet eivät ole aina kuuluneet hänen arkeensa.

“Aiemmin minusta tuntui, ettei minulla ollut voimaa tai edes kiinnostusta vaikuttaa näkemiini epäkohtiin. Ajattelin, että kuka minä olen sanomaan yhtikäs mitään – olen vain yksinkertainen tyttö maalta. Mitä muka voisin tehdä?” Koval muistelee.

Hiljalleen kiinnostus ihmisoikeuksia kohtaan sekä turhautuminen niiden jatkuviin loukkauksiin alkoivat kasvaa. Koval tunsi, että oli aika toimia.

“Tajusin, että suuni avaaminen ja tilanteisiin puuttuminen on vähintä, mitä voin tehdä. Puhuminen ei tarkoita sitä, että pitää tapella jonkun kanssa. Joskus pelkkä esiintulo riittää”, Koval toteaa.

“En aio perääntyä”

“Ukrainassa ihmisoikeuspuolustajia yritetään vahingoittaa ja jopa tappaa. Tiedostan riskit, mutta ne eivät pelota minua enää. Olen väsynyt pelkäämään”, Koval toteaa määrätietoisesti.

“Haluan edistää tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumista, enkä aio perääntyä. Tiedän, että selviämme tästä taistelusta voittajina.”

Kovalia huolettaa yhteiskunnan radikalisoituminen ja äärioikeiston nousu, jota hän on seurannut rauhattomassa Ukrainassa.

“Meidän täytyy olla tietoisia äärioikeiston järjestäytymisestä. Jos emme pysäytä radikalisoitumista nyt, voimme päätyä sotaan, joka on tuhoisampi kuin koskaan aiemmin.”

Huolesta huolimatta Koval myöntää olevansa idealisti, jonka usko tulevaisuuteen on vahva. Hän haaveilee yhteiskunnasta, jossa tiedettä arvostetaan ja jossa kaikki saavat tasokkaan koulutuksen.

“Haaveissani sillä ei ole väliä, minkä värinen ihosi on, mitä sukupuolta edustat tai ketä rakastat. Maailma olisi vihasta vapaa.”

Teksti: Iina Lindeman

Kuva: Joonas Brandt

Seuraa meitä: