Vad vi lyckades med – 18 bra saker från år 2017

År 2017 går knappast till historien som ett år då de mänskliga rättigheterna vann. Trots alla motgångar skedde det ändå framsteg. Nedan presenterar vi månad för månad goda människorättsnyheter från det gångna året.

JANUARI

Oppositionsledarna i Gambia frigivna

Den 30 januari friades oppositionspartiets medlemmar Amadou Sanneh, Malang Fatty och Alhagie Sambou Fatty som ett resultat av Amnestys ihärdiga kampanjarbete under tre år. Två dagar senare svor Amadou Sanneh eden som finansminister i Gambias nya regering. Den förra regeringen var i en återvändsgränd tills den förra regenten Yahva Jammeh accepterade valresultatet och gav över makten i slutet av januari.

”Amnestys arbete påverkar människor”, berättade Amadou Sanneh senare.

”…utan Amnestys stöd skulle det ha kunnat gå mycket värre. Amnestys ansträngningar hjälpte oss och för det är jag tacksam. Alla vi som var fängslade uppskattar verkligen Amnestys arbete.”

Amadou

Amadou Sanneh efter frigivningen.

FEBRUARI

Dödsstraff ändrat i Malaysia

Tusentals människor runtom i världen skrev kort och brev och krävde Malaysia att rädda den dödsdömde fången Shahrul Izani bin Suparmans liv. Det gav resultat. Den 27 februari ändrades hans straff till livstids fängelse. Enligt de malaysiska myndigheterna så var det alla tusentals brev och vykort som skickades, från allt mellan Nya Zeeland till Nigeria, som fick dem att ta bort Shahrulis namn från listan på de dödsdömda.

Shahrul friges senast 2030 men möjligtvis redan år 2021 ifall hans vädjan om nåd godtas. Tack vare de ansträngningar som Amnestys anhängare gjort är Shahruls familj hoppfulla om att familjen snart igen kan förenas.

Shahrul

Shahrul Izanis familj utanför fängelset Sungai Bulohi där de kräver slopandet av dödsstraff i landet. Som bäst befinner sig över tusen personer i Malaysias dödsceller.

Journalist frigiven i Uzbekistan efter flera år

Den 22 februari frigavs Muhammad Bekzhanov efter 17 år i fängelse i Uzbekistan. Så länge har ingen journalist suttit fängslad tidigare. Han fängslades år 1999 efter att ha blivit torterad till att erkänna ett brott mot staten. Hundratusentals människor runt om i världen har skrivit och krävt hans frigivning, bland annat i ”Skriv för frihet”-kampanjen. Tack vare denna internationella påtryckning har Muhammad äntligen kunnat återförenas med sin familj.

Flyktingläger räddat i Kenya

Kenyas högsta domstol förkastade regeringens beslut att stänga världens största flyktingläger i Dabaab. Domstolsbeslutet var ett svar på en begäran av kenyanska människorättsorganisationer med stöd av Amnesty. En stängning av Dabaab hade troligen lett till tvångsavvisningar av 260 000 somaliska flyktingar till deras hemland som fortsättningsvis härjas av en väpnad konflikt.

Kuva

En springtävling på gång på flyktinglägret Dabaab i Kenya

MARS

Domen upphävd för en kvinna fängslad på grund av missfall

I mars förkastades åtalen för 27-åriga Belénsom var dömd för mord i Argentina. Orsaken till att Belén fängslades var det missfall hon fick år 2014. Belén åtalades för att hon själv skulle ha förorsakat missfallet d.v.s. försökt göra abort. Enligt lagstiftningen i Argentina kan man bli dömd till fyra års fängelse för abort. Nu har hotet om fångenskap slutgiltigen försvunnit i och med att åtalen mot henne förkastades.

Över 120 000 människor deltog i den världsomfattande appellen för Belén. I Finland tog 11771 människor till pennan. Beléns frigivning är ett bevis på hur vårt gemensamma arbete bär frukt. Samtidigt är det ett positivt tecken på att Argentinas mycket strikta abortlagstiftning tog ett steg i en mera rättvis riktning.

APRIL

Dödsdömd frigiven i Iran

Den 25 april frigavs iranska Salar Shadizadi från fängelse. Han dömdes till döden som endast 15-åring. Amnestys anhängares snabba ageranden i flera olika repriser säkerställde att Salaris liv räddades. Han frigavs efter att tillbringat 10 år i fängelse.

MAJ

Chelsea Manning frigiven

Chelsea Manning Chelsea Manning lämnade fängelset den 17 maj, efter att hennes fängelsestraff på 35 år i januari blev kortat av USA:s avgående president, Barack Obama. Hon blev fängslad för att hon spridit hemligstämplad information om bland annat möjliga krigsbrott utförda av USA:s militärstyrkor.

Fler än en kvarts miljon människor vädjade för hennes frigivning under Skriv för frihet-kampanjen 2015. I samband med kampanjen skrev hon ett brev till Amnesty: ”Jag stödjer arbetet ni gör för att skydda människor när deras rättvisa, frihet, sanning och värdighet nekas. Jag anser att transparens från regeringar är en grundläggande förutsättning för att säkerställa frihet och värdighet för alla människor.”

JUNI

Taiwan främjar könsneutrala äktenskap

Taiwan ser ut bli första landet i Asien att legalisera samkönade äktenskap. I maj slog en författningsdomstol fast att det nuvarande förbudet bryter mot landets grundlag. Amnestys anhängare från 40 olika länder förde kampanj för en könsneutral äktenskapslag.

Taiwans regering har nu två år på sig att omvandla beslutet till lag. Vi kommer fortsätta vårt arbete och gör allt vi kan för att det inte ska ta så lång tid.

Kaksi

Taiwaneser som vädjar under #FirstinAsia-kampanjen för en könsneutral äktenskapslag.

Aktivist frigiven i Ryssland

I Ryssland avslutades rättegången mot människorättsförsvararen Valentina Tsherevatenkoa, Hon åtalades för ett brott med stöd av den ökända ”agentlagen”. Valentina bad oss att förmedla ett stort tack till alla som kämpat för henne de senaste två åren. Hon berättade att hon hade hört att det internationella stödet hade haft en stor betydelse.

Kuvassa

Valentina Tsherevatenko, grundare och ordförande för medborgarorganisationen ”Women of the Don”, efter sin frigivning.

JULI

Vår utredning gällande palmolja tvingar företag att bära sitt ansvar

Arbetstagare på Wilmars palmoljeplantager i Indonesien rapporterar att deras arbetsförhållanden och -villkor sakta har förbättrats. Amnesty publicerade i november 2016 en rapport om hur världens populäraste livsmedels- och dagligvaruföretag använder palmolja som producerats under tvivelaktiga förhållanden i Indonesien.

Enligt arbetstagarna förbinds deras löner inte längre till resultat, deras grundlön har stigit med 25 procent och de flesta kvinnliga arbetstagare har fått anställning. Dessa förändringar föranleddes av en intensiv kampanj som underströk ansvaret som globala storföretag såsom Nestlé och Unilever bär.

AUGUSTI

Flera samvetsfångar frigivna

Erkin Musaev, som torterades och som regeringen i Uzbekistan fängslade på falska grunder för 11 år, släpptes slutligen i augusti fri.  Han skickade ett brev till Amnestys anhängare där han tackade dem för stödet de hade givit honom.

I Nordkorea frigavs Lim Hyeon-soo, en kristen kanadensisk präst och humanitär hjälparbetare, efter 2 och ett halvt års tvångsarbete. Amnesty förde kampanj för hans frigivning. .

Den palestinska cirkusartisten Mohammad Faisal Abu släpptes fri. Han hölls fången i ett israeliskt fängelse i två år utan åtal eller rättegång.

Människorättsförsvararen och före detta samvetsfången Tarek Hussein frigavs och kunde återförenas med sin familj. Tarek är jurist och arbetar med ekonomiska och sociala rättigheter i Egypten. Han är även medlem i kampanjen “Frihet för de modiga” som är en medborgarorganisation som arbetar för politiska fångars rättigheter.

Abortlagstiftningen förnyades i Chile

I Chile gjorde kvinnors rättigheter ett viktigt framsteg. Grundlagsdomstolen gjorde ett historiskt beslut då den avkriminalisera abort i fall då kvinnans liv är i fara, graviditeten är en följd av våldtäkt eller då barnet inte har chanser att överleva. Landets kongress godkände förnyelsen efter två år av diskussioner och efter världsomfattande kampanjarbete som olika organisationer såsom bl.a. Amnesty förde.

Kuvassa

Viktiga framsteg för reproduktiva- och sexualhälsorättigheter i Chile.

Berksbarnen frigavs i USA

Inget barn skall växa upp bakom galler. Tack vare anhängare, modiga jurister och aktivister frigavs fyra barn och deras mamma från förvarsenheten Berks. De hade hållits där i nästan 2 år.

Den 17 augusti kom belsutet att Carlos (4), Michael (16) och deras mammor, Lorena och Maribel, skulle släppas fria. Efter detta frigavs även Diego (3) och Joshua (7) samt deras mammor, Wendy och Maria. Varenda en av dessa familjer hade sökt asyl i USA efter att ha flytt från traumatiska och livshotande händelser i Honduras och El Salvador.

width=1024

SEPTEMBER

Hundratals konserter i 60 länder för att hjälpa flyktingar

Den 20 september deltog över tusen artister i över 60 länder i #GiveaHome- evenemanget.

Musiker, fans och flyktingar samlades tillsammans för att önska flyktingar välkomna. Med var bl.a. Ed Sheeran, Gregory Porter, Hot Chip, Jessie Ware, Kate Tempest och The National.

 

Ung irländsk samvetsfånge frigiven

Den 18 september friades Ibrahim Halawa slutligen från alla åtal. Beslutet kom efter över 30 uppskjutningar och fördröjningar.

Ibrahim var endast 17 år då han första gången arresterades då han var i Al Fath moskéen i Kairo. Även hans systrar Omaima, Somaia och Fatima arresterades och släpptes fria mot borgen. Deras åtal är också förkastade nu. Ibrahim tillbringade 1472 av sina dyrbara ungdomsdagar i ett egyptiskt fängelse.

OKTOBER

Amnestys verksamhetsledare i Turkiet frigiven

Då en domstol i Istanbul släppte åtta människorättsförsvarare att i villkorlig frihet invänta att rättegången fortsätter sade Salil Shetty, Amnestys internationella sekretariats generalsekreterare: “ Till sist kan vi fira att våra vänner och kolleger kan återvända till sina kära familjer och sova i egen säng för första gången på nästan fyra månader.”

10 aktivister, bland dem Idil Eser, Amnesty Turkiets verksamhetsledare, arresterades den 5 juli. De anklagades för medlemskap i terroristorganisation även om det inte fanns bevis att stöda anklagelsen. Amnestys kampanj för dem fortsätter tills alla åtal mot dem har förkastats.

width=1024

Idil Eser efter sin frigivning.

NOVEMBER

Norska ungdomar står vid Taibehs sida

Norska ungdomar arrangerade en enorm demonstration för 18-åriga Taibeh Abbas. Taibeh hotas av återsändning till Afghanistan – ett land hon aldrig har varit i.

Vi förde under hösten kampanj i Finland, Norge och runtom i världen för att stoppa avvisningarna till Afghanistan vars säkerhetssituation är sådan att det inte är tryggt för någon att återsändas till något som helst område. Över 100 000 människor har redan vädjat tillsammans med Amnesty om att stoppa avvisningarna.

Taibeh

Taibeh Abbas (fjärde från vänster) tillsammans med sina vänner som arrangerade demonstrationen.

DECEMBER

Kärleken vann i Australien

Parlamentet i Australien godkände en ny könsneutral äktenskapslag i december 2017.

“Detta är en historisk, även om onödigt sen, stund för Australien. Bakom den nya lagen ligger mycket hårt arbete, beslutsamhet och mod. Australiens HLBTIQ-människor, -samhällen, -aktivister och allierade byggde en ohejdbar rörelse för jämlikhet”, kommenterade HLBTIQ-experten Lizzi Price på Amnestys sektion i Australien.

Kuvassa

Ämnen