Hyviä uutisia ihmisoikeuksista – edistysaskeleita otetaan ympäri maailmaa

Amnesty on tukijoineen tehnyt viimeisen vuoden aikana ahkerasti töitä sen eteen, että ihmisoikeudet toteutuisivat kaikkialla maailmassa. Kiitos, että olette mukanamme muuttamassa maailmaa.

Ihmisiä juhlimassa, kun Irlannin kansanäänestys kumosi tiukan aborttilain.

Loppu naisiin kohdistuvalle väkivallalle

Maailmalla

Viimeisen vuoden aikana ihmiset ympäri maailmaa ovat nousseet puolustamaan naisten oikeuksia. Toukokuussa 2018 Irlannissa kumottiin aborttilaki kansanäänestyksellä. Intiassa ja Etelä-Afrikassa tuhannet naiset nousivat vastustamaan seksuaalista väkivaltaa, ja Puolassa ja Argentiinassa naiset osoittivat mieltään sortavia aborttilakeja vastaan.

Suomessa

Suostumus2018-kansalaisaloite keräsi huikeat yli 50 000 nimeä. Aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden aikana. Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että Suomessa toteutetaan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus ja raiskauksen määritelmä ankkuroidaan suostumuksen puutteeseen.

Kuvitus, jossa kaksi naista pitelee toisiaan kädestä suuret Suomen liput toisissa käsissään, he seisovat järvimaiseman edessä.

Edistysaskelia LHBTIQ-ihmisten oikeuksissa

Naisparien iloksi äitiyslaki astui Suomessa voimaan 1.4.2019. Laki takaa perheen perustaville naispareille samat oikeudet kuin heteropareilla. Laki suojelee myös lasten oikeutta vanhempiin.

Intiassa tehtiin ihmisoikeushistoriaa, kun syyskuussa 2018 korkein oikeus päätti, etteivät samaa sukupuolta olevien suhteet ole enää rikos.

Taner Kiliç iloitsee vapautumistaan perheensä kanssa.

Väärin perustein vangitut vapaaksi

Amnesty kannattajineen jatkoi sinnikästä työtä monien mielipidevankien ja väärin perustein vangittujen ihmisten puolesta.

Indonesialainen peruskoulunopettaja Johan Teterissa vapautettiin 12 vuoden vankeuden jälkeen ja Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kiliç pääsi takaisin perheensä luokse. Myös palestiinalaisnuori Ahmed Tamimi ja yli kahdeksan vuotta laittomasti kotiarestissa pidetty Liu Xia vapautettiin.

Gulzar Duishenova.

Vammaisten oikeuksien puolesta

Kirgisia ratifioi YK:n vammaissopimuksen maaliskuussa 2019. Yli 7 000 suomalaista vaati sopimuksen ratifiointia kirgisialaisaktivisti Gulzar Duishenovan kanssa.

Duishenova haluaa edistää etenkin vammaisten naisten oikeuksia terveydenhoitoon, työhön ja liikkumiseen.

Kuvituskuva, jossa eri maiden kuolemanrangaistus- tilastoja.

Kuolemanrangaistus historiaan

Amnesty on kampanjoinut teloituksia vastaan yli 40 vuoden ajan. Vuonna 2018 teloitettujen määrä maailmalla oli alhaisin kymmeneen vuoteen.

Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoon mukaan on vain ajan kysymys, milloin tämä julma rangaistus siirtyy historiaan.


Me emme voisi toimia ilman tukeanne

Hyvät uutiset ovat tärkeitä, niin tukijoillemme kuin meillekin. Ne ovat osoitus siitä, että Amnestyllä on merkitystä ja meitä tarvitaan. Ihmisoikeudet tulevat vielä toteutumaan kaikille – me pidämme siitä huolen!

Me emme voi toimia ilman teidän tukeanne. Lahjoita ja varmista kampanjointimme ihmisoikeuksien ja ihmisoikeuksia puolustavien henkilöiden puolesta ja rinnalla kaikkialla maailmassa.

[donate_teaser]