Toimittajat ja ihmisoikeuspuolustajat ratsioiden kohteena Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä viranomaisten otteet ovat kiristyneet ihmisoikeusloukkauksia dokumentoivien toimittajien ja aktivistien hiljentämispyrkimyksissä. Perusteettomat ratsiat ovat kohdistuneet paitsi toimistoihin, myös ihmisten koteihin.

Varhain tiistaiaamuna Valko-Venäjän viranomaiset suorittivat ratsioita kansalaisjärjestöjen, ammattiyhdistysten ja riippumattomien tiedotusvälineiden toimistoihin sekä aktivistien koteihin. Esimerkiksi Amnestyn kumppanin ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimisto ratsattiin. Ratsioita tehtiin useissa kaupungeissa.

Kuulusteluihin vietiin kymmeniä ihmisiä. Samalla heiltä takavarikoitiin tietokoneita, kameroita, muistikortteja, dokumentteja ja pankkikortteja.

Suurin osa kiinni otetuista on vapautettu, mutta kaikkia toimittajia ja aktivisteja ei ole vielä tavoitettu. Osan uskotaan olevan edelleen pidätettyinä.

Ihmisoikeuksia puolustavia vastaan on aloitettu tekaistu rikosprosessi. Valko-Venäjän tutkintakomitea väittää selvittävänsä mielenosoitusten rahoitusta.

Kansalaisyhteiskuntaa pelotellaan hiljaiseksi

“Valko-Venäjän viranomaiset ovat vanginneet tai pakottaneet maanpakoon käytännössä kaikki poliittisen opposition edustajat. Nyt heidän tähtäimensä kääntyy ihmisoikeuspuolustajiin ja toimittajiin”, toteaa Amnestyn kampanjavastaava Aisha Jung.

Turvallisuusjoukkojen tekemiä vakavia ihmisoikeusloukkauksia dokumentoineita aktivisteja ja riippumattomia toimittajia pyritään Jungin mukaan hiljentämään. Vaientamiseen pyritään järjestelmällisillä ja tarkkaan kohdistetuilla uhkaavilla kotietsinnöillä, häirinnällä ja vainolla.

”Viranomaiset yrittävät estää heitä tekemästä tärkeää ja oikeutettua työtään ja pelotella muut hiljaisiksi. Valko-Venäjän valtio jatkaa järkyttäviä, ennennäkemättömiä laittomuuksia kansainvälisestä kritiikistä piittaamatta.”

”Tuomitsemme hyvin voimakkaasti nämä kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvat, täysin perusteettomat hyökkäykset. Vaadimme välittömästi ja ehdoitta vapauttamaan kaikki ihmiset, jotka on vangittu ainoastaan siksi, että he ovat puolustaneet ihmisoikeuksia.

Ensi viikolla alkavassa YK:n ihmisoikeusneuvoston istunnossa käsitellään Valko-Venäjän tilannetta. Amnesty vaatii ihmisoikeusneuvostolta toimia; rauhanomaisiin mielenosoittajiin ja kansalaisyhteiskunnan edustajiin kohdistuviin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen.


Valko-Venäjän puolesta