Etusivu Hyvät uutiset Kidutettu toimittaja vapaa 17 vuoden vankeuden jälkeen

Kidutettu toimittaja vapaa 17 vuoden vankeuden jälkeen

Yksi maailman pisimpään vangittuna olleista toimittajista, uzbekistanilainen Muhammad Bekzhanov, vapautettiin yli 17 vuoden vankeuden jälkeen. Suomessa yli 8 000 ihmistä vetosi hänen puolestaan.

Muhammad Bekzhanov oli määrä vapauttaa helmikuussa 2012, mutta kuukautta ennen tuomion päättymistä sitä jatkettiin mielivaltaisesti. Vielä joulukuussa vaikutti uhkaavasti siltä, että häntä ei vieläkään vapauteta, koska hänet oli siirretty eristykseen, mikä on Uzbekistanissa usein edeltänyt tuomion mielivaltaista pidentämistä.

Nyt 62-vuotias Bekzhanov on vihdoin vapaa ja pääsee perheensä luokse. Suomessa yli 8 000 ihmistä vetosi hänen vapauttamisekseen.

Bekzhanov toimi toimittajana Erk-nimisessä oppositiopuolueen lehdessä, kunnes häntä syytettiin pommi-iskusta ja tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen. Hänen tuomionsa perustui ”tunnustukseen,” jonka hän antoi kidutettuna.  Bekzhanovin annettiin sähköshokkeja, häntä tukehdutettiin ja hakattiin vedellä täytetyillä muovipulloilla sekä pampuilla. Vaadimme, että Bekzhanovin kidutus tutkitaan ja siihen syyllistyneet joutuvat vastuuseen teoistaan.

Seuraa meitä: