Etusivu Koulujen kirjemaraton Miten järjestät kirjemaratonin koulussasi?

Miten järjestät kirjemaratonin koulussasi?

Kirjemaratoniin voi osallistua 2.11.- 11.12.2020. Ilmoittautua voi aina kampanjan loppuun asti. Jos tilaat materiaalit postitse ilmoita osallistumisestasi viimeistään viikkoa ennen oppitunnin ajankohtaa. Jos tulostat materiaalit itse, voit järjestää kampanjan vaikka heti ilmoittautumisesi jälkeen!

Oppitunti on suunniteltu 60–90 minuutin mittaiseksi. Oppitunnin pitämiseksi opettaja saa valmiin opettajan oppaan ja ohjeet tunnin pitoon. Opas sisältää

  • tietoa ihmisoikeuksista ja kampanjan henkilöistä,
  • toiminnallisia harjoituksia,
  • ohjeet kirjeiden ja korttien kirjoittamiseen,
  • sanastoa suomeksi ja englanniksi kirjeen kirjoittamista varten.

Opasta voi soveltaa kunkin oppitunnin tavoitteisiin nähden sopivaksi. Oppitunnin materiaalin voi joko tulostaa itse tai sen voi tilata postitse ilmoittautumisen yhteydessä.

Esitys ja materiaali ovat suomeksi. Vetoomuskirje kirjoitetaan englanniksi, suomeksi tai jollain muulla kielellä esimerkiksi kielten oppitunneilla. Oppilaat voivat myös kirjoittaa solidaarisuuskortteja kampanjahenkilöille. Solidaarisuuskortit ovat viestejä, joilla osoitetaan tukea ja kannustusta ihmisoikeusloukkauksia kokeneille ihmisille.

Vinkki! Jos haluatte osallistaa oppilaita laajemmin koulussa, voitte tehdä solidaarisuuskorttien kirjoitusta varten pöydän ja mainostaa sitä kampanjajulisteilla. Voit pyytää ilmoittautumisen yhteydessä tai sähköpostitse valmiita solidaarisuuskorttipohjia ja julisteita lähetettäväksi koululle.

Oppitunnilla laaditut kirjeet ja solidaarisuuskortit lähetetään palautuskuoressa Amnestylle, joka välittää ne eteenpäin maiden vastuuviranomaisille ja kampanjahenkilöille. Kirjeiden ja korttien lähettäminen on vapaaehtoista, eli oppilas itse päättää, haluaako lähettää kirjeensä tai korttinsa.

Opetushallitukselta saadun lausunnon mukaan kirjemaratonin järjestämisestä tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle ennakkoon. Lue opetushallituksen lausunto täältä.

Seuraa meitä: