Etusivu Blogi Koulujen kirjemaraton opettaa ja innostaa – nuoret toimivat Vitalinan puolesta

Koulujen kirjemaraton opettaa ja innostaa – nuoret toimivat Vitalinan puolesta

Koulumme on osallistunut vuosittain Amnestyn järjestämään Koulujen kirjemaratoniin englannin opetuksen yhteydessä. Tänä vuonna tutustuimme jälleen englannin ryhmämme kanssa kirjemaratonin kohdehenkilöihin ja päädyimme toimimaan ukrainalaisen ihmisoikeusaktivisti Vitalina Kovalin puolesta.

Kirjeen kirjoittaminen oli pitkä, aikaa vaativa prosessi. Oli haastavaa kirjoittaa kaikki sanottava tiiviiksi paketiksi ja sanoittaa omat tuntemukset lyhyessä ajassa. Valitsimme Vitalinan, koska hänen tapauksensa kosketti meitä suuresti henkilökohtaisella tasolla ja koimme, että hänelle kirjoittamisen kautta pystyisimme vaikuttamaan konkreettisesti. Kirjemaraton-oppitunnilla näimme Amnestyn julkaiseman Hug me -videon, joka kosketti meitä.

Vitalinan tavoitteena on parantaa kaikille kuuluvia tasavertaisia ihmisoikeuksia.

Vitalinan tapaus avasi silmiämme siitä, miten ihmisoikeudet eivät välttämättä toteudu kaikkialla yhtä hyvin kuin Suomessa. Meille oli yllättävää kuulla Vitalinaan kohdistuneesta verbaalisesta ja fyysisestä väkivallasta.

Vitalinan tavoitteena on parantaa kaikille kuuluvia tasavertaisia ihmisoikeuksia, eikä hän lannistu vihamielisten kommenttien tai tekojen seurauksena. Vitalina taistelee kaikkien ihmisten oikeuksien puolesta ja haluaa rakentaa turvallista tulevaisuutta.

Olimme jo alun perin kiinnostuneita ihmisoikeuskysymyksistä. Olimme kaikki hämmästyneitä ja otettuja, kun saimme kuulla, että pääsemme Ukrainan lähetystöön vierailulle. Koimme, että mahdollisuus päästä seuraamaan Amnestyn sekä lähetystön toimintaa ja samalla myös diplomaattista keskustelua, lisäsi kiinnostustamme yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja ihmisoikeuksien puolustamiseen. Lähetystössä luovutimme kaikki Vitalinalle Suomessa kirjoitetut kirjeet eteenpäin toimitettaviksi. Vierailu kerrytti myös tietoa Amnestyn toiminnasta Suomessa ja sen vaikutuksesta paikallisesti sekä kansainvälisesti.

Juttelemalla Amnestyn työntekijöiden kanssa opimme, että Suomessakin on vielä ihmisoikeusongelmia. Myös ihmisoikeuskasvatus on Suomessa vajavaista. Siihen tulisi kiinnittää Suomen kaltaisessa erittäin kehittyneessä yhteiskunnassa huomiota, sillä ihmisoikeuskasvatus on yhtä tärkeää tietoutta kuin kaikki muukin peruskoulussa opittavat oppimäärät.

Yhteistyö Amnestyn kanssa kokonaisuudessaan on ollut mahtava ja monin puolin kasvattava kokemus, josta opimme kaikki hurjasti. Tämä kokemus tulee varmasti antamaan hyvän pohjan meille tulevaisuudessa niin ihmisoikeuskasvatukseen kuin muihinkin merkityksellisiin kanssakäymisiin liittyviin tilanteisiin.

Teksti: Hilda Harle, Emma Keskiivari ja Nia Olsen. Kirjoittajat ovat lukion 3. luokan oppilaita Kulosaaren yhteiskoulusta.

Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Osallistu Koulujen kirjemaratoniin!

Koulujen kirjemaraton on osa maailman suurinta vuosittaista ihmisoikeustapahtumaa. Sen aikana sadattuhannet ihmiset ympäri maailman kirjoittavat vetoomuskirjeitä ja solidaarisuusviestejä ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten tukemiseksi.

Kirjemaraton järjestetään 28.10. – 13.12.2019. Ilmoittaudu mukaan!

Seuraa meitä: