Etusivu Uutiset Eren Keskin: yli 140 syytettä, yksi julkaisu

Eren Keskin: yli 140 syytettä, yksi julkaisu

Turkkilainen ihmisoikeusjuristi ja ihmisoikeuspuolustaja Eren Keskin on absurdissa tilanteessa: hän joutuu vastaamaan yli 140 syytteeseen Özgur Gundem- lehden artikkeleista, jotka julkaistiin hänen toimiessaan lehden symbolisena päätoimittajana.

Nyt suljetun kurdilehden Özgur Gundemin tukemiseksi järjestettiin kampanja, jossa kymmenet tunnetut toimittajat ja aktivistit toimivat lehden symbolisena päätoimittajana yhden päivän kerrallaan (esimerkiksi myös Murat Celikkan). Eren Keskin on nyt monien muiden tavoin syytteessä solidaarisuuseleestä, jolla tuettiin oikeudellisen häirinnän kohteiksi joutuneita lehden toimittajia. Viisi heistä tuomittiin tammikuussa sakkorangaistuksiin.

Yhdessä syytteistä hänet ehdittiinkin jo tuomita “presidentin loukkaamisesta”. Tähän riitti otsikko “Kymmenettuhannet palaavat huutamaan ‘Murhaaja Erdogan’ aukiolle, jolla rauha teurastettiin”. Juttu käsitteli pommi-iskua Ankarassa 10. lokakuuta 2015 järjestettyyn rauhanmielenosoitukseen, jossa kuoli yli 100 ihmistä.

“Sydämeni pysähtyy joka kerta, kun äitiäni hoitava nainen soittaa minulle: pelkään, että hän kertoo poliisin saapuneen. Pyrin ilmaisemaan mielipiteeni vapaasti, mutta huomaan myös harkitsevani tarkkaan ennen kuin kirjoitan tai puhun.”

Eren Keskin on myös yksi yhdeksästä vastaajasta erillisessä Özgür Gündem -lehteä käsittelevässä oikeusjutussa, joka koskee muun muassa terroristisia rikoksia. Rikoksista voidaan Turkissa langettaa jopa 24 vuoden vankeustuomio. Kaksi muuta syytettä, joista Keskiniä uhkaa neljän vuoden vankeustuomio, ovat parhaillaan korkeimmassa oikeudessa valitusprosessissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Eren Keskinin ihmisoikeustyötä pyritään estämään: kampanjoimme Erenin puolesta myös vuonna 2016.

Turkista täytyy puhua

Poikkeustila saattaa olla ohi, mutta ahdinko ei. Mitä Turkin tilanne tarkoittaa kansalaisyhteiskunnalle, medialle ja kaikille turkkilaisille?

Lue lisää

Seuraa meitä: