Framsidan Amnestypost ”Jag vet att vi kommer att stå som vinnare i den här kampen”

”Jag vet att vi kommer att stå som vinnare i den här kampen”

Vitalina Koval har talat om aktivism med statstjänstemän, inför stora seminariepubliker och demonstranter, men inget har fått henne lika nervös som de finländska ungdomarna.

”När vi talar om aktivism ska vi inte tala om små eller stora handlingar. Varje handling är värdefull.”

Det är budskapet som Vitalina Koval från Ukraina vill förmedla till sina åhörare.

Koval är ett av ansiktena i Amnesty Internationals Finländska sektions kampanj Skriv för frihet. Hösten 2018 besökte hon finländska skolor där hon berättade om vardagsaktivism och om LHBTIQ+-gemenskapens vardag i Ukraina.

”Det var första gången jag besökte skolor och jag var verkligen nervös. Jag oroade mig för att eleverna inte skulle vara intresserade av det jag hade tänkt tala om. De var ändå riktigt trevliga och ställde intressanta frågor”, småskrattar Koval förnöjt.

Koval har gått in för att försvara regnbågsgemenskapen i sin hemstad Uzhgorod. De mänskliga rättigheterna har inte alltid varit en del av hennes vardag.

”Förr tyckte jag att jag inte hade resurser eller ens intresse för att påverka missförhållanden jag såg. Vem är jag att säga någonting – en enkel flicka från landet, tänkte jag. Vad kan väl jag göra”, berättar Koval.

Så småningom började intresset för de mänskliga rättigheterna och frustrationen över de ständiga kränkningarna av dessa rättigheter öka. Koval kände att det var dags att agera.

”Jag insåg att det minsta jag kan göra är att öppna munnen och ingripa. Att tala innebär inte att man måste slåss med någon. Ibland räcker det att man uttalar sig”, konstaterar Koval.

”Jag tänker inte ge efter”

Många människorättsförsvarare runtom i världen riskerar sina liv när de försvarar allas gemensamma rättigheter. Också Koval har fått lida för att hon har demonstrerat till förmån för LHBTIQ+-gemenskapen och mot våld mot kvinnor.

”I Ukraina händer det att man vill skada och rentav ta livet av människorättsförsvarare. Jag är medveten om riskerna, men de gör mig inte längre rädd. Jag är trött på att vara rädd”, konstaterar Koval målmedvetet.

”Jag vill verka för att jämlikhet och de mänskliga rättigheterna ska tillgodoses och jag tänker inte ge efter. Jag vet att vi kommer att stå som vinnare i den här kampen.”

Koval är bekymrad över radikaliseringen i samhället och extremhögerns uppsving, en utveckling hon har följt i det oroliga Ukraina.

”Vi måste vara medvetna om att extremhögern organiserar sig. Om vi inte stoppar radikaliseringen nu, kan det leda till krig, mera förödande än någonsin tidigare.”

Trots sin oro medger Koval att hon är en idealist med stark tro på framtiden. Hon drömmer om ett samhälle som värdesätter vetenskap och där alla får förstklassig utbildning.

”I mina drömmar spelar det ingen roll vilken hudfärg du har, vilket kön du representerar eller vem du älskar. Där är världen är fri från hat.”

Text: Iina Lindeman

Foto: Joonas Brandt

Följ oss: