Etusivu Uutiset Amnestyn kunniapuheenjohtaja yhä vangittuna

Amnestyn kunniapuheenjohtaja yhä vangittuna

6. kesäkuuta 2017 Turkin Amnestyn osaston puheenjohtaja Taner Kılıç pidätettiin kotonaan Izmirissä. Kolme päivää myöhemmin hänelle luettiin syytteet terroristiseen järjestöön (Fethullah Gülen Terrorist Organization, FETÖ) kuulumisesta.

Taner Kılıç on tunnettu hahmo Turkin kansalaisyhteiskunnassa ja hän on tehnyt elämän mittaisen uran ihmisoikeuksien puolustajana ja pakolaisasianajajana. Hänen vangitsemisensa järkytti niin kotimaassa kuin sen ulkopuolellakin.

Silti vaatimukset Tanerin vapauttamiseksi ovat kaikuneet kuuroille korville.

Hänen väitetään ladanneen ja käyttäneen puhelimessaan ByLock-sovellusta, joka mahdollistaa turvallisen viestimisen. Viranomaiset väittävät sovelluksen olleen gülenistiliikkeen käytössä .Syyte terroristijärjestön jäsenyydestä nojaa pääasiallisesti tähän väitteeseen.

Neljä riippumatonta tutkijaa tutki Tanerin puhelimen sekä puhelutiedot. Esitetyille väitteille ByLockin käytöstä ei löytynyt todisteita. Myöskään valtio ei ole esittänyt todisteita väitteille. Syytös terrorismista on tuulesta temmattu: pelkästään tietyn viestisovelluksen käyttämistä ei voida pitää todisteena rikoksesta.

Taner Kılıç on edelleen tutkintavankeudessa, vaikka oikeus teki 31. tammikuuta 2018 päätöksen hänen vapauttamisestaan: seuraavana päivänä sama oikeusistuin kumosi oman vapauttamispäätöksensä ilman selitystä. Tämä herättää vakavia kysymyksiä poliittisesta puuttumisesta tuomioistuinten päätöksentekoon.

Istanbul 10

Istanbul 10 -nimellä kutsuttu ryhmä ihmisoikeuspuolustajia pidätettiin 5. heinäkuuta 2017 ihmisoikeustyöpajasta, joka pidettiin Büyükadassa, lähellä Istanbulia.

Istanbul 10:een kuuluu:

  • İdil Eser, Amnestyn Turkin osaston toiminnanjohtaja
  • İlknur Üstün, Women’s Coalitionin koordinaattori ja Turkin johtava kansainvälisen rikostuomioistuimen asiantuntija
  • Özlem Dalkıran, Amnestyn Turkin osaston perustajajäsen
  • Günal Kurşun, asianajaja, virastaan erotettu yliopiston opettaja, Human Rights Agenda Association
  • Nejat Taştan, Equal Rights Monitoring Associationin koordinaattori
  • Nalan Erkem, ihmisoikeusasianajaja ja Citizens’ Assemblyn jäsen
  • Veli Acu, Human Rights Agenda Association
  • Şeyhmus Özbekli, ihmisoikeusasianajaja
  • Ali Gharavi, verkkoturvallisuuskonsultti, työpajan fasilitaattori (Ruotsin kansalainen)
  • Peter Steudtner, väkivallattomuus- ja hyvinvointiohjaaja, työpajan fasilitaattori (Saksan kansalainen)

Şeyhmus Özbekli ja Nejat Taştan vapautettiin takuita vastaan kahden viikon pidätyksen jälkeen, mutta muut kahdeksan määrättiin tutkintavankeuteen. Heidät vapautettiin ensimmäisessä oikeudenkäynnissä ehdonalaiseen 25. lokakuuta 2017.

Samassa oikeudenkäynnissä Istanbul 10:n ja Tanerin tapaukset yhdistettiin ja seuraava oikeudenkäynti on 21. kesäkuuta 2018.

Kahden Amnestyn osaston johtavassa asemassa olevan samanaikainen vangitseminen ja rikoksesta syyttäminen on ensimmäinen laatuaan, koko Amnesty Internationalin historian aikana.

Turkin valtion toiminta tunnettua ihmisoikeusjärjestöä vastaan perusteettomilla väitteillä ja syytöksillä on selkeä viesti Turkin ihmisoikeuspuolustajille: kritiikkiä ihmisoikeusloukkauksista ei siedetä.

Turkista täytyy puhua

Poikkeustila saattaa olla ohi, mutta ahdinko ei. Mitä Turkin tilanne tarkoittaa kansalaisyhteiskunnalle, medialle ja kaikille turkkilaisille?


Lue lisää

Seuraa meitä: