Suomen myönnettävä suojelua afganistanilaisille
Vetoomus

Suomen myönnettävä suojelua afganistanilaisille

Afganistanin hallinto on luhistunut ja Taliban on noussut valtaan. Maa on vaarallinen. Afganistanista pakenevat ihmiset tarvitsevat suojelua ja Suomen on vastattava tarpeeseen.

Vaadi kanssamme, että Suomi myöntää afganistanilaisille kansainvälistä suojelua välittömästi, jotta heillä on mahdollisuus elää turvassa. Allekirjoita vetoomus!

Allekirjoita vetoomus
75.51%
Tavoitteesta
11326
Allekirjoitusta
5
Päivää jäljellä
Auta levittämään viestiä: jaa vetoomusta läheisillesi
FacebookTwitterWhatsApp

Hyvät sisäministeri Maria Ohisalo ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen,

Vaadin, että jokaiselle Suomeen saapuvalle ja täällä jo olevalle afganistanilaiselle myönnetään kansainvälistä suojelua.

Auta levittämään viestiä: jaa vetoomusta läheisillesi
FacebookTwitterWhatsApp

Elokuussa 2021 Taliban otti haltuun Afganistanin. Presidentti pakeni maasta ja hallinto kaatui. Afganistan ei ole turvallinen ja jokaiselle maasta pois pyrkivälle on tarjottava mahdollisuus päästä turvallisesti vakaisiin oloihin.

Kaikkia afganistanilaisten turvapaikkamenettelyjä on nopeutettava ja kielteiset päätökset arvioitava uudelleen. Kaikille afganistanilaisille tulee tarjota suojelua. Naisten ja tyttöjen tulisi lähtökohtaisesti olla oikeutettuja pakolaisasemaan.

Amnestyn paikan päällä tekemien selvitysten mukaan Taliban on syyllistynyt heinäkuussa 2021 rikoksiin, jotka Geneven sopimukset ja Rooman perussääntö määrittelevät sotarikoksiksi, kuten aseellisen konfliktin aikana tehtyihin murhiin ja kidutuksiin. Teot muistuttavat liikkeen aiemmasta toimintatavasta ja voivat olla osoitus siitä, mitä elämä siviileille Taliban-hallinnon alla tarkoittaa. Erityisessä vaarassa ovat ihmisoikeuspuolustajat, toimittajat, naiset, tytöt ja  vähemmistöihin kuuluvat.

Konflikti kestänyt jo vuosikymmeniä

Miljoonat afganistanilaiset ovat hakeneet turvaa maan ulkopuolelta ja sisäisessä paossa on elänyt lähes viisi miljoonaa ihmistä jo ennen elokuun 2021 tapahtumia.

Konflikti Afganistanissa on jatkunut vuosikymmeniä. Pommit, itsemurhaiskut, uskonnollisiin ja etnisiin vähemmistöihin kohdistuva vaino, pakkoavioliitot, pakkovärväys sekä naisiin kohdistuva väkivalta ovat olleet jokapäiväisiä vaaroja. Väkivaltaisuuksien lisäksi luonnonkatastrofit ovat heikentäneet Afganistanin humanitaarista tilannetta. Heikko terveydenhuoltojärjestelmä ja koronapandemia ovat myös lisänneet epävarmuutta.

Afganistanista pakenevat ihmiset on toivotettava tervetulleiksi ja heille on myönnettävä suojelua – allekirjoita vetoomus!