Etusivu Uutiset Saudiaktivistit ahtaalla

Saudiaktivistit ahtaalla

Ainakin 12 johtavaa ihmisoikeuspuolustajaa on pidätetty Saudi-Arabiassa ilman syytettä sitten toukokuun. Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan ja Aziza al-Yousef vangittiin 15. toukokuuta, ja 23. elokuuta tuli kuluneeksi sata päivää heidän pidättämisestään.

On täysin pöyristyttävää, että niin montaa rohkeaa ihmisoikeuspuolustajaa pidetään telkien takana Saudi-Arabiassa – mitä ilmeisemmin vain puhumisesta epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Heitä on pidetty vangittuna ilman syytteitä yli kolme kuukautta. Tänä aikana heiltä on evätty mahdollisuus saada oikeusaupua. Tämän ei voida antaa jatkua. Muu maailma katsoo toiseen suuntaan, kun ihmisoikeuksia puolustavien ihmisten vainoaminen Saudi Arabiassa jatkuu.” sanoo Samah Hadid, Amnesty Internationalin Lähi-idän kampanjapäällikkö.

Valtiota myötäilevät tiedotusvälineet väittävät Loujain al-Hathloulian, Iman al-Nafjanin ja Aziza al-Yousefin muodostaneet järjestäytyneen ryhmän, joka uhkaa valtion turvallisuutta oltuaan “yhteydessä ulkomaalaisten tahojen kanssa maan vakauden ja yhteiskuntarakenteen heikentämiseksi”.

Saamiemme tietojen mukaan on mahdollista, että aktivistien tapauksia saatetaan käsitellä pahamaineissa terrorisminvastaisessa tuomioistuimessa, jota on käytetty myös muiden ihmisoikeuspuolustajien tuomitsemiseen ankariin vankeusrangaistuksiin.

Mielenosoittajasta kuolemaantuomituksi

Tämän lisäksi Saudi-Arabia vaatii kuolemanrangaistusta viidelle henkilölle, joita uhkaa oikeudenkäynti terrorisminvastaisessa tuomioistuimessa. Syytettyihin kuuluu Israa al-Ghomgham, josta tulisi ensimmäinen nainen jota odottaa kuolemanrangaistus mielenosoitukseen osallistumisen takia.

Israa al-Ghomgamia, sekä neljää muuta yksilöä rangaistaan osallistumisesta hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin kaikista järkyttävimmällä tavalla. Vaadimme, että Saudi-Arabian viranomaiset luopuvat näistä suunnitelmista välittömästi”, sanoo Samah Hadid.

Israa al-Ghomgamin tuomitseminen kuolemaan lähettäisi kammottavan viestin, että myös muut aktivistit voivat yhtä lailla joutua maalitauluiksi rauhanomaisten mielenosoitusten ja ihmisoikeusaktivismin takia. Israa al-Ghomgamia vastaan nostetut syytteet, jotka liittyvät lähinnä rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistumiseen, ovat järjettömiä ja selvästi poliittisesti motivoitunut yritys hiljentää toisinajattelijat Saudi-Arabian itäisessä maakunnassa.

“Kansainvälisen yhteisön on painostettava Saudi-Arabian viranomaisia lopettamaan maansa aktivisteihin kohdistuvat sortotoimet.” Samah Hadid, Amnesty Internationalin Lähi-idän kampanjapäällikkö

Naisten ajo-oikeus tuli, pidätykset jatkuvat

Kesän aikana pidätettiin useita merkittäviä ihmisoikeuspuolustajia, kuten Samar Badawi ja Nassima al-Sada. Muita äskettäin pidätettyjä aktivisteja ovat muun muassa naisten oikeuksien puolesta työtä tehneet Nouf Abdulaziz ja Maya’a al-Zahrani, sekä ihmisoikeustyöstään tunnetut ja ennenkin työnsä takia vainotut Mohammed al-Bajadi and Khalid al-Omeir.

Naisten oikeuksien aktivisti ja akateemikko Hatoon al-Fassin pidätettiin myös muutama päivä naisten ajokiellon poistamisen jälkeen.

Kurinpalautus alkoi juuri ennen kuin Saudi Arabia kumosi naisten ajokiellon maanlaajuisesti. Moni pidätetyistä aktivisteista kampanjoi Saudi-Arabiassa vuosia ajo-oikeuden puolesta ja huoltajuusjärjestelmän lopettamiseksi.

Kansainvälisen yhteisön on painostettava Saudi-Arabian viranomaisia lopettamaan maansa aktivisteihin kohdistuvat sortotoimet. Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan kaltaisten maiden, joilla on merkittävä vaikutus Saud-Arabiaan, tulisi tehdä enemmän heidän vapauttamisekseen”, sanoo Samah Hadid. “Saudi-Arabian täytyy vapauttaa kaikki mielipidevangit välittömästi ja ehdoitta ja lopettaa sananvapauden tukahduttaminen maassa.

Taustaa

Aktivistien ja ihmisoikeuspuolustajien kurinpalautus toteutettiin siitä huolimatta, että kruununprinssi Mohammad bin Salman on puhunut itsestään ‘uudistajana’. Hänen tarkoituksellinen pr-kampanjansa on jyrkässä ristiriidassa kiihtyvien kurinpalautusten kanssa, jotka pyrkivät tukahduttamaan erimielisiä ääniä, kuten naisten tasa-arvon puolesta kampanjoivien /tasa-arvoa ajavien ääniä/kuten niiden ääniä jotka puhuvat naisten oikeuksien puolesta.

Me vaadimme kaikenlaisen naisiin kohdistuvan syrjinnän, kuten huoltajuusjärjestelmän lopettamista.

Me vastaustamme kuolemanrangaistusta kaikissa tapauksissa, poikkeuksetta, riippumatta rikoksen luonteesta, syytetyn ominaisuuksista tai valtion tavasta tappaa vanki. Kuolemanrangaistus loukkaa oikeutta elämään ja se on lopullinen, julma, epäinhimillinen ja alentava rangaistus.

Seuraa meitä: