Tilanne Afganistanissa on  vaarallinen - Toimi nyt!

Tilanne Afganistanissa on vaarallinen - Toimi nyt!

Anadolu Agency via Getty Images

Talibanin valtaama Afganistan on vaarallinen. Vuosikymmeniä jatkuneen kriisin kärjistyttyä erityisessä vaarassa ovat ihmisoikeuspuolustajat, toimittajat, naiset, tytöt ja vähemmistöihin kuuluvat.

Afganistanista pakenevat ihmiset tarvitsevat kansainvälistä suojelua välittömästi. Meidän velvollisuutemme Suomessa, vauraassa ja turvallisessa maassa, on tarjota tukea kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Kannusta päättäjiä kiireesti konkreettisiin toimenpiteisiin:

  • Jokaiselle Afganistanista pois pyrkivälle on tarjottava mahdollisuus päästä turvallisesti vakaisiin oloihin, esimerkiksi tekemällä poikkeuksia viisumivaatimuksiin.
  • Suomeen saapuville ja täällä jo oleville afganistanilaiselle on myönnettävä kansainvälistä suojelua.
  • Kaikkien afganistanilaisten turvapaikkamenettelyjä on nopeutettava, ja kielteiset turvapaikkahakemukset on arvioitava uudelleen.
  • Naisten ja tyttöjen tulisi lähtökohtaisesti olla oikeutettuja pakolaisasemaan.

Mitä voin tehdä?

Lähetä sähköpostiviesti yhdelle tai useammalle kansanedustajalle. Kannusta heitä edistämään yllä mainittujen velvollisuuksien täyttämistä.

  • Kirjoita erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajille. Tiedot kaikista edustajista ja heidän sähköpostiosoitteensa löydät täältä.
  • Jos tarvitset tukea viestien kirjoittamiseen tai sähköpostitse käymiisi keskusteluihin, saat sitä osoitteesta: action@amnesty.fi

Voit lukea lisää Afganistanin tilanteesta ja allekirjoittaa vetoomuksen täällä.