Guantánamo ja
Kidutus

Guantánamo ja "terrorismin­vastainen sota"

© John Moore/Getty Images

Yhdysvallat perusti Guantánamo Bayn vankileirin Kuubaan tammikuussa 2002. Guantanamosta on sittemmin muodostunut symboli kaikille niille vakaville ihmisoikeusloukkauksille, joihin Yhdysvallat on terrorisminvastaisessa sodassaan syyllistynyt.

Vankilassa pidettiin vuosien aikana satoja ihmisiä ilman syytteitä tai oikeudenkäyntejä. Heitä myös kidutettiin, vaikka Yhdysvallat kutsuikin toimintaa “tehostetuksi kuulusteluksi”. Guantánamosta vapautuneet vangit ovat kertoneet kidutuksen eri muodoista: vesikidutus, nukkumisen estäminen, jatkuva erittäin kovaäänisen musiikin soittaminen, stressiasentoihin pakottaminen tai kylmälle altistaminen.

Vuosien aikana Guantánamoon on viety kaikkiaan 779 vankia. Amnesty on kampanjoinut Guantánamo-vankien puolesta vankilan perustamisesta saakka: heidät tulee joko vapauttaa tai mikäli aihetta on, asettaa syytteeseen. Tällä hetkellä vankilassa on edelleen neljäkymmentä vankia.

CIA:n tiedetään ylläpitävän salaisia pidätyskeskuksia ympäri maailman. Amnesty on kampanjoinut taukoamatta paljastaakseen Yhdysvaltain salaisen pidätyskeskusohjelman.

Lue lisää kidutuksen vastaisesta työstämme

Lue lisää Guantánamoon liittyvästä työstä Iso-Britannian osaston sivuilta.