Etusivu Blogi Kriisitilanteet voivat tuoda ihmisten parhaat puolet esiin

Kriisitilanteet voivat tuoda ihmisten parhaat puolet esiin

Elämme merkillisiä aikoja. Tuntuu kuin yhdessä yössä vanha arkemme olisi pyyhkäisty pois, ja tilalle on tullut poikkeustila, jollaista emme vain viikkoja sitten olisi osanneet edes kuvitella. Ilman pitkää päivää tekeviä terveydenhuollon ammattilaisia ja vaikeita päätöksiä tekeviä viranomaisia, olisimme pulassa. Suuri kiitos heille, että yhteiskuntamme edelleen toimii.

Me kaikki haluamme, että tämä tilanne saadaan päätökseen. Nyt ei ole sijaa vihalle ja rasismille, vaan myötätunnolle ja solidaarisuudelle. 

Kriisitilanteet voivat tuoda ihmisten parhaat puolet esiin. Me Amnestylla saamme usein nähdä sen uskomattoman voiman, kun ihmiset toimivat yhdessä. Vaikka olisimme fyysisesti erossa toisistamme, voimme silti pitää yhtä. Me selviämme tästä yhdessä!

Meidän täytyy noudattaa viranomaisten ja asiantuntijoiden antamia ohjeita, sekä huolehtia toisistamme – erityisesti riskiryhmiin kuuluvista ihmisistä. Me emme saa myöskään unohtaa niitä ihmisiä, jotka tälläkin hetkellä ovat pakolaisleireillä tai keskellä sotaa. Pandemia koskettaa myös heitä, aivan erityisen vakavalla tavalla.

Koronavirus vaikuttaa luonnollisesti myös meihin Amnestyssa ja seuraamme tilannetta tarkoin. Teemme omalta osaltamme kaiken viruksen leviämisen estämiseksi: olemme siirtyneet etätyöhön ja peruuttaneet kaikki kevään tapahtumat. Ihmisoikeustyömme kuitenkin jatkuu poikkeustilasta huolimatta.

Ihmisoikeuksien näkökulmasta ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tulee olla viranomaisten ensisijainen tavoite kaikkialla. Me tiedämme, että jotkut yrittävät käyttää pandemiaa tekosyynä ihmisoikeuksien loukkaamiseen. Me emme anna sen tapahtua.

Teksti: Frank Johansson. Kirjoittaja työskentelee Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajana

Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Jatka ihmisoikeuksien puolustamista verkossa

Vaadi ja vetoa

Tutustu auki oleviin vetoomuksiin ja laita nimi alle! Jaa viestiä myös somessa.

Lue ja perehdy

Nyt on hyvä hetki tutustua ihmisoikeuksiin tarkemmin. Lue uusimpia verkkoartikkeleita ja ikivihreitä lukujuttuja. Kurkkaa myös Amnestypostin artikkelit!

Toimi uiguuriopiskelijan puolesta

Toimi nyt -kokonaisuus antaa sinulle mahdollisuuden puolustaa nuorta uiguurivähemmistöön kuuluvaa Yiliyasijiang Rehemania. Voit kirjoittaa viestin Kiinan presidentille ja tutustua uiguureiden tilanteeseen.

Tue työtämme

Ihmisoikeustyömme jatkuu poikkeustilasta huolimatta. Me tiedämme, että jotkut yrittävät käyttää pandemiaa tekosyynä ihmisoikeuksien loukkaamiseen. Tee lahjoitus ja varmista, että näin ei tapahdu.

Seuraa meitä: