Etusivu Uutiset Tšetšenian viranomaiset kiihdyttävät homofobista vainoaan

Tšetšenian viranomaiset kiihdyttävät homofobista vainoaan

Venäläisen LGBT-verkoston mukaan Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan viranomaiset ovat jälleen kiihdyttäneet homoina tai lesboina pitämiensä ihmisten vainoa. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut kidutukseen sitten joulukuun 2018.

Venäjällä toimiva LGBT-verkosto vahvistanut tiedot, joiden mukaan tšetšeeniviranomaiset ovat pidättäneet ja vanginneet nelisenkymmentä ihmistä Argunin kaupungin vankilaan. Pidätettyjä henkilöitä on kidutettu ja pahoinpidelty. Luotettavien lähteiden mukaan viranomaiset ovat myös tuhonneet joidenkin uhrien passit estääkseen heitä pakenemasta maasta.

“LHBTI-yhteisön jäsenet ovat yhä traumatisoituneita vuoden 2017 ajojahdista, jolloin kymmeniä tsetšeenimiehiä otettiin kiinni, kidutettiin ja tapettiin. Uutiset sortotoimien kiihtymisestä kylmäävät selkäpiitä.”, sanoo Marie Stuthers, Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja.

“Olemme järkyttyneitä tiedoista, että ainakin kaksi ihmistä olisi kuollut kidutuksen aiheuttamiin vammoihin. Ihmishenkien ollessa ilmeisessä vaarassa, täytyy kansainvälisen yhteisön reagoida nopeasti suojellakseen LHBTI-ihmisiä Tšetšeniassa.”

ETYJ julkaisi joulukuussa vuoden 2017 sortotoimista raportin, jossa se kiinnitti huomionsa Venäjän haluttomuuteen tehdä yhteistyötä tai vastata vaatimuksiin tutkia ihmisoikeusloukkaukset. Vielä tähänkään päivään mennessä tapahtumista ei ole toteutettu asianmukaista virallista tutkintaa eikä ainuttakaan henkilöä ole asetettu syytteeseen hirmuteoistaan.

Me vaadimme, että kansainvälinen yhteisö aloittaa välittömät toimet Tšetšenian LHBTI-yhteisön suojelemiseksi ja lisää painetta Venäjän suuntaan, jotta kaikki hirvittävät rikokset tutkitaan.

“Koska vuoden 2017 hyökkäyksiä ei ole vieläkään tutkittu, ei LHBTI-yhteisö Tšetšeniassa voi luottaa Venäjän viranomaisten suojeluun. Rankaisemattomuus on rohkaissut tsetseeniviranomaisia jatkamaan vainoa – he tietävät, että Venäjän hallitus tulee tukemaan heidän kiertelyään ja kiistämisiään.”

LGBT-verkosto sai kuulla ensi kertaa sieppauksista ja salaisista pidätyksistä 28. joulukuuta ja on sittemmin pystynyt todentamaan tapahtumat. Kymmeniä LHBTI-ihmisiä Tšetšeniasta pakoon auttanut järjestö arvioi, että Argunissa pidetään tällä hetkellä pidätettyinä 40 henkilöä.

Seuraa meitä: