Etusivu Kannanotot Lasten säilöönotto Suomessa uhkaa jatkua

Lasten säilöönotto Suomessa uhkaa jatkua

Hallituksen eilen antama esitys uudesta säilölaista ei kiellä yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönottoa ja tekee säilöstä entistä vankilamaisemman paikan. Hallituksen esitys on riittämätön, eikä eduskunnan tule hyväksyä sitä sellaisenaan.

Vuonna 2011 laaditun hallitusohjelman mukaan yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotto tulee kieltää ja säilöönotolle tulee kehittää vaihtoehtoja. Tavoitteena oli vähentää ihmisten ottamista säilöön. Kumpikaan hallitusohjelman lupauksista ei toteudu hallituksen eilen antamassa esityksessä.

”Toisin kuin sisäministeriö väittää, uusi lakiesitys ei paranna säilöönotettujen oikeusturvaa. Hyvän lupauksen pohjalta alkanut lakiuudistus johti esitykseen, joka tekee säilöstä entistä vankilamaisemman paikan. Lisäksi alkuperäinen lupaus petetään”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Alle 18-vuotiaat ovat lapsia, eikä hallituksen keinottelu muuta sitä tosiasiaa.

Hallituksen esitys mahdollistaa edelleen lasten säilöönoton silloin, kun kyse on yksin maahan tulleista, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista 15–18-vuotiaista.

”Lapsia voidaan uudistuksen jälkeen ottaa edelleen säilöön jopa kuudeksi vuorokaudeksi. Alle 18-vuotiaat ovat lapsia, eikä hallituksen keinottelu muuta sitä tosiasiaa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Hallitus ilmoitti esityksen annettuaan pyrkivänsä kieltämään kaikkien yksin maahan tulleiden lasten säilöönoton ja laativansa selvityksen säilöönoton vaihtoehtoista vielä tällä vaalikaudella.

”Hallitus olisi voinut pitää lupauksensa ja kieltää lasten säilöönoton jo tässä esityksessä. Samoin säilöönotolle olisi pitänyt kehittää vaihtoehtoja, ja se olisi ollut mahdollista jo vuosia sitten. Hallituksella on kiire, jos se aikoo pitää lupauksensa ja päästä yhteisymmärrykseen asiasta vielä ennen vaaleja. Sisäministeriön on ryhdyttävä valmistelemaan uutta esitystä heti”, sanoo Frank Johansson.

Voimankäyttöoikeuksia laajennetaan

Hallituksen esitys lisää säilöönottoyksikön oikeuksia puuttua säilöön otetun vapauteen ja koskemattomuuteen. Säilöönottoyksikön henkilökunnan voimankäyttöoikeuksia laajennetaan siten, että heillä on oikeus tietyissä tilanteissa käyttää erilaisia voimankäyttövälineitä, kuten kaasusumutinta, käsirautoja ja pamppua. Lisäksi viranomaisille annetaan laajemmat oikeudet tehdä säilössä teknistä valvontaa, henkilötarkastuksia ja erityistarkastuksia. Säilön henkilökunta voi myös rajoittaa säilöön otettujen vierailuja ja yhteydenpitoa ulkomaailmaan.

Eduskunta voi vielä parantaa esitystä huomattavasti.

Yksin maahan tulleiden lasten säilöönoton täyskielto oli mukana sisäministeriön ensimmäisessä lakiesitysluonnoksessa keväällä 2012. Seuraavissa luonnoksissa lakia on viety yhä kauemmas kansainvälisistä suosituksista.

”Lakiesityksestä olisi saatu pienillä muutoksilla huomattavasti parempi. Sisäministeriö olisi voinut palata alkuperäiseen luonnokseensa, jossa yksin maahan tulleiden lasten säilöönotto kiellettiin kokonaan. Eduskunta voi vielä parantaa esitystä huomattavasti”, sanoo Susanna Mehtonen.

Lapsiperheiden säilöönotto jatkuu esityksessä lähes ennallaan. Lapsiperheitä voidaan pitää säilössä enimmillään vuosi.

Ihmisiä otetaan säilöön esimerkiksi silloin, kun selvitetään ulkomaalaisten henkilöllisyyttä tai turvataan heidän poistamisensa maasta. Suomen lainsäädännön ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaan säilöön ottamisen tulee olla viimeinen keino.

Amnestyn mielestä lasten säilöönotto pelkästään maahanmuutosta johtuvista syistä ei ole perusteltua. Säilöönotto loukkaa ihmisoikeuksia, kuten oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja liikkumisen vapautta.

Seuraa meitä: