Under året 2023 har vår värld vittnat flera förfärliga kriser och otaliga våldsamheter. Trots det har aktivister och Amnestyanhängare bevisat att en förändring mot det bättre är möjlig, också då det bara syns lite ljus i tunneln.
Här följer tio människorättssegrar från året som gått:
1. Yasaman Aryani går äntligen fri
Yasaman greps då hon tog av sig sin slöja och delade ut blommor tillsammans med sin mor i en tågvagn för kvinnliga passagerare i Teheran under kvinnodagen 2019. Eftersom Yasaman motsatte sig slöjförbudet i Iran åtalades hon för anstiftan till prostitution och dömdes till ett nästan 10 år långt fängelsestraff.
Amnesty och dess anhängare skred till verket – bara i Finland fick appellen som krävde Yasamans frigivning över 26 947 underskrifter, och i februari blev Yasaman äntligen frisläppt.
2. Juristen Mohamed Baker som fängslades för sitt människorättsarbete frigavs från ett egyptiskt fängelse
Mohamed borde aldrig ha hamnat i fängelse. Han var en av målpersonerna i Amnestys kampanj Skriv för frihet år 2019, och 2 829 personer i Finland appellerade för honom. Globalt genomfördes 311 314 människorättsgärningar för frigivningen av Mohamed.
Mohamed och hans fru Naema förmedlade sitt tack efter frigivningen: ”Alla vid Amnesty gjorde mycket mer än jag hade trott. Jag kommer aldrig att glömma hur ni uttryckte ert stöd för mig.”
3. Belgiska biståndsarbetaren Olivier Vandercasteele som fängslades i Iran fick återvända hem
Olivier dömdes år 2022 till 40 års fängelse och 74 piskrapp under en rättegång som bara varade i en halvtimme. Oliviers familj och Amnestyanhängare runtom i världen krävde att Iran frisläpper honom. I Finland undertecknade över 12 000 personer appellen för hans frigivning.
Olivier blev en fri man i juni, efter att ha varit fängslad i svåra omständigheter. Den välkomnade nyheten fördunklades av att frigivningen var en del av fångutväxling mellan Belgien och Iran. Därmed kommer de som gjort sig skyldiga till människorättskränkningarna – i detta fall de iranska myndigheterna – inte att ställas till svars.
4. Fabricerade domar mot människorättsförsvarare förkastades i Turkiet efter sex års pina
Sedan år 2017 har Amnestys turkiska sektions hedersordförande Taner Kılıç, sektionens tidigare verksamhetsledare Idil Eser samt Özlem Dalkıran och Günal Kurşu levt i ovetskap. Myndigheterna försökte tysta ner Taner och de andra genom ogrundade åtal och domar för att dessa skulle upphöra med sitt arbete för de mänskliga rättigheterna.
Under åren har personerna utsatts för gripanden, fängelse och otaliga rättegångar. I juni upphävdes de godtyckliga åtalen äntligen och Taner och hans kollegor fick sätta punkt för kampen mot orättvisa, åtminstone för denna gång.
5. Finland fick äntligen en ny translag
Den nya lagen om fastställandet av kön, som grundar sig på självbestämmanderätt, trädde i kraft i april 2023. Självbestämmanderätt innebär att transpersoner nu kan korrigera sin könsbeteckning i befolkningsdatasystemet snabbare och utan förnedrande villkor.
Lagreformen föregicks av medborgarsamhällets outtröttliga arbete. Redan år 2017 deltog 350 000 personer världen över i Amnestys internationella kampanj och gav sitt stöd till förnyandet av Finlands translag.
Också den nya translagen har sina brister, eftersom transbarns och -ungdomars rätt till självbestämmande saknas. I och med reformen – som vi fört kampanj för tillsammans med transaktivister i över 10 år – har de mänskliga rättigheterna ändå tagit ett stort kliv framåt.
6. Sex utan samtycke är ett brott – nu också enligt finländsk lagstiftning
I början av året trädde den nya samtyckeslagen i kraft i Finland. Centralt för reformen är att avsaknaden av samtycke nu betonas. Med andra ord: bara ja är ett ja.
”Tack vare reformen blir vi av med förlegade och farliga våldtäktslagar. Det här hjälper att minska stigmat mot brottsoffren och motverkar kulturen av strafflöshet,” säger Amnestys expert Pia Puu Oksanen.
Den historiska reformen har inte uppstått i ett vakuum – Amnesty har tillsammans med ett flertal andra människorättsaktörer i Finland jobbat för förändringen i många år.
7. Amnestys demonstrationsobservatörer samlade in information och försvarade den finländska mötesfriheten
I februari utkom vår rapport som avslöjade att den finländska polisen agerat inkonsekvent i samband med sin övervakning av demonstrationer. Även om majoriteten av demonstrationerna förlöpt väl har polisen inte alltid tryggat rätten till att demonstrera på ett sätt som lagen förutsätter.
Våra observatörer fanns på plats också under självständighetsdagens demonstrationer, som fått mycket publicitet i media. Vi fortsätter observera demonstrationer under året 2024, för att det även i fortsättningen ska vara tryggt att demonstrera i Finland.
”Att demonstrera är en mänsklig rättighet som makthavare runtom i världen ständigt försöker begränsa. Den rätten förtjänar att försvaras, också här i Finland,” konstaterar Amnestys expert Anu Tuukkanen.
8. ”Jag vet att jag inte får hjälp” – Amnestys rapport gav information om läget för det finländska vårdsystemet
Klienterna som använder sig av offentlig hälsovård berättade i rapporten om hinder som de stött på då de uppsökt hjälp. Det är svårt att få tag på tidsbokningen, ingen svarar på samtal eller så ringer de inte tillbaka, köerna är orimligt långa och digitaliseringen som framskridit till följd av coronapandemin orsakar utmaningar. Att inte kunna lita på att man får service skapar känslan av övergivenhet.
”Det är ett enormt problem att inte ens människor som lider av allvarliga hälsobesvär kan lita på att de får hjälp”, säger Amnestys expert Mariko Sato.
Amnesty betraktar hälsa som en grundläggande mänsklig rättighet och kräver att regeringen förbättrar hälsovårdens resurser i stället för att skära ner dem.
9. Bara ett ja är ett ja, också i Nederländerna
I juli röstade det nederländska parlamentet för att sex utan båda parternas tydliga och utav fri vilja uttryckta samtycke framöver klassas som våldtäkt.
Amnesty har redan länge jobbat för att landets sexualbrottslagstiftning ska förbättras. I kampanjen för en samtyckeslag deltog både en lång rad organisationer och personer som utsatts för våld.
Det gemensamma arbetet ledde till goda resultat! Nederländernas nya lag är ett stort och viktigt framsteg för att få ett slut på våld mot kvinnor. Alleen ja betekent ja!
10. Malaysia går mot att avskaffa dödsstraffet
I Malaysia väntar 906 människor på avrättning till följd av dödsstraff. Landet har ändå inte verkställt ett enda dödsstraff sedan år 2018.
I år gjorde Malaysia lagändringar som innebar att sju olika brott som tidigare lett till dödsstraff nu bestraffas lindrigare. Malaysia har också gått in för att lindra straffen för flera dödsdömda personer – en del av de dömda har benådats helt och hållet.
Amnesty samlar in global statistik över hur många dödsdomar som verkställs årligen och jobbar för att detta grymma och inhumana straff ska totalförbjudas. Malaysia kan mycket väl bli världens 113:e land som gör sig av med dödsstraffet.
Varje donation, appellunderskrift och reaktion på sociala medier är ett tecken på tillit, och visar att vi också i fortsättningen måste göra vårt yttersta för att försvara de mänskliga rättigheterna. Ett tack från oss till just dig. Att få gå vid din sida i denna folkrörelse är en ära. Tillsammans är vi starka.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!