Från kaos till blomstring

Kelet är en finsksomalisk ung kvinna som vet hur det är att leva som minoritetens minoritet. Med sitt exempel vill hon hjälpa andra att modigt leva det liv de vill leva.

”Jag ställs ofta frågan: Vem är Kelet? You know, I don’t know, girl. Jag letar fortfarande efter min väg i världen.”

Kelet är 22 år. Hon älskar att uppträda och drömmer om en karriär som modell. Kelet är rakryggad och utstrålar självsäkerhet, det är lätt att föreställa sig henne på omslaget till en internationell modetidning. Hon blandar obehindrat finska och engelska i sitt tal. Det är svårt att tro att det ännu för några år sedan hade varit en hemsk upplevelse för henne att uppträda eller ge intervjuer.

Minoritetens minoritet

Kelet är en mörkhyad transkvinna – hon hör till minoritetens minoritet. Människor som hon är föremål för multipel diskriminering, de diskrimineras alltså på grund av flera egenskaper.

Den diskriminering som transpersoner utsätts för kan till och med vara livshotande. Kelet berättar att det finns områden i Helsingfors där det inte är tryggt för henne att röra sig.

”Homo- och transfobi är internationella fenomen, de finns i alla samhällen.” Det finns naturligtvis många människor som stöder och accepterar en. Ibland finner man sig emellertid i en situation där rummet är fullt av minoriteter, men ingen accepterar en för att man är trans. Min historia och min familj är ett exempel på detta.” Kelets relation till sin biologiska familj bröts för många år framöver när hon kom ut ur skåpet.

Det är särskilt svårt för Kelet att förstå diskriminering som begås av människor som själva har utsatts för diskriminering.

I’m black before I’m anything.” Min hudfärg är det första folk ser. Jag är stolt medlem av en mörkhyad gemenskap, men det är tråkigt att det också inom den finns människor som inte accepterar mig som jag är.”

De svåra åren

Kelet föddes i Finland, men flyttade tillsammans med sin familj som 12-åring till Manchester i England. Åren där var svåra: hennes närmaste vänner var kvar i Finland och i det nya hemlandet fann hon inte likasinnade.

Tonåren och att bli vuxen medförde utmaningar. När Kelet som 19-åring berättade för sina föräldrar att hon var trans blev önskan att komma bort olidlig.

Till en början hade Kelet inte tänkt berätta för sin familj om sin könsidentitet. Men hon kände hur tungt det blev att leva i en lögn, för henne själv och för hennes relationer till familjen. Till slut kände hon att det enda alternativet var att berätta för dem.

”Genom att hålla det hemligt ville jag skydda mina föräldrar. Men jag började samtidigt hata dem. När jag kom ut handlade det inte så mycket om mod, utan om oro för hurdan människa jag blir om jag fortsätter leva på det viset.”

”När jag berättade för mina föräldrar tog de det verkligt negativt. Efter det fanns det bara elände kvar för mig i England, och för varje dag förlorade jag en del av mig själv.”

Med sina sista pengar köpte hon en flygbiljett till Finland.

Den valda familjen bär över svårigheter

”Jag återvände till Finland with empty pockets, men här fanns det människor som ville hjälpa och ta emot mig”, minns Kelet.

Kelet hade vänner i Finland som under den första tiden hjälpte henne över svårigheterna. Hennes gamla vän Lola presenterade Vogue Ballroomkulturen för Kelet och där hittade hon ett nytt andligt hem. Tillsammans med sina vänner grundade hon gruppen The Gorgeous House of Gucci Finland. Genom Ballroom fick hon också en ny gemenskap i sitt liv, en familj hon själv valt.

”Den valda familjen är ett mycket viktigt koncept för mig. Det är de människor som vi själva väljer in i våra liv. Jag älskar min biologiska familj, men jag valde dem inte.”

Kelet tror att hennes berättelse kunde se mycket annorlunda ut om inte goda och älskande människor hade hjälpt henne.

”Jag var skygg och räddhågsen när jag kom till Finland. Nu kan jag stå på mig och det är tack vare människorna omkring mig. De påminner mig om att jag är värd det.”

Kärleken i den självvalda familjen har gjort Kelet till den hon är idag.

Kärleken i den självvalda familjen har gjort Kelet till den hon är idag. Kärleken är förenad med en läxa: det goda ska man låta gå vidare. Kelet vet att hon kanske en dag är den vars uppgift det är att stödja en annan människa i nödens stund. Den valda familjen lärde mig att det inte är en skam att be om hjälp.

”Jag vet hur viktig den valda familjen har varit i mitt liv. Ibland behöver man hjälp och hjälp ska man alltid be om. Even the Face Queen of Finland is a flesh and blood human being, honey – she needs help sometimes.”

Ändra världen genom att leva modigt

I två års tid följer dokumentärfilmen Kelet i regi av Susani Mahadura Kelets liv. Det kändes skrämmande att låta kamerorna komma nära inpå. Kelet medger att hon ursprungligen gick med på dokumentären bara för att det kändes ännu mer skrämmande att vägra.

”Jag ville inleda en diskussion. Det är kanske svårt att känna empati när man bara pratar om en gemenskap. Det är lättare om den gemenskapen har ett ansikte, en historia och känslor.”

En förändring är aldrig lätt, men alltid nödvändig.

Dokumentären tecknade en ung kvinnans tillväxthistoria, men är samtidigt också mycket annat: berättelsen om de utmaningar en rasifierad transkvinna utsätts inför, om ballroomkulturen och om vänskap. Genom att leva sitt eget liv modigt inför kamerorna synliggör Kelet många samhälleliga problem.

”Det är få sådana människor som jag i den här världen som har chansen att leva som jag och mina vänner gör.” Att vi lever våra liv öppet är uppmuntrande för många människor – kanske kan man kalla det aktivism. We’re being actively fierce!”

Kelet vet att dokumentären kan göra henne till en förebild för människor som funderar över sitt eget liv och sin egen identitet. Hennes budskap till dem är enkelt.

”En förändring är aldrig lätt, men alltid nödvändig. Efter våndan kan man se allt vackert som fötts ur kaoset. This beautiful garden rises from the ashes of a volcano.”

Text: Anni Helkovaara

Bild: Saara Taussi

Ämnen