Hyviä uutisia: Narges Mohammadi on viimein vapaa

Torstaina 8.10.2020 saimme mitä parhaimpia uutisia: iranilainen ihmisoikeuspuolustaja Narges Mohammadi vapautui viiden vuoden vankeuden jälkeen.

Narges Mohammadi on työskennellyt ihmisoikeusjärjestön toiminnanjohtajana. Työnsä takia hänet on vangittu useita kertoja vuoden 1998 jälkeen. Narges on kritisoinut muun muassa kuolemanrangaistusta sekä naisiin kohdistuvia happoiskuja.

Lukuisista tuomioista muodostui kaikkiaan 16 vuoden mittainen vankeusrangaistus.

Vakavista kroonisista sairauksista kärsivä Narges jatkoi ihmisoikeustaisteluaan vankilasta käsin. Marraskuussa 2019 hän osallistui istumalakkoon, jossa kunnioitettiin mielenosoittajia, jotka Iranin turvallisuusjoukot tappoivat laajalle levinneissä mielenosoituksissa. Istumalakko toi Nargesille myös seurauksia. Hänet siirrettiin yllättäen toiseen vankilaan ja häneltä evättiin tapaaminen asianajajansa kanssa. Siirron yhteydessä häntä myös pahoinpideltiin.

Kampanjointi Nargesin puolesta

Vetosimme Nargesin puolesta syksyllä 2019. Tuolloin vaadimme hänen vapauttamistaan ja sitä, että hänelle taataan pääsy tarvitsemaansa erikoissairaanhoitoon.

Narges kärsi vankeutensa aikana useista vakavista kroonisista sairauksista, kuten verihyytymistä keuhkoissa ja munuaisissa. Hän sai kohtauksia, jotka halvaannuttivat hänet. Hän ei saanut hoitoa sairauksiinsa eikä päivittäin tarvitsemiaan lääkkeitä sen jälkeen, kun hänet siirrettiin väkivaltaisesti Evinin vankilasta pahamaineiseen Zanjanin vankilaan joulukuussa 2019.

Kesällä 2020 vetosimme hänen puolestaan uudelleen. Tuolloin Nargesia uhkasi myös koronavirus. Hänellä oli todettu virukseen viittaavia oireita, jotka alkoivat kesäkuun lopulla. Narges kuului heikentyneen terveydentilansa takia riskiryhmään, mutta häntä ei päästetty lääkäriin. Hänelle ei myöskään oltu kerrottu heinäkuussa tehdyn koronavirustestin tuloksia, vaikka hänet ja 11 muuta oireilevaa naista oli testien jälkeen eristetty muista vangeista.

Narges joutui olemaan erossa perheestään viiden vuoden ajan. Hän vapautui torstaina 8.10.2020. Kiitos jokaiselle hänen puolestaan toimineelle!