Etusivu Kannanotot ja lausunnot Avoin kirje sisäministeri Paula Risikolle

Avoin kirje sisäministeri Paula Risikolle

Palautus Afganistaniin keskeytettävä.

Hyvä ministeri Paula Risikko,

Tietoomme on tullut, että afganistanilainen, työlupaa hakeva Nazir Ahmad odottaa säilöönottoyksikössä palautusta Kabuliin. Kuten tiedätte, Amnesty International on tehnyt kattavan tutkimuksen Afganistaniin palautettujen ihmisten oloista. Siviiliuhrien määrä on maassa korkeampi kuin koskaan, ja osa EU-maista palautetuista ihmisistä on joutunut vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi. Kaikki palautetut elävät pelossa, ja moni on paennut maasta uudestaan. Tutkimusten tulosten perusteella Amnesty International vaatii kaikkia EU-maita keskeyttämään palautukset Afganistaniin. Uutinen aiheesta on luettavissa sivuillamme.

Tutkimusten tulosten perusteella Amnesty International vaatii kaikkia EU-maita keskeyttämään palautukset Afganistaniin.

Kannustitte Keskisuomalaisen haastattelussa syyskuun alussa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä hakemaan työperäistä oleskelulupaa. Keskisuomalaisen mukaan sanoitte: ”jos turvapaikanhakijalla on aito halu työllistyä ja töitä löytyy, niin sehän on vain hyvä juttu, että pystyy elättämään itsensä ja tarvittaessa perheensä, jos perusteet maahaan jäämiselle täyttyvät työperäisen oleskeluluvan avulla”.

Palautusta säilöönottoyksikössä odottava Nazir Ahmad on ollut yli puolitoista vuotta töissä helsinkiläisessä ompelimossa, ja hän on osaava ja pidetty työntekijä. Työnantaja haluaa jatkaa työsuhdetta, ja oleskelulupahakemus työpaikan perusteella on vireillä. Mikäli ette syyskuisessa lausunnossanne viitannut Ahmadin tilanteessa oleviin ihmisiin, olisimme kiinnostuneita kuulemaan, keihin viittasitte. Onko ohjeistus muuttunut?

Edellisen kerran, kun poliisi palautti Afganistaniin työlupaa odottavan kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan, poliisi kertoi, ettei ollut tietoinen työlupahakemuksesta. Nyt poliisilla on tämä tieto, ja se silti aikoo tietojemme mukaan edetä palautuksen suhteen.

Mediatietojen mukaan Ahmadilla on lääkärin lausunto kidutuksesta. Vetoamme teihin, että käytätte vaikutusvaltaanne ja estätte huomiseksi suunnitellun palautuksen. Afganistaniin ei sen heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi tulisi palauttaa ketään tällä hetkellä.

Koska aikaa on vähän, lähestymme teitä avoimella kirjeellä. Tulemme julkaisemaan kirjeen myös verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Lähestymme myös mediaa.

Kunnioittavasti,

Frank Johansson
Toiminnnajohtaja
Amnesty International Suomen osasto

Seuraa meitä: