Presidentti Trumpin asetus poliisiväkivaltaa vastaan on riittämätön

Poliisin liiallista ja jopa tappavaa voimankäyttöä täytyy rajoittaa tiukemmalla lainsäädännöllä Yhdysvalloissa. Näin voidaan varmistaa, että lakia rikkovat viranomaiset saadaan vastuuseen teoistaan.

Presidentti Donald Trump allekirjoitti tiistaina 16.6.2020 asetuksen poliisin toiminnasta. Asetus on vaatimaton yritys peitellä Trumpin hallinnon haitallista retoriikkaa, joka kannustaa poliisia käyttämään liiallista voimaa.

“Trumpin asetus poliisiväkivaltaa vastaan on ampumahaavan paikkaamista laastarilla”, sanoo Amnestyn Yhdysvaltain osaston asiantuntija Kristina Roth.

“Poliisien on kunnioitettava perusoikeuksia ja suojeltava ihmisiä tasavertaisesti. Jokaisella on oikeus olla turvassa, elää ilman syrjintää ja selviytyä hengissä poliisin kohtaamisesta”, Roth jatkaa.

Vastuuta ei voi sysätä poliisilaitoksille

Osa Yhdysvaltojen poliisilaitoksista säätelee liiallista voimankäyttöä tiukemmin kuin laki. Kun poliisi tappoi Eric Garnerin kuristamalla lähes kuusi vuotta sitten, New Yorkin poliisilaitos (NYPD) oli jo tuolloin kieltänyt kuristusotteen käyttämisen.

Amnestyn Yhdysvaltain osasto vaatii merkittäviä uudistuksia poliisiväkivallan lopettamiseksi. Kongressin on hyväksyttävä kansallinen voimankäyttölaki (PEACE Act). Se yhdenmukaistaisi voimankäytön säännöt koko maassa ja tekisi selväksi, että tappava voimankäyttö on aina viimeinen vaihtoehto. Tavoitteena on, että laki tulisi voimaan kaikissa 50 osavaltiossa.