Etusivu Uutiset Iranin viranomaiset armahtivat vankeja koronaviruksen pelossa – sadat mielipidevangit edelleen telkien takana

Iranin viranomaiset armahtivat vankeja koronaviruksen pelossa – sadat mielipidevangit edelleen telkien takana

Iran ilmoitti armahtavansa vankeja persialaisen uuden vuoden kunniaksi. Päätökseen vaikutti myös pelko koronaviruksen leviämisestä. Sadat mielipidevangit ovat edelleen perusteettomasti vangittuina.

Iran ilmoitti 18. maaliskuuta 2020 armahtavansa ”turvallisuusrikoksista” tuomittuja vankeja, joilla on enintään viiden vuoden vankeusrangaistus. Monet heistä on vangittu poliittisista syistä.

Amnesty International on tyytyväinen mielipidevankien vapautumisesta, mutta muistuttaa, että heitä ei olisi alunperinkään pitänyt vangita.

”Kenenkään ei pitäisi joutua vankilaan vain siksi, että hän käyttää oikeuksiaan. On törkeää, että niin monet mielipidevangit ovat edelleen perusteettomasti vangittuina – mukaan lukien ihmisoikeuspuolustajat ja monet muut, jotka pidätettiin rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistumisen takia”, sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther

Armahdukset myönnettiin 20. maaliskuuta vietettävän persialaisen uuden vuoden juhlan Nowruzin kunniaksi. Myös maan ”herkkä tilanne”, toisin sanoen koronaviruksen leviäminen, vaikutti päätökseen. Viime viikkoina Iran on lisäksi vapauttanut vankeja väliaikaisesti takuumaksua vastaan, koska viranomaiset pyrkivät estämään koronaviruksen leviämisen myös maan vankiloissa.

Väliaikaisesti vapautettujen vankien joukossa oli iranilais-brittiläinen mielipidevanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe, joka pidätettiin lomamatkallaan Iranissa vuonna 2016. Hänet tuomittiin epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä viiden vuoden vankeuteen vakoilusta. Nazanin on työskennellyt media-alan järjestössä ja BBC:n projektissa, jossa koulutettiin nuoria toimittajia Iranissa ja Afganistanissa. Hän on vankeutensa aikana ollut nälkälakossa ja joutunut taistelemaan oikeudesta tavata pientä tytärtään.

Nazanin vapautettiin kahdeksi viikoksi ja asetettiin käytännössä kotiarestiin. Jalkapanta estää häntä liikkumasta yli 300 metrin päähän vanhempiensa kodista. Amnesty vaatii Iranin viranomaisia vapauttamaan hänet ja päästämään hänet palaamaan perheensä luo Iso-Britanniaan.

Amnesty vaatii, että kaikki mielipidevangit on vapautettava välittömästi ja ehdoitta. 

Seuraa meitä: