Etusivu Koulujen kirjemaraton Mikä on kirjemaraton?

Mikä on kirjemaraton?

Kirjemaraton on oppitunti ihmisoikeuksista ja se tukee opetussuunnitelmien perusteita. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetus antaa perustan ihmisoikeuksia kunnioittavaan maailmankansalaisuuteen ja rohkaisee toimimaan myönteisten muutosten puolesta. Lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista.

Kirjemaratonissa oppilaat eläytyvät ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten tarinoihin, tutustuvat YK:n ihmisoikeuksien julistukseen todellisten esimerkkien kautta, saavat mahdollisuuden toimia ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten puolesta, sekä oppivat aktiivista kansalaisuutta ja vaikuttavaa kirjoittamista. Samalla oppilaiden kulttuurinen osaaminen ja eettiset arviointitaidot kehittyvät.

Oppitunnilla tutustutaan ihmisoikeuksiin harjoitusten ja ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten tarinoiden kautta, analysoidaan vetoomuskirjettä sekä kirjoitetaan lopuksi oma vetoomuskirje joko yksin tai pienessä ryhmässä. Kirjemaraton on tilaisuus vaikuttaa todellisten ihmisten elämään, osana maailmanlaajuista kampanjaa ihmisoikeuksien puolesta. Ilmoittaudu mukaan!

Lue lisää aikaisempien osallistujien kokemuksista

Koulujen kirjemaraton opettaa ja innostaa – nuoret toimivat Vitalinan puolesta

Kulosaaren yhteiskoulun oppilaat kertovat osallistumisestaan Koulujen kirjemaratoniin ja kirjeiden luovuttamistilaisuuteen Ukrainan suurlähetystössä keväällä 2019.

Opettajan tehtävä on avata ikkuna maailmaan

Ihmisoikeudet ja niiden merkitys ovat monella tapaa osa järvenpääläisen Koivusaaren koulun arkea. Opettajat tahtovat herätellä nuorissa empatiaa, mutta myös uskoa siihen, että ympäröivää maailmaa on mahdollista muuttaa.

Ihmisoikeudet osaksi koulun arkea

Pirkkalan kunnassa uudistettu opetussuunnitelma lisäsi globalisaatiokasvatusta. Pian Amnestyn Koulujen Kirjemaraton -mainos kiinnitti opettajien huomion. Mutta mistä on kyse?

Kuukauden aktivistikasvo: Irina Ala-Lahti

Irina Ala-Lahti päätti tehdä Koulujen kirjemaratonista oppiainerajat ylittävän projektin ja onnistui innostamaan oppilaita yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kirjeillä on todella vaikutusta​

Koivukylän koulun oppilaat Ronja Alander ja Toivo Vasara kertovat opettajansa Irina Ala-Lahden kanssa minkälainen kokemus vuoden 2017 kirjemaraton heille oli.

Opettajakollega, lähde kirjemaratonille

Olen uskonnonopettaja Mikkelin Lyseon yläkoulussa. Kuten useimmat kollegani, etsin aina silmä kovana uusia opetusideoita ja -materiaaleja pitääkseni oppilaani hereillä iltapäivän viimeisillä tunneilla.

Meillä on valta vapauttaa ihmisiä

Kun 16-vuotiaana kidutettu, kuolemaantuomittu ja Amnestyn kampanjan seurauksena kymmenen vuotta myöhemmin vapautettu Moses Akatugba puhuu helsinkiläiskoulun täydessä auditoriossa, oppilaat kuuntelevat.

Seuraa meitä: