Framsidan Amnestypost Det här är min familj

Det här är min familj

”När blev du första gången kär?” frågar Amjad Sher. Det blir tyst en stund runt bordet. Sedan börjar det komma berättelser om nära och kära, om familjen och om livet.

Vi är i Kampen i Helsingfors, på Amnestys evenemang Kom och äta − Around the table. Tillställningen bjuder in människor med olika bakgrund för att inta en måltid vid samma bord och för att dela minnen och drömmar om familjen.

Det har kommit nästan 70 personer. En del är asylsökande, en del har kommit till Finland av andra orsaker och en del är infödda finländare. Här har varken bakgrund eller status någon betydelse.

I bakgrunden hörs lugn gitarrmusik. En av evenemangets frivilliga, Ibrahim, lagar mat i det stora köket tillsammans med andra deltagare. På menyn finns bland annat tabbouleh, hummus, aubergine och vöner.

Att äta tillsammans komprimerar enligt Selma Hopsu som assisterar vid matlagningen tanken om att maten alltid smakar godare när den lagats av någon som är en kär.

”När man delar på maten, delar man också med sig av annat, vad som har hänt på sistone och tankar om världen”, säger Hopsu.

Just innan de börjar äta håller Ibrahim tal för fullt hus.

”Den här stunden påminner mig om min egen familj. Alltid när jag som tonåring kom hem, ville jag först veta var mamma var. Alla behöver vi vår familj och de behöver oss.”

Ibrahim kom till Finland 2015. Han blev tvungen att lämna sin hemstad i Irak när kriget närmade sig stadens gränser. Nu bor han med sin flickvän i Helsingfors, jobbar deltid med webbdesign och fungerar som frivilligarbetare vid olika evenemang.

Enligt sina egna ord lever Ibrahim ett lyckligt vardagsliv i Finland. Alltid är det ändå inte lätt att fokusera på vardagen när tankarna söker sig tusentals kilometer bort till familjen. Ibrahims föräldrar och syskon är fortfarande kvar i Irak.

”Jag vill få dem till ett tryggare ställe, men med nuvarande lagar och praxis är det omöjligt.”

Familjen hjälper en vidare

Var och en som är bänkad runt bordet minns sin första kärlek. Det är lätt att minnas och minnena åtföljs av skratt. Någon minns att han förälskade sig i en gift kvinna. En annan berättar att han inte vågade presentera sin första kärlek för familjen.

Men runt borden talar man också om svåra frågor Vad är den längsta tid du har varit borta från din familj? Skickar du godnatthälsningar när du är långt borta hemifrån?

Ahmed som bor i huvudstadsregionen kom ensam till Finland som asylsökande 2015 när läget i hemlandet Irak blivit outhärdligt.

”Jag har ingen i Finland som kan hjälpa mig med de stora besluten i livet. Jag bor ensam och studerar ensam.”

”Tillställningar av det här slaget är viktiga, för här kan vi hjälpa varandra. Det här är som min familj”, tillägger Ahmed.

Enligt Amjad Sher som samordnar evenemanget Kom och äta − Around the table är det viktigt för människor att få träffa varandra för att fördomarna ska skingras.

”Det räcker inte med informationen från medierna. Folk måste själva få forma sina åsikter om andra människor, deras kultur och personligheter.

Sher från Pakistan är den ena av två samordnare för Amnestys kampanj för familjeåterförening. Han reser tillsammans med evenemangsteamet runtom i Finland, för han vill öka medvetenheten om familjeåterföreningens betydelse.

På den här tillställningen i dag råder det en känsla av verklig vänskap och familj som överskrider gränserna

”Familjeåterföreningen har bit för bit försvårats i Finland. Nu börjar begränsningarna som reglerar återföreningen vara så strama att de kränker de mänskliga rättigheterna”, säger Sher.

Kravet på försörjning som begränsar familjeåterföreningen är så högt att många finländare förtjänar mindre. För att få maka och två barn till Finland måste man tjäna 2600 euro netto i månaden. Samma kriterier gäller ensamkommande minderåriga.

Tillställningen Kom och äta − Around the table komprimerar betydelsen av närstående och familj i en människas liv. Familjen hjälper en vidare i livet. För många innebär familjen psykisk trygghet vid stora beslut i livet och en bärande kraft i vardagen.

”Sedan min dotter föddes har jag inte kunnat tänka mig att leva utan min familj. Så viktig är hon för mig”, säger Sher.

På den här tillställningen i dag råder det en känsla av verklig vänskap och familj som överskrider gränserna.

Ibrahims och Ahmeds namn har av säkerhetsskäl ändrats.  

***

Våren 2019 arrangerades tillställningen Kom och äta − Around the table förutom i Helsingfors också i Lahtis, Tammerfors och Åbo. Tillställningen ingår i Amnestys familjeåterföreningskampanj som syftar till att underlätta återföreningarna.

Text: Hanna Strandman

Foto: Pinja Tavasti

 

Följ oss: