Amnesty International Suomen osasto lausui 6.6.2025 hallintovaliokunnalle valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta asetukseksi yhteisen järjestelmän perustamisesta unionissa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi (paluuasetusehdotus, U 15/2025 vp).
Komissio on 11.3.2025 antanut ehdotuksen asetukseksi yhteisen järjestelmän perustamisesta unionissa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi, jonka tarkoitus on kumota aiempi paluudirektiivi. Ehdotuksen tavoitteena on tehostaa palautusprosessia hallinnoimalla palautuksia tehokkaasti jäsenvaltioille laadituilla yhteisillä säännöillä sekä varmistamalla kolmansien maiden kansalaisten yhteistyö viranomaisten kanssa palautusprosessissa. Edelleen liikkumista Schengen-alueella pyritään estämään muun muassa palautuspäätösten vastavuoroisella tunnustamisella. Lisäksi palautuksia turvallisuusuhkia aiheuttavien henkilöiden kohdalla pyritään nopeuttamaan ja takaisinotto sisällytetään osaksi palautusprosessia.
Komission ehdotus on tehty kiireellä ja ilman ihmisoikeusvaikutusten arviointia. Ehdotus ilmaisee rankaisevaa lähestymistapaa palautuksiin. Keskeisiä ehdotuksia ovat palauttamispäätösten kohteena olevien henkilöiden säilöönoton laajentaminen, seuraamukset riittävän yhteistyön laiminlyönnistä palauttamismenettelyissä, maahantulokieltojen käytön lisääntyminen, vapaaehtoisen paluun rajoitukset ja poikkeukset menettelyihin turvallisuusriskiksi katsotuille henkilöille ilman, että heillä olisi kuitenkaan rikosoikeudellisia oikeussuojamenettelyjä ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin takeita.
Ehdotus myös laajentaa huomattavasti niiden kolmansien maiden joukkoa, joihin palautuksia voitaisiin tehdä ja palautuksia voitaisiin esimerkiksi tehdä maihin, joihin ihmisillä ei ole minkäänlaista yhteyttä. Ehdotus asettaa EU:n alttiiksi uusille riippuvuussuhteille ja samalla aiheuttaa laajoja oikeudellisia, operatiivisia ja ihmisoikeuksiin liittyviä haasteita.
Komission mukaan esitys kunnioittaa perusoikeuksia ja ottaa huomioon kansainvälisen oikeuden yleiset periaatteet ja velvollisuudet sekä turvaa palautuskiellon periaatteen, suojan kollektiivisia maasta poistamisia vastaan, syrjimättömyyden, oikeuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin sekä oikeuden vapauteen.
Komissio ei ole kuitenkaan tehnyt riittävää ihmisoikeusvaikutusten arviointia, vaikka huolellinen näyttöön perustuva päätöksenteko olisi erityisesti kansainvälisen suojelun ja palautusten kohdalla erityisen tärkeää.
Ehdotus heikentääkin voimakkaasti ihmisoikeuksien toteutumista, kuten oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen, oikeusturvaan ja lapsen edun toteutumiseen sekä kasvattaa riskiä palautuskiellon periaatteen loukkaamiseen.