Etusivu Tiedote Amnesty: Facebookin ja Googlen liiketoimintamallit ovat uhka ihmisoikeuksille

Amnesty: Facebookin ja Googlen liiketoimintamallit ovat uhka ihmisoikeuksille

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja on vakava uhka ihmisoikeuksien toteutumiselle, Amnesty International toteaa tuoreessa raportissaan.

Tänään torstaina 21. marraskuuta julkaistu Surveillance Giants -raportti osoittaa, miten Googlen ja Facebookin valvontaan perustuva liiketoimintamalli loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen. Se uhkaa myös tasa-arvon toteutumista ja edistää syrjintää.

“Google ja Facebook dominoivat modernia elämää. Niiden valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen. Heidän kavala kontrollinsa horjuttaa yksityisyyden ydintä”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

Sisään palveluihin henkilötietojen hinnalla

Google ja Facebook hallitsevat internetin merkittävimpiä sivustoja kaikkialla maailmassa, Kiinaa lukuunottamatta. Näiden kahden yrityksen omistamat alustat – kuten Instagram, Googlen hakukone, YouTube ja WhatsApp – määrittävät, miten ihmiset etsivät ja jakavat tietoa, kommunikoivat sekä osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Yritykset tarjoavat pääsyn alustoilleen ilman maksua. Rahan sijasta ihmiset maksavat palveluille henkilötiedoillaan. Tämän jälkeen heitä seurataan jatkuvasti – niin verkossa kuin sen ulkopuolella.

Alustat perustuvat algoritmeille, jotka käsittelevät valtavia määriä ihmisiltä kerättyä dataa. Algoritmit muodostavat datasta yksityiskohtaisia profiileja, joiden avulla voidaan ennustaa ihmisten käyttäytymistä ja manipuloida käyttäjäkokemuksia.

Henkilötiedot altistuvat väärinkäytöksille

Mainostajat maksavat Googlelle ja Facebookille mikrotargetoinnista, eli mainosten tarkasta kohdentamisesta. Algoritmien päättämä, tarkasti räätälöity sisältö altistaa yksilön syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, joista voi kehittyä haitallisia ääri-ilmiöitä.

“Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat. Google ja Facebook ovat hiljalleen syöneet palasia yksityisyydestämme ja nyt olemme ansassa”, Naidoo toteaa.

“Olemme tilanteessa, jossa meidän täytyy joko antautua valvontakoneistolle tai luopua kaikista digitaalisen maailman eduista. Luopuminen ei ole vaihtoehto: ihmisen täytyy voida osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman, että hänen oikeuksiaan loukataan.”

Yritysten keräämät henkilötiedot altistuvat myös väärinkäytöksille. Cambridge Analytica -skandaali osoitti, miten henkilötietoja voidaan käyttää mielipidevaikuttamiseen. Mikäli henkilötiedot päätyvät vääriin käsiin, Facebookilla tai Googlella ei ole tehokkaita keinoja niiden käytön valvomiseen tai tietojen tuhoamiseen.

Internet kaipaa uudistamista

Suurten teknologiayritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Palveluiden käyttämisen ehtona ei voi olla se, että käyttäjä antaa oikeuden kerätä, levittää ja prosessoida henkilötietojaan kaupallisia tarkoituksia varten, sanoo Amnestyn Kumi Naidoo.

“Facebook ja Google eivät voi sanella sitä, miten elämme digitaalisessa ympäristössä. Internetin teknologia ei uhkaa ihmisoikeuksia, mutta samaa ei voi sanoa Facebookin ja Googlen liiketoiminnasta. On aika uudistaa tämä elintärkeä julkinen tila turvalliseksi kaikille.”

Valtioilla on velvollisuus suojella ihmisiä yritysten tekemiltä ihmisoikeusloukkauksilta. Siksi valtioiden täytyy uudistaa henkilötietojen keräämiseen liittyvä lainsäädäntö välittömästi.

Facebook ja Google ovat kiistäneet Amnestyn raportin johtopäätökset.

Tutustu raporttiin.

Mitä ihmisoikeuksia Facebook ja Google loukkaavat?

Kenenkään yksityisyyttä, perhettä, kotia tai näitä vastaavia ei saa mielivaltaisesti tai laittomasti häiritä. Lain pitää suojella tätä oikeutta.

Facebook ja Google keräävät ihmisistä ja heidän toiminnastaan valtavasti tietoa. Kolossaalisen datamäärän ja kehittyneiden data-analyysityökalujen myötä nämä yritykset voivat tietää meistä virtuaalisesti kaiken.

Kansainvälisten ihmisoikeusperiaatteiden mukaisesti ihmisten yksityisyyteen saa puuttua vain, jos se ei ole mielivaltaista tai laitonta. Ihmisoikeusmekanismit ovat järjestäen tulkinneet tämän tarkoittavan, että näin saa tehdä, jos se on oikeutettua, tarpeellista ja suhteellista.

Ihmisten henkilökohtaisten tietojen hankinta ja käyttäminen tässä mittakaavassa tai liiketoimintaan ei ole koskaan tarpeellista tai suhteellista, vaan on räikeässä ristiriidassa yksityisyyden oikeuden kanssa.

Ihmisillä ei myöskään ole tehokasta tapaa päättää itse henkilökohtaisten tietojensa jakamisesta palveluissa. Esimerkiksi Facebookin liittymisen ehtona on henkilötietojen luovuttaminen palvelulle. Toisaalta Facebook ja Google keräävät tietoja myös ihmisistä, jotka eivät käyttäisi heidän palvelujaan. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen hintana on yksityisyydestä luopuminen eikä ihmisillä ole tehokasta tapaa vaikuttaa omien tietojensa käyttöön näissä palveluissa.

Facebookin ja Googlen liiketoimintamalli kaventaa myös hieman paradoksaalisesti tilaa, jossa ihmiset määrittelevät identiteettejään. Vaikka ne ovat tuoneet miljardeja ihmisiä palveluidensa ja sisältöjen pariin, niiden algoritmit häivyttävät samalla sitä tilaa, jossa käyttäjät saavat punnita erilaisia viestejä. Käytännössä, kaltaistemme käyttäjien data ja aggregoidut mallit alkavat määrittää meitä palveluissa ja tarjoavat sisältöjä, joiden uskovat sopivan meille.

Ylläesitetty pätee myös mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen. Facebookin ja Googlen algoritmien “kuratoidessa” sisältöjä, on vaarana, että palvelut tukevat yksipuolisen maailmankuvan syntyä. Samalla palvelut tekevät itsenäisen ajattelun entistä haastavammaksi, koska niiden intresseissä ei ole monipuolinen, vaan koukuttava sisältö. Toisaalta myös yksityisyys ja sen takaaminen ovat edellytyksiä aidosti vapaan ilmaisuvapauden synnylle – vaarana on, että palvelut eivät pysty suojaamaan tällaisia arkaluontoisia tietoja.

Teknologiajättiläiset saattavat myös syyllistyä toimissaan syrjintään. LHBTI-yhteisön mukaan Googlen omistama YouTube automaattisesti estää tai vaikeuttaa heidän videoiden levittämistä. Palvelut saattavat syyllistyä syrjintään myös tahdottomasti: kun valta on algoritmeilla, saattaa se kohdistaa viestejä syrjivästi. Ja vaikka Facebook esimerkiksi omissa mainoskäytännöissään kieltää syrjinnän ja on siivonnut paljon hakukategoita, mahdollistaa se yhä paljon hakuja, jotka kontekstuaalsiesti täyttävät mahdollisesti syrjinnän tunnusmerkit.

Seuraa meitä: