Etusivu Uutiset Päivittäiset ampumiset ja hälyttävästi kasvava poliisiväkivalta tahraavat olympialaisten hengen Brasiliassa

Päivittäiset ampumiset ja hälyttävästi kasvava poliisiväkivalta tahraavat olympialaisten hengen Brasiliassa

Poliisiväkivalta on lisääntynyt hälyttävästi Rio de Janeirossa olympialaisten alla. Poliisien tekemien tappojen määrä kasvoi huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana 103 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Viime kuukausien tapahtumat ovat romuttaneet viimeisenkin toivon myönteisestä olympiahengestä Rio de Janeirossa.

Rio de Janeiron poliisi tappoi kesäkuussa 49 ihmistä. Toukokuussa poliisin luoteihin kuoli 40 ja huhtikuussa 35 ihmistä. Tämä tarkoittaa keskimäärin yli yhtä ihmishenkeä päivää kohti. Luvut perustuvat Rio de Janeiron julkisen turvallisuuden instituutin tietoihin.

Rio de Janeiro valittiin tämän vuoden olympialaisten järjestäjäksi vuonna 2009. Tämän jälkeen poliisi on tappanut yli 2600 ihmistä kaupungissa.

”Brasilia on hävinnyt olympialaiset ennen kuin ne ovat edes alkaneet”

”Juuri kun luulimme, ettei poliisiväkivalta voisi olla enää pahemmalla tasolla, sen määrä kasvoi. Brasilia on hävinnyt olympialaiset ennen kuin ne ovat edes alkaneet”, sanoo Amnestyn Brasilian osaston toiminnanjohtaja Atila Roque.

”Vaikka kuolemantapaukset varjostavat tilannetta Rio de Janeirossa, viranomaiset ovat kiinnostuneita lähinnä olympiapuiston valmistumisesta. Tyhjien lupausten ja puheiden aika on ohitse. Brasilian viranomaisten tulee toimia välittömästi, jotta jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset saataisiin estettyä ja syylliset saataisiin oikeuden eteen.”

Brasilia toistaa vuoden 2014 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen aikana tekemänsä virheet.  Silloin poliisien tappamien ihmisten määrä nousi neljäkymmentä prosenttia Rio de Janeiron osavaltiossa.

”Poliisilla ei ole selkeitä ohjeita voimankäyttöön liittyen. Lisäksi heidän näkemyksensä yleisestä turvallisuudesta on kerta kaikkiaan vääristynyt. Poliisin lisäksi vastuussa on myös syyttäjä, jonka tehtävä on hallinnoida poliisien toimintaa ja nostaa syytteet poliisien tekemistä tapoista”, Roque sanoo.

 

Sovellus kerää tietoja aseellisesta väkivallasta

Amnesty julkaisee tänään myös ensimmäisen kuukausiraportin Crossfire-sovelluksessa.  Heinäkuun alkupuolella julkaistu sovellus kerää tietoja aseellisesta väkivallasta suoraan Rio de Janeiron asukkailta.

Pelkästään heinäkuun aikana 756 ihmistä raportoi sovelluksen kautta 51 uhria vaatineista ampumisista. Ilmoitukset on kerätty karttaan osoitteessa www.fogocruzado.org.br. Crossfire-sovellusta on ladattu jo yli 35 000 kertaa.

Sovelluksen julkaisun jälkeen joistain Rio de Janeiron faveloista eli köyhemmistä asuinaluiesta on tullut lähes päivittäin ilmoituksia ampumisista. Ampumiset ovat tapahtuneet niin alueella toimivien rikollisten kuin poliisien toimesta.  Nämä alueet sijaitsevat Rio de Janeiron kansainvälisen lentokentän ja olympialaisten kisapaikkojen välillä.

”Crossfire siirtää tuhansien riodejaneirolaisten päivittäiset kokemukset kartalle. Brasilian viranomaisten on toimittava. Raskaasti aseistettujen poliisivoimien sijaan on keskityttävä yleiseen turvallisuuteen ja kaupunkilaisten ja kaikkien ihmisten suojeluun,” sanoo Amnestyn ihmisoikeusneuvoja Renata Neder.

”Vaikuttaa selvältä että niin Brasilian viranomaiset kuin olympialaisten järjestäjät ovat epäonnistuneet kaupungin tekemistä turvallisen kaikille.”

Amnesty julkaisi kesäkuussa raportin väkivallasta olympiakaupungissa ja siitä, miten suuret urheilutapahtumat lisäävät ihmisoikeusloukkausten riskiä. Järjestö julkaisi maailmanlaajuisen vetoomuksen, jossa vaadittiin olympialaisten järjestäjiä ja Brasilian viranomaisia toimimaan nopeasti, jotta ihmisoikeusloukkauksia voitaisiin ennaltaehkäistä. Rio de Janeiron paikalliselle järjestäjäorganisaatiolle toimitettiin viime viikolla yli 120 000 allekirjoitusta yli 15:a eri maasta. Allekirjoittajat vaativat yleistä turvallisuutta ja ihmisoikeuksia suojaavaa ja kunnioittavaa lainsäädäntöä.

Seuraa meitä: