Etusivu Kannanotot Kirje hallitusneuvottelujen maahanmuuttotyöryhmälle

Kirje hallitusneuvottelujen maahanmuuttotyöryhmälle

Arvoisat maahanmuuttotyöryhmän jäsenet

Haluan lyhyesti kirjoittaa teille Amnesty Internationalin maahanmuuttopolitiikkaan liittyvistä suosituksista hallitusneuvotteluihin.

Maailmassa on tällä hetkellä eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan (50 miljoonaa). Eurooppa on vastannut kriisiin sulkemalla rajojaan ja kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa entisestään. Välimerellä on humanitaarinen kriisi, joka on tänä vuonna vaatinut 1700 ihmisen hengen. Lähes puolet Italiaan Välimeren kautta saapuneista ovat paenneet Syyrian sotaa tai vakavia ihmisoikeusloukkauksia Eritreassa. Koska pakolaisilla ei ole riittävästi turvallisia ja laillisia keinoja saapua Eurooppaan, he joutuvat turvautumaan vaaralliseen merimatkaan merikelvottomissa aluksissa.

Ulkomaalaisten säilöönotto on yksi esimerkki niistä keinoista, jolla pyritään rajoittamaan maahanmuuttoa Euroopassa. Se on toimenpiteenä äärimmäinen sillä se on vapaudenmenetys, joka johtuu ainoastaan henkilön maahanmuuttostatuksesta. Suomessa otetaan vuosittain 1000 – 1500 henkilöä säilöön ulkomaalaislain nojalla. Myös lapsia ja lapsiperheitä voidaan ottaa säilöön Suomessa, vaikka se on todettu haitalliseksi. Säilöönotto on tämän lisäksi hyvin kallis toimenpide, säilöönotto maksaa valtiolle 179€/vrk/henkilö, kun vastaava kulu vastaanottokeskuksessa on 43€. Säilöönoton tilalle on kehitettävä vaihtoehtoisia turvaamiskeinoja, kuten elektroninen valvonta. Viranomaiset ovat esittäneet, että säilöön otetut ovat rikollisia. Ulkomaalaislain nojalla tapahtuvan säilöönoton ei tulisi olla keino, jota käytetään rikollisuuden torjuntaan, vaan niihin tilanteisiin tulisi soveltaa erillistä lainsäädäntöä.

VÄLIMEREN TILANNE

  • Välimerelle on perustettava hyvin resursoitu ja mandaatiltaan riittävän laaja etsintä- ja pelastuspartio hukkumisten estämiseksi.
  • Suomen tulee tukea operaatiota ja osallistua siihen yhtä vahvoin resurssein kuin EU:n rajavalvonta-operaatioihin.

PAKOLAISKRIISI JA LAILLISET MAAHANTULOKEINOT

  • EU:n ja Suomen on kehitettävä ja otettava käyttöön laillisia ja turvallisia maahantulokeinoja.
  • EU:n alue ei tarjoa riittävästi uudelleensijoittamista kiintiöpakolaisille. Suomen on vähintään pidettävä pakolaiskiintiö ennallaan (1050) ja harkittava kiintiön kasvattamista.

Muut lailliset maahantulokeinot ovat esimerkiksi perheenyhdistäminen, alueellisesti rajoitettu viisumi (ns. humanitaarinen viisumi), suojatut maahantulokeinot.

ULKOMAALAISTEN SÄILÖÖNOTTO

  • Lasten ja lapsiperheiden säilöönotto ulkomaalaislain nojalla on lopetettava.
  • Haavoittuvassa asemassa olevien säilöönotto on lopetettava.
  • Säilöönotolle on kehitettävä vaihtoehtoisia turvaamiskeinoja.

Kerron mielelläni tarvittaessa lisää.

Kunnioittavasti,

Frank Johansson
toiminnanjohtaja
Amnesty International, Suomen osasto

Seuraa meitä: