Finland måste ge skydd åt afghanerna
Appell

Finland måste ge skydd åt afghanerna

Skriv under appellen
75.51%
Från värt mål
11326
Underskrifter
5
Dagar kvar
Fördubbla din insats: dela appellen till dina vänner och be dem skriva under.
FacebookTwitterWhatsApp

bästa inrikesminister maria ohisalo och migrationverkets överdirektör jari kähkönen,

Jag kräver att varje afghan som anländer till Finland eller redan befinner sig här beviljas internationellt skydd.

Fördubbla din insats: dela appellen till dina vänner och be dem skriva under.
FacebookTwitterWhatsApp

Afghanistans regering har fallit och talibanerna tagit över makten. Landet är farligt. De människor som flyr Afghanistan är i behov av skydd och Finland måste svara på kallet.

Kräv tillsammans med oss att Finland omedelbart beviljar afghaner internationellt skydd, för att dessa ska ha en möjlighet att leva i trygghet. Skriv under appellen!

Bakgrund

I augusti 2021 tog talibanrörelsen kontroll över Afghanistan. Presidenten flydde landet och regeringen föll. Afghanistan är inte längre ett tryggt land och varje människa som ämnar fly talibanväldet måste ges möjlighet att tryggt ta sig till stabila omständigheter.

Alla asylprocesser som gäller personer från Afghanistan måste försnabbas och negativa beslut omvärderas. Alla afghaner måste erbjudas skydd. När det gäller kvinnor och barn måste utgångsläget vara att de alla har rätt till flyktingstatus.

Enligt Amnestys lokala utredningar har talibanerna i juli 2021 gjort sig skyldiga till förbrytelser som enligt Genevèkonventionerna och Romstadgan definieras som krigsbrott, så som mord och tortyr i samband med den väpnade konflikten. De här tillvägagångssätten påminner om talibanrörelsens tidigare gärningar och kan vara exempel på vad livet under en talibanregim kommer att innebära för civila. Särskilt utsatta är människorättsförsvarare, journalister, kvinnor, flickor och minoriteter.

Konflikten har pågått i årtionden

Miljoner afghaner har sökt skydd utanför landets gränser – därtill har nästan fem miljoner människor varit på flykt inom landet redan före händelserna i augusti 2021.

Konflikten i Afghanistan har pågått i flera årtionden. Afghanerna riskerar dagligen att utsättas för bombattentat, självmordsattacker, förföljelse av religiösa och etniska minoriteter, tvångsäktenskap, tvångsvärvning och våld mot kvinnor. Förutom våldsamheter har den humanitära situationen i Afghanistan försämrats på grund av naturkatastrofer. Likväl har ett svagt hälsovårdssystem och coronapandemin ökat osäkerheten i vardagen.

De som flyr Afghanistan måste tas emot och erbjudas skydd – skriv under appellen!