EU-maiden on kannettava vastuunsa ja sijoitettava tulipalossa tuhoutuneen Morian leirin asukkaat välittömästi turvaan

Morian leirin tulipalo on osoitus siitä, kuinka epäonnistunutta eristämisen ja leireille sulkemisen politiikka on ollut. Amnesty vaatii EU-maita toimimaan välittömästi, että leirin 13 000 asukasta saadaan turvallisiin oloihin.

Morian leirillä Kreikan Lesboksen saarella syttyi keskiviikkona aamuyöllä useita tulipaloja. Maan suurin turvapaikanhakijoiden vastaanottoleiri ja sen melkein 13 000 asukasta on evakuoitu. Lesboksen saarelle on julistettu hätätila.

”Tämä on tragedia. Moriassa asuneilla lähes 13 000 ihmisellä ei ole enää edes telttaa päänsä päällä. Yhdessä yössä he menettivät vähäisen suojansa ja sanitaatiomahdollisuutensa. Nämä ihmiset ovat jo kertaalleen joutuneet jättämään kotinsa ja omaisuutensa paetessaan Eurooppaan. Nyt tulipalo on todennäköisesti tuhonnut kaiken, mitä heillä oli jäljellä, mukaan lukien tärkeät asiakirjat, henkilökohtaiset tavarat ja lääkkeet”, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.

Amnesty on useasti moittinut EU:n turvapaikkapolitiikkaa ja ylikuormitettuja pakolaisleirejä. Esimerkiksi Morian leirin kapasiteetti oli ylitetty nelinkertaisesti. Leiri on suunniteltu alkujaan vajaalle 3000 ihmiselle.

”Ihmisten sijoittaminen turvallisiin oloihin on nyt kiireellisempää kuin koskaan. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on toimittava välittömästi. Sisäisiä siirtoja jäsenvaltioihin tulee nyt tehdä entistä enemmän ja nopeammin. Näille ihmisille ei saa kääntää enää selkää. Morian tapahtumat ovat osoitus siitä, että ihmisten eristäminen leireille on ollut epäonnistunutta politiikkaa. Tämä on syytä pistää merkille EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisen  kynnyksellä”, Johansson jatkaa.

Ennen tulipaloa Morian leirillä ainakin 35 turvapaikanhakijaa sai positiivisen koronatestituloksen. Leirillä etäisyyksien pitäminen on ollut mahdotonta ja mahdollisuudet sanitaatioon täysin riittämättömät. Tästä huolimatta Kreikan hallitus asetti koko leirin karanteeniin, vaikka toimenpide loukkasi tuhansien leirissä asuvien ja taudille altistuneiden perusoikeuksia.

Tulipalo alkoi leirissä keskiviikon vastaisena yönä keskiyön aikaan. Palon mahdollisista uhreista ei ole toistaiseksi tietoa.