Framsidan Goda nyheter Goda nyheter till det nya året

Goda nyheter till det nya året

Under hösten har vi tillsammans uppnått fina resultat i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Vi har frigett människor som fängslats på falska runder, avslöjat allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna och påverkat lagstiftningen. Här är ett urval av höstens bästa bitar!

Lagar som diskriminerar kvinnor måste slopas

Marockanska journalisten Hajar Raissouni och hennes partner Amin Rifaat dömdes i september till ett års fängelse för att ha haft utomäktenskapligt sex och gjort abort. Vi agerade snabbt och krävde att de skulle friges. Vi var inte ensamma – i Finland undertecknade så många som 6300 människor vår appell! I oktober fick vi fantastiska nyheter: Hajar och Amin hade frigivits!

Människorättsförsvararnas arbete måste tryggas

14 polska människorättsförsvarare anklagades för att ha “förhindrat en laglig sammankomst” då de under den årliga marschen för självständighetsdagen i Warszawa 2017 höll upp en skylt där det stod “Stoppa Fascismen”.  75 000 människor motsatte sig orättvisan som dessa människorättsförsvarare utsattes för och visade dem sitt stöd genom att underteckna appeller och skicka solidaritetsmeddelanden. I slutet av oktober förklarades de äntligen oskyldiga.

Det är inte ett brott att hjälpa andra människor

Den åtalade amerikanska människorättsförsvararen Scott Warren frikändes i slutet av november. Han riskerade upp till 10 års fängelse bara för att han erbjöd mat, vatten och medicin till de människor som korsade gränsen mellan Mexiko och USA. I Finland vädjade närapå 6700 människor för hans frihet.

Nordirland tog ett jättestort steg mot en lagstiftning som respekterar de mänskliga rättigheterna

I oktober legaliserade Nordirland samkönade äktenskap och abort. Lagarna skall träda i kraft i början av nästa år.

Det var dags för Nordirland att ändra sin abortlagstiftning. Lagen är från år 1861 och är en av världens strängaste. Abort är förbjudet i nästan alla situationer och den tvingade årligen ungefär 100 kvinnor att skaffa aborttjänster på annat håll i Storbritannien, där lagstiftningen är lindrigare.

En grundsten i vårt arbete är det oberoende utredningsarbete vi gör i krisområden

Under hösten avslöjade våra utredare bland annat hur den turkiska armén och deras beväpnade allierade syriska grupper gjorde sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna och krigsförbrytelser då de attackerade nordöstra Syrien i början av oktober. Brotten som avslöjades var bland annat utomrättsliga avrättningar och attacker mot civila. Arbetet som våra utredare utför hjälper oss att kräva skydd och hjälp till dem som är i fara.

I november publicerade vi en rapport där vi berättade hur Facebooks och Googles affärsmodeller kränker de mänskliga rättigheterna. Stora teknologiföretag kan inte få diktera hur vi lever i den digitala miljön. Vi kräver att staterna förnyar lagstiftningen gällande behandling av personuppgifterna.

Flyktingrådgivningen, som erbjuder juridisk rådgivning åt flyktingar och asylsökande, räddas!

Under november överskred nödinsamlingen sitt mål då vi tillsammans hade samlat in över 70 000 euro. Detta möjliggör att Flyktingrådgivningens arbete kan fortsätta nästa år tills de korrigerande åtgärder som den nuvarande regeringen har gjort för den avgiftsfria rättshjälpen träder i kraft.

Följ oss: