Etusivu Tiedote Missä Dubain prinsessa Latifa on?

Missä Dubain prinsessa Latifa on?

Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Dubain prinsessa Latifan ystävä Tiina Jauhiainen ovat aloittaneet yhdessä kampanjoinnin maaliskuussa pidätetyn Latifan olinpaikan selvittämiseksi ja hänen vapauttamisekseen.

Dubain prinsessa, Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid al-Maktoum, on ollut kateissa pian seitsemän kuukautta. Latifa al-Maktoum yritti paeta ystävänsä Tiina Jauhiaisen avustamana Dubaista helmikuun lopulla, mutta purjeveneellä Omanista aloitettu pakomatka päättyi Intian erikoisjoukkojen rynnäkköön ja Latifan, Jauhiaisen ja nelihenkisen miehistön luovutukseen Arabiemiraatteihin.

Jauhiainen ja muu miehistö vapautettiin noin kahdessa viikossa, mutta Latifasta ei ole kuultu sitten maaliskuun 4. päivän.

Amnesty Internationalin tietojen mukaan Dubain hallitsijan ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministerin Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoumin tytärtä Latifaa pidetään salaisessa paikassa eristyksessä.

Amnesty vaatii Latifan olinpaikan paljastamista, eristyksen lopettamista ja mahdollisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden Arabiemiraattien ja Intian toimien selvittämistä. Vetoomuksen on allekirjoittanut Suomessa maanantaiaamuun mennessä jo liki 9000 ihmistä.

Tausta

Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid al-Maktoum (s. 1985) on yksi lukuisista Dubain hallitsija ja Yhdistyineiden arabiemiirikuntien pääministeri Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoumin lapsista – ja yksi kolmesta, jonka etunimi on Latifa.

Vuonna 2000 Latifa al-Maktoumin (tästä lähtien Latifa) sisko Sheikha Shamsa al-Maktoum karkasi Iso-Britanniaan. Dubain hovin edustajat kuitenkin kaappasivat hänet kadulta Cambridgessa ja palauttivat Dubaihin. Tapaus herätti myös huomiota brittilehdistössä.

Tämän vuoden pako ei ollut Latifan ensimmäinen. 16-vuotiaan Latifan pakoyritys Dubaista vuonna 2002 päättyi Omanin rajalle, ja Latifa päätyi telkien taakse eristykseen ilman oikeudenkäyntiä. Kolmen vuoden vankeuden aikana häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin.

Amnesty Internationalin haastattelemien todistajien mukaan Latifa alkoi suunnitella uutta pakoaan Dubaista vuonna 2017. Pakomatkan suunnittelussa häntä auttoi suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen, jonka kanssa he aloittivat pakoyrityksen 24.2.2018. He ajoivat ensin Omanin läpi tavatakseen ranskalais-amerikkalaisen Hervé Jaubertin ja purjehtivat sen jälkeen Jaubertin Nostromo-aluksella Arabianmeren halki kohti Intian Goaa.

Kansainvälisillä vesillä Goan edustalla, noin 40 kilometrin päässä Intian rannikosta, Intian erikoisjoukot kuitenkin valtasivat aluksen ja pahoinpitelivät Jaubertin ja kaikki kolme filippiiniläistä miehistön jäsentä. Rynnäkön jälkeen erikoisjoukot luovuttivat aluksen komennon paikalle helikopterilla saapuneille Arabiemiraattien joukoille, jotka ohjasivat aluksen Fujairahin emiraattiin, Dubain pohjoispuolelle.

Yli kaksi viikkoa kestäneiden kuulustelujen ja vankeuden jälkeen Tiina Jauhiainen ja aluksen miehistö vapautettiin: Jaubert ja filippiiniläismiehistö sai poistua maasta aluksellaan 20. maaliskuuta, Tiina Jauhiainen kahta päivää myöhemmin. Ketään vastaan ei nostettu syytteitä tai aloitettu tutkintaa, mutta heitä pidettiin pidätyksensä aikana eristyksessä tunnistamattomassa vankilassa Arabiemiraateissa. Viranomaiset olivat uhanneet kiduttavansa ja tappavansa Jaubertin, mutta häntä ei fyysisesti kidutettu.

Latifan tahdonvastainen katoaminen ja turvallisuus

Latifasta ei ole kuultu sitten Arabiemiraatteihin palauttamisen eikä hänen ole annettu ottaa yhteyttä ulkomaailmaan. Latifan olinpaikka ei ole myöskään julkisessa tiedossa. Agence France Pressen huhtikuussa julkaiseman, hovia lähellä olevan lähteen mukaan Latifa olisi siirretty Dubaihin.

Pidätyksen ja katoamisen jälkeen Detained in Dubai -järjestö julkaisi Latifan ennen pakomatkaa kuvaamaan videon, jolla tämä taustoittaa pakoaan maasta ja kritisoi isänsä hirmuvaltaa. Video on kuitenkin myös vakuutus pahimman varalta: ensimmäisen pakoyrityksen seuraukset kokeneena Latifa kertoo myös pelostaan: “Jos näette tämän videon, se tarkoittaa, että olen kuollut tai erittäin, erittäin vaikeassa tilanteessa”.

Ottaen huomioon vuoden 2002 pakoyrityksen jälkeiset tapahtumat ja julkisuuteen tihkuneet tiedot Latifan katoamisesta, on erittäin todennäköistä, että Latifa on kadonnut tahdonvastaisesti ja että hänen henkensä tai terveytensä on vaarassa.

Mitä me vaadimme?

Amnesty vaatii, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat

  • paljastaa Latifan olinpaikan, myöntää hänelle täyden ja rajoittamattoman liikkumisvapauden sekä vapauden pitää yhteyttä ulkomaailmaan, koska hänen olinpaikkansa jatkuva salaaminen saattaa merkitä tahdonvastaista katoamista
  • tutkii väitteet hänen pahoinpitelystään vankeudessa ja saattaa vastuuseen kaikki ne viranomaiset, jotka saattavat olla osallisina Latifan pitämiseen eristysvankeudessa.
  • tutkii viipymättä väitteet yhdessä Latifan kanssa kiinniotettuihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista, tuo niihin syyllistyneet oikeuteen kansainväliset normit täyttävässä oikeudenkäynnissä ja tarjoaa uhreille asianmukaisen hyvityksen.

Lisäksi vaadimme, että Intia

  • tutkii erikoisjoukkojen osuuden tapahtumissa ja varmistaa, että ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tuodaan vastuuseen

 

Linkit

Kuvat

Seuraa meitä: