Etusivu Hyvät uutiset Meksiko: kidutettujen naisten vapauttaminen antaa toivoa monille muille

Meksiko: kidutettujen naisten vapauttaminen antaa toivoa monille muille

Kolme naista, jotka pakotettiin vuonna 2011 tunnustuksiin raiskaamalla ja kiduttamalla, on vapautettu vankilasta. Heidän vapauttamisensa antaa toivoa sadoille muille syyttömänä vangituille ympäri Meksikoa.

Denise Lovato, Korina Urtrera ja Wendy Díaz olivat kukin vankilassa yli viisi vuotta.  He astelivat ulos Morelosin osavaltion vankilasta 17. marraskuuta sen jälkeen, kun tuomari oli vapauttanut heidät syytteistä ja määrännyt, että kolme naista on päästettävä vankilasta välittömästi.

“Densen, Korinan ja Wendyn ei olisi koskaan pitänyt edes joutua vankilaan. Heidän kauhistuttavat tarinansa ovat osoitus Meksikon surullisesta ihmisoikeustilanteesta. Turvallisuusviranomaiset kohdistavat naisiin jatkuvasti seksuaalista väkivaltaa, jotta nämä ”tunnustaisivat” ja näyttäisi siltä, että viranomaiset tekevät jotain käsistä riistäytyneelle järjestäytyneelle rikollisuudelle”, sanoo Amnesty Internationalin Etelä-, Pohjois- ja Väli-Amerikan aluejohtaja Erika Guevara-Rosas.

Denisen, Korinan ja Wendyn tarinat olivat osana Amnestyn tuoretta kansainvälistä raporttia naisiin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta Meksikossa.

Raporttia varten haastateltiin yhteensä 100 vankilassa olevaa naista. Heistä kaikki kertoivat kokeneensa seksuaalista tai psykologista väkivaltaa pidätyksensä ja kuulustelunsa aikana. Väkivaltaan olivat syyllistyneet paikallishallinnon, osavaltion ja Meksikon liittovaltion poliisit sekä armeijan ja laivaston sotilaat. 72 haastateltua kertoi, että heitä oli pahoinpidelty seksuaalisesti pidätyksensä aikana tai sitä seuranneina tunteina. Haastatelluista 33 kertoi joutuneensa raiskatuksi.

Denisen, Korinan ja Wendyn pitkittynyt vankilassaoloaika ja heidän kokemansa raiskaukset ja kidutus eivät ole yksittäistapauksia. Amnesty kampanjoi hiljattain kahden lapsen äidin Verónica Razon puolesta, joka on myös viettänyt yli viisi vuotta vankilassa jouduttuaan ”tunnustamaan” 24 tuntia kestäneen kidutuksen päätteeksi.

”Näiden kolmen naisen vapautumisen tulisi painostaa viranomaisia toimimaan myös muiden vastaavan kohtalon kokeneiden hyväksi. Yksi heistä on Verónica Razo, joka ansaitsee päästä jouluksi kotiin perheensä luo”, sanoo Erika Guevara-Rosas.

”Denisen, Korinan ja Wendyn kokemasta kidutuksesta on aloitettava tutkinta ja syylliset on saatettava oikeuden eteen.”

Seuraa meitä: