Kuolemantuomiolta pelastettu
Kuolemanrangaistus

Kuolemantuomiolta pelastettu

Photo: Miikka Pirinen / Amnesty Finland

Nigerialainen Moses Akatugba tuomittiin kuolemaan rikoksesta, jota hän ei ollut tehnyt. Sadat tuhannet aktivistimme ympäri maailmaa kampanjoivat Moseksen pelastamiseksi ja lopulta kuolemantuomio peruttiin.

27. marraskuuta 2005 Moses Akatugba hyvästeli perheensä ja lähti käymään tätinsä luona. Matkalla sotilaat ottivat 16-vuotiaan Moseksen kiinni ja syyttivät tätä aseellisesta ryöstöstä, jonka yhteydessä oli viety kolme kännykkää ja pieni summa käteistä rahaa.

Sotilaat ampuivat Mosesta pidätyksen yhteydessä käteen ja pahoinpitelivät hänet. Tämän jälkeen Moses vietiin kuulusteltavaksi armeijan parakeille, missä häntä vaadittiin tunnistamaan rikoskumppaniksi väitetyn miehen ruumis.

Kun Moses sanoi, ettei tiennyt kuka mies on, sotilaat jatkoivat Moseksen pahoinpitelyä pampuilla ja viidakkoveitsillä. He sitoivat hänet kattotuulettimeen ja jättivät hänet tunneiksi roikkumaan pää alaspäin. Sotilaat repivät Moseksen kynsiä irtiä pihdeillä.

Kiduttamalla saatu ”tunnustus” ja kuolemantuomio

Kahdeksan vankilassa vietetyn vuoden jälkeen Moses tuomittiin 12. marraskuuta 2013 hirtettäväksi. Tuomio perustui Mosekselta kiduttamalla saatuun ”tunnustukseen” ja väitetyn rikoksen uhrin todistajanlausuntoon.

Koska Moses oli pidätyksen aikaan alaikäinen, hänen kuolemantuomionsa rikkoi kansainvälisiä sopimuksia. Myös kiduttamalla saadun tunnustuksen käyttäminen todistusaineistona oikeudenkäynnissä on räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaista.

Kampanja Moseksen vapauttamiseksi

Tuomion julistamisen aikoihin nigerialainen kansalaisjärjestö otti yhteyttä Amnestyyn ja kertoi Moseksen kohtalosta.

Alkoi kampanja, jonka aikana tuhannet aktivistimme twiittasivat, lähettivät viestejä ja kirjoittivat Facebook-julkaisuja Nigerian Deltan osavaltion kuvernöörille Emmanuel Uduaghanille. Suomessa ennätykselliset yli 26 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Moseksen puolesta. Maailmanlaajuisesti kampanjaan osallistui satoja tuhansia ihmisiä.

Lopulta työ palkittiin: kuvernööri armahti Moseksen, joka käveli kesäkuussa 2015 ulos vankilan porteista. Moses on nyt vapaa vietettyään lähes kymmenen vuotta vankilassa.

”En tunne puolestani toimineita ihmisiä entuudestaan, en ole aiemmin nähnyt heitä. Pyysin apua, he vastasivat ja alkoivat toimia minun pelastamisekseni. En tiennyt, että ihmiset voivat yhä tuntea näin suurta rakkautta kanssaihmisiään kohtaan.”