Etusivu Aktivismi Toimi ihmisoikeuksien puolesta kotoa – Viisi vinkkiä

Toimi ihmisoikeuksien puolesta kotoa – Viisi vinkkiä

Onko sinulla tällä hetkellä enemmän aikaa olla kotona? Ovatko etäyhteydet ja virtuaalinen kanssakäyminen tulleet viime aikoina tutuiksi? Muistathan, että tietokone ja älypuhelin ovat myös tehokkaita ihmisoikeuksien puolustamisen välineitä!

Tässä viisi vinkkiä siihen, miten voit toimia aktiivisesti ihmisoikeuksien puolustajana etäyhteyksien ja virtuaalisten kohtaamisten maailmassa.

 

1. Puolusta vaarassa olevia ja tue ihmisoikeuspuolustajia

Lähettämällä viestin voit vaatia päättäjiltä tekoja tai kannustaa heitä, jotka juuri nyt tarvitsevat solidaarisuutta ja tukea.

Yksitoista ihmisoikeuspuolustajaa odottaa oikeudenkäyntiä Turkissa. Heitä syytetään ”terrorismista” – vain koska he ovat puolustaneet ihmisoikeuksia. Osoita tukesi ja lähetä heille kannustava viesti.

Nuori uiguurivähemmistöön kuuluva opiskelija Yiliyasijiang Reheman on pidätetty, eikä kukaan tiedä, missä hän on. Vaadi hänen vapauttamistaan ja osoita tukesi hänen puolisolleen.

Tilaa Aktivistiviesti-uutiskirje ja saat jatkossa ihmisoikeustyöhön liittyviä toimintapyyntöjä suoraan omaan sähköpostiisi.

 

2. Vaikuta vetoamalla

Allekirjoittamalla Amnestyn vetoomuksia olet mukana kansainvälisessä joukossa vaatimassa ihmisoikeuksien toteutumista. Ja haastaisitko vaikkapa kaverit virtuaaliseen vetoomusmaratoniin?

Allekirjoitettavaa löytyy! Erittäin ajankohtainen on esimerkiksi kiinalais-ruotsalaisen kirjakauppiaan Gui Minhain tilanne – olethan jo allekirjoittanut?

 

3. Vaikuta sosiaalisessa mediassa

Amnestyn sosiaalisen median kanaviin päivittyy jatkuvasti ajankohtaisia uutisia. Seuraathan meitä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä ? Vahvista viestiä ja vaikuta jakamalla tietoa ihmisoikeuksista eteenpäin omissa verkostoissasi.

Poikkeuksellisena aikana on erityisen tärkeää tunnistaa ja pysäyttää valeuutiset. Ja jakaa hyvää ja positiivista: tarinoita solidaarisista teoista ja sosiaaliseen muutokseen tähtäävän kampanjoinnin onnistumisista. Amnestyn kansainväliset videot kertovat lisää siitä, miten tunnistat valeuutisen tai miten aihetunnisteita käytetään kampanjoinnissa.

 

4. Perehdy ja opi uutta

Amnestyn verkkosivuilla voit lukea tuoreimpia ihmisoikeusuutisia verkkoartikkeleistamme. Syvemmälle ihmisoikeusteemoihin sinua kuljettavat lukujutut ja Amnestypostin pidemmät artikkelit.

Kansainvälinen Amnesty Human Rights Academy tarjoaa ihmisoikeusteemoihin liittyviä verkkokursseja sekä pidempään että lyhyempään perehtymiseen. Jos haluat esimerkiksi oppia koronaepidemian ja ihmisoikeuksien suhteesta, voit tehdä 15 minuutin matkan uunituoreeseen COVID-19 & Human Rights -kurssiin.

 

5. Lahjoita ja tue

Amnestyn työ ihmisoikeusloukkausten paljastamiseksi ja estämiseksi jatkuu poikkeustilasta huolimatta. Me tiedämme, että jotkut yrittävät käyttää pandemiaa tekosyynä ihmisoikeuksien loukkaamiseen. Tee lahjoitus ja varmista, että näin ei tapahdu.

Seuraa meitä: