Etusivu Tiedote Mielenosoittajia kidutettu Valko-Venäjän pidätyskeskuksissa

Mielenosoittajia kidutettu Valko-Venäjän pidätyskeskuksissa

Valko-Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet kidutukseen ja muuhun kaltoinkohteluun pidätyskeskuksissa. Muiden maiden on vaadittava Valko-Venäjän hallitusta lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset, sanoo Amnesty International.

Rauhanomaisia mielenosoittajia on kidutettu pidätyskeskuksissa Valko-Venäjällä. Amnesty Internationalille ja paikallisille ihmisoikeusjärjestöille annetuissa lausunnoissa mielenosoittajat kertovat, että heitä on hakattu, riisuttu alasti ja uhattu raiskauksilla. Haastateltujen mukaan pahoinpitely on jatkunut koko pidätyksen ajan.

Minskin pidätyskeskuksen ulkopuolelle kokoontunut väkijoukko kertoo, että kidutuksen uhrien huudot kuuluvat ulos asti, mistä on todisteena myös videomateriaalia.

Haastateltujen kertomukset sekä videot osoittavat, että Valko-Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet kidutukseen ja muuhun kaltoinkohteluun tukahduttaakseen rauhanomaiset mielenosoitukset.

“Pidätyskeskuksista on tullut kidutuskammioita, joissa mielenosoittajat on pakotettu makaamaan liassa poliisien potkittavana ja hakattavana. Heitä on riisuttu alasti ja pahoinpidelty sadistisesti. Pidätetyt eivät ole rikkoneet lakia, he ovat vain osallistuneet rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Valko-Venäjällä on käynnissä ihmisoikeuskatastrofi, johon on puututtava välittömästi”, sanoo Amnestyn aluejohtaja Marie Struthers.

Poliisi on jo päivien ajan yrittänyt lopettaa mielenosoitukset väkivalloin käyttäen kyynelkaasua ja ampuen mielenosoittajia kumiluodein. Paikalla olevat Amnesty Internationalin työntekijät ovat haastatelleet pidätettynä olleita heidän kokemuksistaan Minskissä sekä muissa kaupungeissa ympäri maata.

Lisäksi satojen pidätettyjen olinpaikka ei ole tiedossa. Monet ovat olleet pidätettynä jo 9. elokuuta alkaen. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan mielenosoitusten ensimmäisten neljän päivän aikana 6 700 ihmistä pidätettiin. Pidätettyjen perheet ovat yrittäneet saada yhteyttä läheisiinsä siinä onnistumatta. Elokuun 12. päivänä mellakkapoliisi hajaannutti pidätettyjen läheisistä koostuneen noin 200 ihmisen ryhmän, joka oli rauhanomaisesti kokoontunut Okrestinan pidätyskeskuksen eteen.

Amnesty International vetoaa päättäjiin ympäri maailmaa, että he painostaisivat Valko-Venäjän hallitusta lopettamaan maassa tapahtuvat laajamittaiset ihmisoikeusloukkaukset.

“Olen eilen kirjoittanut ulkoministeri Pekka Haavistolle Valko-Venäjällä tapahtuvasta kidutuksesta ja toivonut, että tänään kokoontuvat EU:n ulkoministerit vaatisivat riippumattomia tarkkailijoita pidätyskeskuksiin”, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.

Amnestyn Suomen osasto on myös ehdottanut, että paikalla olevat suomalaiset diplomaatit voisivat pyytää pääsyä pidätyskeskuksiin.

 

Linkit

Seuraa meitä: