Etusivu Hyvät uutiset Hyviä uutisia! Liu Xia on viimein vapaa!

Hyviä uutisia! Liu Xia on viimein vapaa!

Kiinalaisen taiteilijan ja Nobelin rauhanpalkinnon voittajan Liu Xiaobon leski Liu Xia on vapautettu kotiarestistaan. Liu Xia on jo poistunut Kiinasta ja on asettunut Saksaan.

“On mahtavaa, että Liu Xia on viimein vapaa ja että hänen kohtaamansa vaino ja laiton kotiaresti ovat viimein ohi – liki vuosi hänen miehensä ennenaikaisen ja ihmisarvon vastaisen kuoleman jälkeen”, sanoo Patrick Poon, Amnesty Internationalin Kiina-tutkija.

“Liu Xia ei koskaan antanut periksi puolustaessaan oikeudettomasti vangittua aviopuolisoaan – ja sai siitä julman rangaistuksen. Kiinan viranomaiset yrittivät hiljentää hänet, mutta hän jatkoi rohkeasti ihmisoikeuksien puolustamista. Yli kahdeksan vuoden laittoman kotiarestin jälkeen hänen terveydentilansa aiheuttaa kuitenkin huolta.”

Liu Xia joutui kotiarestiin, kun hänen aviomiehellensä Liu Xiaobolle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vankeudessa 2010. Valtion viranomaiset seurasivat ja rajoittivat Liu Xian toimia tarkoin ja ainoastaan hänen lähimmät ystävänsä saivat pitää häneen rajoitetusti yhteyttä puhelimitse. Viime huhtikuussa Liu Xia kertoi puhelinkeskustelussa maanpaossa olevalle ystävälleen kirjailija Liao Yiwulle olevansa “valmis kuolemaan” kotiarestissa. Riipaiseva tallenne puhelusta julkaistiin 2. toukokuuta.

“Liu Xian vapautumisen myötä, hänen Kiinaan jääneen sukunsa häiritsemisen on myös loputtava. Olisi erittäin julmaa, jos Kiinan viranomaiset käyttäisivät Liu Xian sukulaisia painostuskeinona hiljentääkseen hänet tulevaisuudessa”

Seuraa meitä: