Kansainvälinen asekauppasopimus

Kansainvälinen asekauppasopimus

Kansainvälinen asekauppasopimus astui voimaan 24. joulukuuta 2014. Tuhansia ihmishenkiä säästävät kampanjavoitot ovat harvinaisia, mutta Amnestyn ja sen kumppanien 1990-luvun alkupuolelta jatkunut väsymätön työ Nobelin rauhanpalkinnon voittajia Óscar Ariaksen johdolla on tuottanut halutun tuloksen.

Sopimus velvoittaa jokaisen sopimuksen hyväksyneen valtion noudattamaan tarkkoja sääntöjä kansainvälisiin aseiden siirtoihin liittyen. Sopimus kieltää toimittamasta aseita sellaisiin maihin, joissa tiedetään, että niitä voitaisiin käyttää kansanmurhaan, sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Perussopimuksen säännöt ovat yksinkertaiset. Jos jokin maa tietää, että heidän myymiään aseita käytetään kansanmurhaan, ihmisyyttä vastaan tehtyihin rikoksiin tai sotarikoksiin, aseiden myyminen on lopetettava.

Työ ei lopu tähän. Asekauppasopimus osoittaa tarkat säännöt maailmanlaajuiselle asekaupalle. Seuraavaksi on varmistettava, että se pannaan täytäntöön ja yhä useampi valtio liittyy sopimukseen.