Framsidan Brevmaraton för skolor Kampanjen ger resultat

Kampanjen ger resultat

År 2019 ordnades kampanjen redan för 17:e gången internationellt. Människor runtom i världen skickade över 6,6 miljoner hälsningar för de mänskliga rättigheterna. Skolor i över 40 länder skickade hälsningar, i Finland deltog över 70 skolor och 4 100 elever i kampanjen.

Kampanjbreven har haft effekt genom åren. År 2019 skrev eleverna i Finland brev för människorättsförsvarare i Kanada och Filippinerna. Läs mer om kampanjens resultat här (på engelska).

 

Grassy Narrows

Över 400 000 människor vädjade för ursprungsbefolkningen i Grassy Narrows, Kanada, som har lidit av kvicksilverförgiftning i mer än 50 år. I april 2020 undertecknade den kanadensiska regeringen äntligen ett avtal värt §19.5 miljoner för att ge hälsovård åt de som förgiftats av kvicksilver. Avtalet är ett steg mot rättvisa och en klar seger åt Grassy Narrows befolkning som redan länge kämpat för sina rättigheter.

Marinel
Sumook
Ubaldo

Över en halv miljon brev skickades åt filippinska klimataktivisten Marinel Sumook Ubaldo, som överlevt 2013 årets Yolanda-orkan. Presidentens kansli i Filippinerna har noterat de breven som kansliet mottagit, och regeringen i landet har tagit mer hänsyn till de i Matarinao som överlevt orkanen Yolanda. Ministeriet för inrikes- och lokaladministration har bett om en rapport gällande reparationsarbeten efter orkanen av Matarinaos borgmästare.

Andra vinster under årens lopp

År 2018

I kampanjen vädjades det för att skydda människorättsförsvarare i Ukraina, Iran och Brasilien. Nästan 400 000 människor runt om i världen vädjade för att angreppen mot Vitalina Koval skulle undersökas. Tack vare kampanjen kunde Vitalina på kvinnodagen 2019 för första gången på tre år ordna en demonstration i sin hemstad utan att bli trakasserad av extremhögern. Mer än 700 000 personer vädjade för Atena Daemi som sitter i fängelse för att ha kritiserat tillämpningen av dödsstraff i Iran. Hon har blivit utsatt för misshandel och varit i behov av omedelbar medicinsk behandling. Tack vare den internationella kampanjen har de iranska myndigheterna äntligen gett Atena tillgång till nödvändig vård. I skolornas brevmaraton 2018 skrev man för att dödandet av den kända brasilianska människorättsförsvararen Marielle Franco skulle utredas. I mars 2019 togs de första stegen

År 2017

I skolornas brevmaraton vädjade man till myndigheterna i Jamaica för att offren för polisvåld skulle garanteras rättvisa. I januari 2014 sköt polisen Shackelia Jacksons bror Nakiea på hans arbetsplats, eftersom han såg ut som en man med dreadlocks som var misstänkt för rån. Under kampanjen skickades det över en halv miljon hälsningar för Shackelia Jackson. Hälsningarna nådde också myndigheterna i Jamaica som erkände behovet att bättre övervaka polisens åtgärder och att reformera landets rättssystem.

År 2016

skrev vi under skolornas brevskrivarmaraton meddelanden för att stödja människor i Malawi som diskrimineras och förföljs på grund av albinism. Amnestys kampanj ledde till en lagändring som innehåller nya brottsrubriceringar och strängare straff för attacker som riktar sig mot människor med albinism.

År 2015

nådde vår kampanj även myndigheterna i Burkina Faso som förband sig att minska på barnäktenskapen.

År 2014

År 2014 skrev vi för Moses Akatugba som torterades och blev dödsdömd som minderårig. Följande år frigavs han som resultat av den internationella brevskrivarmaratonen. I november 2016 besökte Moses Finland och åkte även till de skolor som hade skrivit för honom. Läs eller titta vad Moses tycker om skolornas brevskrivarmaraton.

År 2013

vädjade vi under den första brevskrivarmaratonen i Finland för en frigivning av den etiopiska människorättsförsvararen och reportern Eskinder Nega. Eskinder dömdes sommaren 2012 utan grunder och efter en fullkomligt orättvis rättegång till 18 års fängelse för terroristiska brott. I verkligheten hade hans dom att göra med hans arbete för yttrandefriheten. Efter en lång väntan frigavs Eskinder i februari 2018. För detta har vi än en gång elever i de finländska skolorna att tacka.

Följ oss: