Etusivu Hyvät uutiset Sinnikäs työ palkitaan – viisi hyvää uutista

Sinnikäs työ palkitaan – viisi hyvää uutista

Ihmisoikeustyön hedelmät korjataan usein pitkän vaikutustyön ja mobilisaation saattelemana eikä ala tunne pikavoittoja. Useimmiten onnistumiset ja hyvät uutiset tulevat ripotellen. Onneksi on kuitenkin viime viikkojen kaltaisia ajanjaksoja, jolloin onnistumiset toisensa perään pakottavat viestintätiimin pohtimaan, että miten saamme nämä kaikki tukijoidemme nähtäväksi. Tässä vastauksemme: olkaa hyvä, viisi upeaa voittoa viime viikoilta!

Irlannin aborttilaista on viimein tulossa kansanäänestys!

Tammikuussa luimme ilouutisen: Irlannin aborttilaista on viimein tulossa kansanäänestys! Irlannin aborttilaki on yksi maailman tiukimmista. Se sallii abortin ainoastaan silloin, jos raskaus uhkaa naisen henkeä. Tilanne ei ole silti ihanteellinen – ihmisoikeuskysymyksiä ei tulisi alistaa kansanäänestyksille. Mutta tämä on iso ja merkittävä askel oikeaan suuntaan. Siihen, että jokainen nainen ja tyttö voi päättää itse omasta kehostaan, elämästään ja tulevaisuudestaan.

Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että Irlannissa ylivoimainen enemmistö kannattaa lain lieventämistä. Amnestyn Irlannin osasto kampanjoi asiasta kansanäänestyksen alla ja me tuemme heitä. Kansanäänestys on tarkoitus pitää toukokuussa.

Eskinder Nega on vapaa!

Heti perään saimme kuulla, että etiopialainen toimittaja Eskinder Nega on vapautumassa seitsemän vuoden vankeuden jälkeen yhdessä 746 muun vangitun kanssa. Eskinder tuomittiin kesällä 2012 18 vuoden vankeuteen terroristista rikoksista, täysin perusteetta ja epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin jälkeen. Todellisuudessa tuomio liittyi hänen työhönsä sananvapauden puolesta.

Ilo vapautumisesta loppui kuitenkin lyhyeen, sillä Eskinder kieltäytyi allekirjoittamasta väärää tunnustusta vapautumista vastaan. Hänen olisi tullut siis myöntää toimineensa järjestössä, jonka hallitus on luokitellut terrostiryhmäksi. Lukuisat vangit kieltäytyivät allekirjoittamasta väärää tunnustusta vapautumista vastaan. Mutta, muutaman päivän kuluttua Eskinder käveli vapauteen!

Eskinderin tarina on koskettanut meitä syvästi. Ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntijamme Emma Åman puki mietteitään sanoiksi:

“Eskinderin kohtalo saa mietteliääksi: kaiken sen ajan, jonka olen itse ollut Amnestyllä, poissa Amnestyltä, opiskellut, valmistunut, matkustanut ja harrastanut, Eskinder on ollut vankilassa. Mutta nyt odotus on ohi ja Eskinder on vapaa! Nämä ovat ihan parhaita päiviä!”

Ali Feruz vapautettiin!

Eskinder Negan vapautumisen jälkeen saimme – hieman yllättäen – ilakoida ihmisoikeusaktivisti ja Novaja Gazeta -lehden toimittaja Ali Feruzin vapautumista. Some-aalloilla päivystänyt verkkotuottaja odotti erään toisen mielipidevangin vapautumisen varmistumista, kun verkkokalvoille osuikin toinen hyvä uutinen: Ali Feruz oli vapaa ja jättämässä Moskovan taakseen. Tuumasta toimeen ja upea uutinen jakoon!

Feruz pidätettiin Venäjällä viime vuoden maaliskuussa maahanmuuttoon liittyvistä syistä. Vielä kesällä häntä uhkasi palautus Uzbekistaniin, jossa homoseksuaalisuus on rikos. Tämä olisi altistanut hänet vakaville ihmisoikeusloukkauksille. Elokuussa Moskovan kaupungin tuomioistuin peruutti päätöksen palautuksesta, mutta päätti pitää Feruzin vangittuna Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyn ajaksi. Nyt Ali vihdoin käveli vapauteen!

Hengästyttävän hyvät uutiset eivät suinkaan jääneet siihen!

Lopulta koitti jo aiemmin uumoillun hyvän uutisen aika: Teodora del Carmen Vásquez vapautettiin kymmenen vuoden vankeuden jälkeen!

Teodora tuomittiin 30 vuoden vankeuteen vuonna 2008 keskenmenon takia. Teimme Teodoran puolesta töitä usean vuoden ajan ja hänen vapautumisensa on suuri voitto, lupaus paremmasta ja osoitus liikkeemme voimasta: kun yhdistämme voimamme, maailmaa muuttuu ympärillämme. El Salvadorissa keskenmeno on edelleen rikos. Keskenmenon saaneita naisia syytetään rutiininomaisesta ”abortista”. Jatkamme edelleen työtä, jotta aborttilaki muuttuu!

Eduskunta hyväksyi äitiyslain!

Ja lopuksi, lakivaliokunta hyväksyi helmikuussa äitiyslakimietinnön ja esitti eduskunnalle, että äitiyslaki hyväksytään! Helmikuun 21. päivä hyvät uutiset saivat kaivatun jatko-osan, kun eduskunta keskusteli mietinnöstä ja hylkäsi selvällä enemmistöllä esityksen sen palauttamisesta lakivaliokuntaan. Trilogia huipentui 28.2., kun eduskunta hyväksyi äitiyslain!

Äitiyslaki tarkoittaa sitä, että naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuu jatkossa isyyden tunnustamisen tavoin neuvolassa, ilman pitkää adoptioprosessia.

Jokaisella lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa mahdollisimman varhain. Kiitos eduskunta ihmisoikeusmyönteisestä päätöksestä! Nyt naisparien lapsilla on samat oikeudet kuin heteroparien lapsilla.

Me emme voisi toimia ilman tukeanne

Hyvät uutiset ovat tärkeitä, niin tukijoillemme kuin meillekin. Ne ovat osoitus siitä, että Amnestyllä on merkitystä ja meitä tarvitaan. Ihmisoikeudet tulevat vielä toteutumaan kaikille – me pidämme siitä huolen!

Me emme voi toimia ilman teidän tukeanne. Lahjoita ja varmista kampanjointimme ihmisoikeuksien ja ihmisoikeuksia puolustavien henkilöiden puolesta ja rinnalla kaikkialla maailmassa.

Seuraa meitä: